Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista da SBEnBIO |
Texto Completo: | https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681 |
Resumo: | A thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning. |
id |
SBEnBio_09d8c33fb41a2ebf245328cd7828470d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.renbio.org.br:article/681 |
network_acronym_str |
SBEnBio |
network_name_str |
Revista da SBEnBIO |
repository_id_str |
|
spelling |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school studentsMicroorganismos y alimentos: un taller temático aplicado a estudiantes de primariaOs microrganismos e os alimentos: uma oficina temática aplicada a estudantes do ensino fundamentalMicrobiologiaEducação BásicaPrática docenteEnsinoEducaçãoMicobiologyBasic educationTeaching praticesTeachingEducationMicrobiologiaEducación basicaPrácticas de enseñanzaEnseñandoEducaciónA thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning.Un taller temático busca brindar una interconexión y contextualización de conocimientos por parte de los estudiantes, los cuales pueden ser aplicados como un instrumento efectivo en diversos niveles y áreas de estudio, incluida la enseñanza de la Microbiología. La investigación que se presenta en este estudio es cualitativa y cuantitativa e indagó en el aprendizaje de conceptos relacionados con los microorganismos por parte de los estudiantes de 6 ° año de la Escuela Primaria II, a través de un cuestionario individual aplicado antes y después del desarrollo de un taller temático, con énfasis en la alimentación. productos. Del análisis de los resultados se puede observar que, para la mayoría de los alimentos expuestos durante el taller, el porcentaje de respuestas correctas en cuanto a la presencia o ausencia de microorganismos en los alimentos fue mayor después del taller, al compararlo con el porcentaje en el comienzo del taller.Uma oficina temática busca fornecer uma interligação e contextualização dos conhecimentos pelos estudantes, podendo ser aplicada como um instrumento eficaz em vários níveis e áreas de estudo, incluindo o ensino de Microbiologia. A pesquisa apresentada nesse estudo é de caráter qualitativo e quantitativo e investigou a aprendizagem relacionada aos microrganismos por estudantes do 6º ano do Ensino Fundamental II, através de questionário individual aplicado antes e após o desenvolvimento de uma oficina temática, com ênfase em produtos alimentares. A partir da análise dos resultados pode-se observar que, para a maioria dos alimentos expostos durante a oficina, a porcentagem de acertos quanto à presença ou não de microrganismos nos alimentos foi maior após a oficina, quando comparado ao percentual do início da atividade.SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia2022-06-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionTextoTextoinfo:eu-repo/semantics/otherapplication/pdfhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/68110.46667/renbio.v15i1.681SBEnBio Biology Teaching Journal; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44Revista de Enseñanza de Biología SBEnBio; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio; 2022: v.15, n.1 (jun. 2022); 29-442763-889810.46667/renbio.v15i1reponame:Revista da SBEnBIOinstname:Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)instacron:SBEnBioporhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681/238Contemporary BrazilBrasil contemporaneoBrasil contemporâneo Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBiohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Vilela , Jamily de Almeida SilvaLee, Lundoi Tobias Figueira, Vanda Valente de AndradeVilela, Leonardo de Figueiredo 2022-11-21T20:37:03Zoai:ojs.renbio.org.br:article/681Revistahttps://renbio.org.br/index.php/sbenbioONGhttps://renbio.org.br/index.php/sbenbio/oairevistaensinodebiologia@gmail.com||revistaensinodebiologia@gmail.com2763-88981982-1867opendoar:2022-11-21T20:37:03Revista da SBEnBIO - Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students Microorganismos y alimentos: un taller temático aplicado a estudiantes de primaria Os microrganismos e os alimentos: uma oficina temática aplicada a estudantes do ensino fundamental |
title |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
spellingShingle |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students Vilela , Jamily de Almeida Silva Microbiologia Educação Básica Prática docente Ensino Educação Micobiology Basic education Teaching pratices Teaching Education Microbiologia Educación basica Prácticas de enseñanza Enseñando Educación |
title_short |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
title_full |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
title_fullStr |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
title_full_unstemmed |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
title_sort |
Microorganisms and food: a thematic workshop applied to elementary school students |
author |
Vilela , Jamily de Almeida Silva |
author_facet |
Vilela , Jamily de Almeida Silva Lee, Lundoi Tobias Figueira, Vanda Valente de Andrade Vilela, Leonardo de Figueiredo |
author_role |
author |
author2 |
Lee, Lundoi Tobias Figueira, Vanda Valente de Andrade Vilela, Leonardo de Figueiredo |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vilela , Jamily de Almeida Silva Lee, Lundoi Tobias Figueira, Vanda Valente de Andrade Vilela, Leonardo de Figueiredo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Microbiologia Educação Básica Prática docente Ensino Educação Micobiology Basic education Teaching pratices Teaching Education Microbiologia Educación basica Prácticas de enseñanza Enseñando Educación |
topic |
Microbiologia Educação Básica Prática docente Ensino Educação Micobiology Basic education Teaching pratices Teaching Education Microbiologia Educación basica Prácticas de enseñanza Enseñando Educación |
description |
A thematic workshop seeks to provide an interconnection and contextualization of knowledge by students, which can be applied as an effective instrument at various levels and areas of study, including Microbiology teaching. The research presented in this study is qualitative and quantitative and investigated learning concepts related to microorganisms by students in the 6th year of Elementary School II, through an individual questionnaire applied before and after the thematic workshop development, with an emphasis on food products. From the analysis of the results, it can be observed that, for most workshop foods exposed, the percentage of correct answers regarding the presence or absence of microorganisms in food was higher after the workshop, when compared to the percentage at workshop beginning. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-06-27 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Texto Texto info:eu-repo/semantics/other |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681 10.46667/renbio.v15i1.681 |
url |
https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681 |
identifier_str_mv |
10.46667/renbio.v15i1.681 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://renbio.org.br/index.php/sbenbio/article/view/681/238 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.coverage.none.fl_str_mv |
Contemporary Brazil Brasil contemporaneo Brasil contemporâneo |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia |
publisher.none.fl_str_mv |
SBEnBio - Associação Brasileira de Ensino de Biologia |
dc.source.none.fl_str_mv |
SBEnBio Biology Teaching Journal; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44 Revista de Enseñanza de Biología SBEnBio; v.15, n. 1 (jun. 2022); 29-44 Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio; 2022: v.15, n.1 (jun. 2022); 29-44 2763-8898 10.46667/renbio.v15i1 reponame:Revista da SBEnBIO instname:Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio) instacron:SBEnBio |
instname_str |
Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio) |
instacron_str |
SBEnBio |
institution |
SBEnBio |
reponame_str |
Revista da SBEnBIO |
collection |
Revista da SBEnBIO |
repository.name.fl_str_mv |
Revista da SBEnBIO - Associação Brasileira de Ensino de Biologia (SBEnBio) |
repository.mail.fl_str_mv |
revistaensinodebiologia@gmail.com||revistaensinodebiologia@gmail.com |
_version_ |
1797068867508371456 |