Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vilela , Jamily de Almeida Silva
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Lee, Lundoi Tobias, Figueira, Vanda Valente de Andrade, Vilela, Leonardo de Figueiredo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista da SBEnBIO
Texto Completo: https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681
Resumo: A thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning.
id SBEnBio_09d8c33fb41a2ebf245328cd7828470d
oai_identifier_str oai:ojs.renbio.org.br:article/681
network_acronym_str SBEnBio
network_name_str Revista da SBEnBIO
repository_id_str
spelling Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school studentsMicroorganismos y alimentos: un taller temático aplicado a estudiantes de primariaOs microrganismos e os alimentos: uma oficina temática aplicada a estudantes do ensino fundamentalMicrobiologiaEducação BásicaPrática docenteEnsinoEducaçãoMicobiologyBasic educationTeaching praticesTeachingEducationMicrobiologiaEducación basicaPrácticas de enseñanzaEnseñandoEducaciónA thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning.Un taller temático busca brindar una interconexión y contextualización de conocimientos por parte de los estudiantes, los cuales pueden ser aplicados como un instrumento efectivo en diversos niveles y áreas de estudio, incluida la enseñanza de la Microbiología. La investigación que se presenta en este estudio es cualitativa y cuantitativa e indagó en el aprendizaje de conceptos relacionados con los microorganismos por parte de los estudiantes de 6 ° año de la Escuela Primaria II, a través de un cuestionario individual aplicado antes y después del desarrollo de un taller temático, con énfasis en la alimentación. productos. Del análisis de los resultados se puede observar que, para la mayoría de los alimentos expuestos durante el taller, el porcentaje de respuestas correctas en cuanto a la presencia o ausencia de microorganismos en los alimentos fue mayor después del taller, al compararlo con el porcentaje en el comienzo del taller.Uma oficina temática busca fornecer uma interligação e contextualização dos conhecimentos pelos estudantes, podendo ser aplicada como um instrumento eficaz em vários níveis e áreas de estudo, incluindo o ensino de Microbiologia. A pesquisa apresentada nesse estudo é de caráter qualitativo e quantitativo e investigou a aprendizagem relacionada aos microrganismos por estudantes do 6º ano do Ensino Fundamental II, através de questionário individual aplicado antes e após o desenvolvimento de uma oficina temática, com ênfase em produtos alimentares. A partir da análise dos resultados pode-se observar que, para a maioria dos alimentos expostos durante a oficina, a porcentagem de acertos quanto à presença ou não de microrganismos nos alimentos foi maior após a oficina, quando comparado ao percentual do início da atividade.SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia2022-06-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/68110.46667/renbio.v15i1.681SBEnBio Biology Teaching Journal; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44Revista de Enseñanza de Biología SBEnBio; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio; 2022: v.15, n.1 (jun. 2022); 29-442763-889810.46667/renbio.v15i1reponame:Revista da SBEnBIOinstname:Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)instacron:SBEnBioporhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681/238Contemporary BrazilBrasil contemporaneoBrasil contemporâneo Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBiohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Vilela , Jamily de Almeida SilvaLee, Lundoi Tobias Figueira, Vanda Valente de AndradeVilela, Leonardo de Figueiredo 2022-11-21T20:37:03Zoai:ojs.renbio.org.br:article/681Revistahttps://renbio.org.br/index.php/sbenbioONGhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/oairevistaensinodebiologia@gmail.com||revistaensinodebiologia@gmail.com2763-88981982-1867opendoar:2022-11-21T20:37:03Revista da SBEnBIO - Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)false
dc.title.none.fl_str_mv Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
Microorganismos y alimentos: un taller temático aplicado a estudiantes de primaria
Os microrganismos e os alimentos: uma oficina temática aplicada a estudantes do ensino fundamental
title Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
spellingShingle Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
Vilela , Jamily de Almeida Silva
Microbiologia
Educação Básica
Prática docente
Ensino
Educação
Micobiology
Basic education
Teaching pratices
Teaching
Education
Microbiologia
Educación basica
Prácticas de enseñanza
Enseñando
Educación
title_short Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
title_full Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
title_fullStr Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
title_full_unstemmed Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
title_sort Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
author Vilela , Jamily de Almeida Silva
author_facet Vilela , Jamily de Almeida Silva
Lee, Lundoi Tobias
Figueira, Vanda Valente de Andrade
Vilela, Leonardo de Figueiredo
author_role author
author2 Lee, Lundoi Tobias
Figueira, Vanda Valente de Andrade
Vilela, Leonardo de Figueiredo
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Vilela , Jamily de Almeida Silva
Lee, Lundoi Tobias
Figueira, Vanda Valente de Andrade
Vilela, Leonardo de Figueiredo
dc.subject.por.fl_str_mv Microbiologia
Educação Básica
Prática docente
Ensino
Educação
Micobiology
Basic education
Teaching pratices
Teaching
Education
Microbiologia
Educación basica
Prácticas de enseñanza
Enseñando
Educación
topic Microbiologia
Educação Básica
Prática docente
Ensino
Educação
Micobiology
Basic education
Teaching pratices
Teaching
Education
Microbiologia
Educación basica
Prácticas de enseñanza
Enseñando
Educación
description A thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-06-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Texto
Texto
info:eu-repo/semantics/other
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681
10.46667/renbio.v15i1.681
url https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681
identifier_str_mv 10.46667/renbio.v15i1.681
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681/238
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.coverage.none.fl_str_mv Contemporary Brazil
Brasil contemporaneo
Brasil contemporâneo
dc.publisher.none.fl_str_mv SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia
publisher.none.fl_str_mv SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia
dc.source.none.fl_str_mv SBEnBio Biology Teaching Journal; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44
Revista de Enseñanza de Biología SBEnBio; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44
Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio; 2022: v.15, n.1 (jun. 2022); 29-44
2763-8898
10.46667/renbio.v15i1
reponame:Revista da SBEnBIO
instname:Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)
instacron:SBEnBio
instname_str Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)
instacron_str SBEnBio
institution SBEnBio
reponame_str Revista da SBEnBIO
collection Revista da SBEnBIO
repository.name.fl_str_mv Revista da SBEnBIO - Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)
repository.mail.fl_str_mv revistaensinodebiologia@gmail.com||revistaensinodebiologia@gmail.com
_version_ 1797068867508371456