Suplementação com xilanase de regimes alimentares à base de milho e soja para frangos de carne
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/8512 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina Veterinária |
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Suplementação com xilanase de regimes alimentares à base de milho e soja para frangos de carnebroilersmaizesoyanon-starch polysaccharidesenzyme supplementationxylanaseMestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina VeterináriaMaize and soya, feeds considerer of low viscosity and high quality, contain some non-starch polysaccharides and these may slightly raise the digesta’s viscosity and decrease broiler performance. Enzyme supplementation may attenuate these effects. In the present study four treatments were used (AE – High Energy; AEX – High Energy + Enzyme; BE – Low Energy; BEX – Low Energy + Enzyme) in maize-soya diets with 3040 kcal and 2941 kcal of metabolizable energy per kg of feed, to evaluate the effect of the use of a commercial xylanase. Mortality, amount of feed ingestion, body weight, average body weight gain and dimensions of the digestive tract organs were registered. An improvement in body weight and in body weight gain was observed for the animals of the BEX treatment. There was a decrease in the feed conversion ratio for the animals of the BEX treatment when compared to the animals of the BE treatment. Results indicate that this enzyme may have a positive effect in broilers fed maize-soya diets, mainly in low energy treatments.ISA/ULLordelo, Maria Madalena dos SantosRepositório da Universidade de LisboaMendes, Ana Rita Almeida2015-05-04T15:10:51Z20152015-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/8512TID:201845377porMendes, A.R.A. - Suplementação com xilanase de regimes alimentares à base de milho e soja para frangos de carne. Lisboa: ISA, 2015, 78 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:39:06Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/8512Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:55:30.256845Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
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