Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/6122 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina Veterinária |
id |
RCAP_f46ffad53cad1ff1b0e5de1c6f0bf34e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/6122 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes variansPalaemonetes variansAtlantic ditch shrimpfatty acid profilePUFAomega 3Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina VeterináriaOne of the benefits associated with the consumption of fishery products is their fatty acid composition. In this dissertation we analyze the fatty acids profile of Atlantic ditch shrimp Palaemonetes varians, determined by gas chromatography. For this, 16 samples were collected in the Sado estuary area and examined. This study identified the majority of the P. varians fatty acids. In terms of highest quantity, we had the palmitic acid in SFA group, the oleic acid in MUFA and finally EPA in PUFA. Higher n-3/n-6 and PUFA/SFA ratios were also noticed. Related outcomes were found in studies associated to several other species of crustaceans. In July, the P. varians exhibited lower levels of MUFA, higher SFA values and higher n-3/n-6 ratio in comparison with the values registered in November (p<0,001). Comparing adult and juvenile P. varians, and despite not having significant variations in PUFA, it is noted the higher concentration of MUFA and lower SFA in adults (p<0,05). Few significant differences were observed between wild and not wild P. varians. A higher concentration of palmitic acid was found in not wild P. varians.These differences may be explained mainly by the food ingested by P. varians.ISAAfonso, Fernando Ribeiro AlvesBandarra, Narcisa Maria MestreRepositório da Universidade de LisboaEncarnação, Rui Jorge Junqueiro2013-11-08T11:20:18Z20132013-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/6122TID:201922487porEncarnação, R.J.J. - Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians. Lisboa: ISA, 2013, 109 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:59Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/6122Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:53:33.338258Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
title |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
spellingShingle |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians Encarnação, Rui Jorge Junqueiro Palaemonetes varians Atlantic ditch shrimp fatty acid profile PUFA omega 3 |
title_short |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
title_full |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
title_fullStr |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
title_full_unstemmed |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
title_sort |
Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians |
author |
Encarnação, Rui Jorge Junqueiro |
author_facet |
Encarnação, Rui Jorge Junqueiro |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Afonso, Fernando Ribeiro Alves Bandarra, Narcisa Maria Mestre Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Encarnação, Rui Jorge Junqueiro |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Palaemonetes varians Atlantic ditch shrimp fatty acid profile PUFA omega 3 |
topic |
Palaemonetes varians Atlantic ditch shrimp fatty acid profile PUFA omega 3 |
description |
Mestrado em Engenharia Zootécnica - Produção Animal - Instituto Superior de Agronomia / Faculdade de Medicina Veterinária |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-11-08T11:20:18Z 2013 2013-01-01T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/6122 TID:201922487 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/6122 |
identifier_str_mv |
TID:201922487 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Encarnação, R.J.J. - Análise do perfil de ácidos gordos de camarinha, Palaemonetes varians. Lisboa: ISA, 2013, 109 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131011275030528 |