Desalcoolização parcial de vinhos por nanofiltração e osmose inversa
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4025 |
Resumo: | Mestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do Porto |
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Desalcoolização parcial de vinhos por nanofiltração e osmose inversawinedealcoholizednanofiltrationreverse osmosisMestrado em Viticultura e Enologia - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Ciências. Universidade do PortoThe aim of this work is to compare the characteristics of red and white dealcoholized wine in 1,5% vol. and 3,0% vol. by Nanofiltration and Reverse Osmosis, also knowing the effects of dealcoholization level in each wine characteristics. The present work was leaded by stages. The permeate flux and the alcohol rejection were determined in two processes. Standard lab analysis was conducted and the effects of the two processes and the two reductions of alcohol levels in the final product were quantified. The results suggest some diferences with the practise of the two dealcoholization processes. However, both processes implicate changes on parameters of total acidity, pH, volatile acidity, dry extract, colour characteristics, free and total SO2. In general, the parameters oscillate in function of the reduction of alcohol level. Some changes were identified on a sensory analysis on white wine, especially by Reverse Osmosis. The standard lab and sensory analysis suggest that the dealcoholization at 3,0% vol does not affect the characteristics of the inicial wine.ISA/UTLLaureano, OlgaGonçalves, Fernando Manuel da SilvaRepositório da Universidade de LisboaLança, Mariana Tareco2012-03-13T14:36:39Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4025porLança, Mariana Tareco - Desalcoolização parcial de vinhos por nanofiltração e osmose inversa. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:02Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4025Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:45.855040Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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