Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFSCAR |
Texto Completo: | https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314 |
Resumo: | The search for barbados gooseberry (Pereskia aculeata Mill.) has encouraged its cultivation on a bigger scale. However, the species’ demand for nutrients and response to fertilization is not yet established. The aim of this study was to evaluate the effects of fertilization in agronomical, chemical and sensorial characteristics of Barbados gooseberry in a narrow row spacing and successive crops. The individuals have been cultivated without fertilization, and also with mineral and organic fertilizers, in a randomized block design with 7 replicates. Production analyses were carried out at 210, 270 and 330 days after transplanting (DAT), whereas mineral and protein contents were measured at 210 and 330 DAT and sensory analysis happened at 330 DAT. The mineral fertilization was more efficient to supply nutrients (P,K) and increase productivity.Fertilizers didn’t differ on their leaf protein content, chlorophyll concentrations and sensory characteristics. |
id |
SCAR_f40cbe8320332614051aee7906ee64da |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/14314 |
network_acronym_str |
SCAR |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFSCAR |
repository_id_str |
4322 |
spelling |
Barbosa, Gisiliana de OliveiraVerruma-Bernardi, Marta Reginahttp://lattes.cnpq.br/3470912236544684Fontanetti, AnastáciaSala, Fernando Cesarhttp://lattes.cnpq.br/3598362104615834http://lattes.cnpq.br/6771975466075202http://lattes.cnpq.br/97913370680205577b292e4a-8310-4a62-b8b9-83ec08b019b72021-05-26T18:30:05Z2021-05-26T18:30:05Z2021-03-31BARBOSA, Gisiliana de Oliveira. Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral. 2021. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal de São Carlos, Araras, 2021. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314.https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314The search for barbados gooseberry (Pereskia aculeata Mill.) has encouraged its cultivation on a bigger scale. However, the species’ demand for nutrients and response to fertilization is not yet established. The aim of this study was to evaluate the effects of fertilization in agronomical, chemical and sensorial characteristics of Barbados gooseberry in a narrow row spacing and successive crops. The individuals have been cultivated without fertilization, and also with mineral and organic fertilizers, in a randomized block design with 7 replicates. Production analyses were carried out at 210, 270 and 330 days after transplanting (DAT), whereas mineral and protein contents were measured at 210 and 330 DAT and sensory analysis happened at 330 DAT. The mineral fertilization was more efficient to supply nutrients (P,K) and increase productivity.Fertilizers didn’t differ on their leaf protein content, chlorophyll concentrations and sensory characteristics.A demanda pela hortaliça não convencional ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Mill.) tem incentivado o seu cultivo. No entanto, a demanda por nutrientes e a resposta da planta à fertilização ainda não está estabelecida, principalmente em relação às características agronômicas e de qualidade pós-colheita. Dessa forma, o objetivo deste estudo foi avaliar os efeitos da adubação nas características agronômicas, químicas e sensoriais das folhas da ora-pro-nóbis conduzida em sistema adensado e de colheitas sucessivas. As plantas foram submetidas a 3 tratamentos: sem fertilização (controle), com fertilizantes mineral e orgânico, distribuídos em blocos casualizados com sete repetições em campo. As análises de produção ocorreram aos 210, 270 e 330 dias após o transplantio das mudas (DAT). Os teores de minerais e proteínas nas folhas foram avaliados aos 210 DAT e 330 DAT e as análises sensoriais aos 330 DAT. A fertilização mineral foi mais eficiente em fornecer nutrientes como P e K e aumentar a produtividade. Os fertilizantes não alteraram o índice de clorofila, proteína e as características sensoriais das folhas de ora-pro-nóbis.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)CAPES: 001porUniversidade Federal de São CarlosCâmpus ArarasPrograma de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-ArUFSCarAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazilhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/openAccessPereskia aculeata MillerAnálise de crescimentoPANCNutrição mineralProteínaSensorialGrowth analysisUFP (Unconventional Food Plant)Mineral nutritionProteinSensoryCIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSProdutividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineralProductivity, chemical and sensorial quality of barbados gooseberry fertilized with organic and mineral fertilizerinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis6006007cad37f4-f727-4581-b246-029492dcf706reponame:Repositório Institucional da UFSCARinstname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)instacron:UFSCARORIGINALBARBOSA_Gisiliana_2021.pdfBARBOSA_Gisiliana_2021.pdfapplication/pdf6098003https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/4/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdfccbdedd37be4ea8e137be130d85af1c2MD54CC-LICENSElicense_rdflicense_rdfapplication/rdf+xml; charset=utf-8811https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/3/license_rdfe39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34MD53TEXTBARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.txtBARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.txtExtracted texttext/plain74018https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/5/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.txt2e9cc541877c19aa263e77a88ac7064dMD55THUMBNAILBARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.jpgBARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.jpgIM Thumbnailimage/jpeg5116https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/6/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.jpg47f47bc3fb54f5941d6988a6d9699ebcMD56ufscar/143142023-09-18 18:32:11.164oai:repositorio.ufscar.br:ufscar/14314Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufscar.br/oai/requestopendoar:43222023-09-18T18:32:11Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Productivity, chemical and sensorial quality of barbados gooseberry fertilized with organic and mineral fertilizer |
title |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
spellingShingle |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral Barbosa, Gisiliana de Oliveira Pereskia aculeata Miller Análise de crescimento PANC Nutrição mineral Proteína Sensorial Growth analysis UFP (Unconventional Food Plant) Mineral nutrition Protein Sensory CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
title_short |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
title_full |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
title_fullStr |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
title_full_unstemmed |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
title_sort |
Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral |
author |
Barbosa, Gisiliana de Oliveira |
author_facet |
Barbosa, Gisiliana de Oliveira |
author_role |
author |
dc.contributor.authorlattes.por.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/9791337068020557 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Barbosa, Gisiliana de Oliveira |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Verruma-Bernardi, Marta Regina |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3470912236544684 |
dc.contributor.advisor-co1.fl_str_mv |
Fontanetti, Anastácia Sala, Fernando Cesar |
dc.contributor.advisor-co1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3598362104615834 http://lattes.cnpq.br/6771975466075202 |
dc.contributor.authorID.fl_str_mv |
7b292e4a-8310-4a62-b8b9-83ec08b019b7 |
contributor_str_mv |
Verruma-Bernardi, Marta Regina Fontanetti, Anastácia Sala, Fernando Cesar |
dc.subject.lat.fl_str_mv |
Pereskia aculeata Miller |
topic |
Pereskia aculeata Miller Análise de crescimento PANC Nutrição mineral Proteína Sensorial Growth analysis UFP (Unconventional Food Plant) Mineral nutrition Protein Sensory CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Análise de crescimento PANC Nutrição mineral Proteína Sensorial |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
Growth analysis UFP (Unconventional Food Plant) Mineral nutrition Protein Sensory |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS |
description |
The search for barbados gooseberry (Pereskia aculeata Mill.) has encouraged its cultivation on a bigger scale. However, the species’ demand for nutrients and response to fertilization is not yet established. The aim of this study was to evaluate the effects of fertilization in agronomical, chemical and sensorial characteristics of Barbados gooseberry in a narrow row spacing and successive crops. The individuals have been cultivated without fertilization, and also with mineral and organic fertilizers, in a randomized block design with 7 replicates. Production analyses were carried out at 210, 270 and 330 days after transplanting (DAT), whereas mineral and protein contents were measured at 210 and 330 DAT and sensory analysis happened at 330 DAT. The mineral fertilization was more efficient to supply nutrients (P,K) and increase productivity.Fertilizers didn’t differ on their leaf protein content, chlorophyll concentrations and sensory characteristics. |
publishDate |
2021 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2021-05-26T18:30:05Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2021-05-26T18:30:05Z |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2021-03-31 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
BARBOSA, Gisiliana de Oliveira. Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral. 2021. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal de São Carlos, Araras, 2021. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314 |
identifier_str_mv |
BARBOSA, Gisiliana de Oliveira. Produtividade, qualidade química e sensorial da ora-pro-nóbis fertilizada com adubo orgânico e mineral. 2021. Dissertação (Mestrado em Agroecologia e Desenvolvimento Rural) – Universidade Federal de São Carlos, Araras, 2021. Disponível em: https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314. |
url |
https://repositorio.ufscar.br/handle/ufscar/14314 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.confidence.fl_str_mv |
600 600 |
dc.relation.authority.fl_str_mv |
7cad37f4-f727-4581-b246-029492dcf706 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de São Carlos Câmpus Araras |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Agroecologia e Desenvolvimento Rural - PPGADR-Ar |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UFSCar |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de São Carlos Câmpus Araras |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFSCAR instname:Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR) instacron:UFSCAR |
instname_str |
Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR) |
instacron_str |
UFSCAR |
institution |
UFSCAR |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFSCAR |
collection |
Repositório Institucional da UFSCAR |
bitstream.url.fl_str_mv |
https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/4/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdf https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/3/license_rdf https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/5/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.txt https://repositorio.ufscar.br/bitstream/ufscar/14314/6/BARBOSA_Gisiliana_2021.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
ccbdedd37be4ea8e137be130d85af1c2 e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 2e9cc541877c19aa263e77a88ac7064d 47f47bc3fb54f5941d6988a6d9699ebc |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFSCAR - Universidade Federal de São Carlos (UFSCAR) |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1802136390712950784 |