Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Encarnação, Rui Jorge Junqueiro
Data de Publicação: 2013
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/6122
Resumo: Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina Veterinária
id RCAP_f46ffad53cad1ff1b0e5de1c6f0bf34e
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6122
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes variansPalaemonetes variansAtlantic ditch shrimpfatty acid profilePUFAomega 3Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina VeterináriaOne of the benefits associated with the consumption of fishery products is their fatty acid composition. In this dissertation we analyze the fatty acids profile of Atlantic ditch shrimp Palaemonetes varians, determined by gas chromatography. For this, 16 samples were collected in the Sado estuary area and examined. This study identified the majority of the P. varians fatty acids. In terms of highest quantity, we had the palmitic acid in SFA group, the oleic acid in MUFA and finally EPA in PUFA. Higher n-3/n-6 and PUFA/SFA ratios were also noticed. Related outcomes were found in studies associated to several other species of crustaceans. In July, the P. varians exhibited lower levels of MUFA, higher SFA values and higher n-3/n-6 ratio in comparison with the values registered in November (p<0,001). Comparing adult and juvenile P. varians, and despite not having significant variations in PUFA, it is noted the higher concentration of MUFA and lower SFA in adults (p<0,05). Few significant differences were observed between wild and not wild P. varians. A higher concentration of palmitic acid was found in not wild P. varians.These differences may be explained mainly by the food ingested by P. varians.ISAAfonso, Fernando Ribeiro AlvesBandarra, Narcisa Maria MestreRepositório da Universidade de LisboaEncarnação, Rui Jorge Junqueiro2013-11-08T11:20:18Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6122TID:201922487porEncarnação, R.J.J. - Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians. Lisboa: ISA, 2013, 109 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:59Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6122Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:33.338258Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
title Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
spellingShingle Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
Encarnação, Rui Jorge Junqueiro
Palaemonetes varians
Atlantic ditch shrimp
fatty acid profile
PUFA
omega 3
title_short Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
title_full Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
title_fullStr Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
title_full_unstemmed Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
title_sort Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
author Encarnação, Rui Jorge Junqueiro
author_facet Encarnação, Rui Jorge Junqueiro
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Afonso, Fernando Ribeiro Alves
Bandarra, Narcisa Maria Mestre
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Encarnação, Rui Jorge Junqueiro
dc.subject.por.fl_str_mv Palaemonetes varians
Atlantic ditch shrimp
fatty acid profile
PUFA
omega 3
topic Palaemonetes varians
Atlantic ditch shrimp
fatty acid profile
PUFA
omega 3
description Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina Veterinária
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-11-08T11:20:18Z
2013
2013-01-01T00:00:00Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/6122
TID:201922487
url http://hdl.handle.net/10400.5/6122
identifier_str_mv TID:201922487
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Encarnação, R.J.J. - Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians. Lisboa: ISA, 2013, 109 p.
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA
publisher.none.fl_str_mv ISA
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799131011275030528