Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO |
Texto Completo: | http://tede.unicentro.br:8080/jspui/handle/jspui/1795 |
Resumo: | The use of food probiotics has been a strategy to animal performance improvement and productivity increasing. Is such context, the objective of study was to evaluate the performance of Texel x Ile de France lambs supplemented with Bacillus amyloliquefaciens. Fourteen lambs were confined, aged 96-115 days and average weight of 31 kg. The animals were segregated in control group (GC) and Bacillus amyloliquefaciens supplemented group (GBA). The food for both groups was based on corn-grain (2,5% of live weight), soybean meal (1% of live weight) and barley straw. The B. amyloliquefaciens strain CCTB06 endospores were inoculated in the corn from the GBA group at a dose of 33 mL/kg (33 x 108 UFC/kg). Average weight gain, body condition score and carcass yield, as well as histological changes in the small intestine of lambs were evaluated. The GBA animals demonstrated higher weight gain during the evaluations, at slaughtering and carcass weight, in addition to greater epithelial integrity and development of intestinal villi. It was concluded that supplementation with Bacillus amyloliquefaciens improve the performance of the lambs. |
id |
UCEN_b2ec7c32f7e7ffe1fd6832831ee2a4da |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:jspui/1795 |
network_acronym_str |
UCEN |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO |
repository_id_str |
|
spelling |
Sandini, Itacir Eloihttp://lattes.cnpq.br/2626109549950930025.483.170-21http://lattes.cnpq.br/3481656376642461Bortoluzzi, Bruna Natalli2021-11-26T15:17:30Z2020-12-18Bortoluzzi, Bruna Natalli. Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens. 2020. 65 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária - Mestrado) - Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR.http://tede.unicentro.br:8080/jspui/handle/jspui/1795The use of food probiotics has been a strategy to animal performance improvement and productivity increasing. Is such context, the objective of study was to evaluate the performance of Texel x Ile de France lambs supplemented with Bacillus amyloliquefaciens. Fourteen lambs were confined, aged 96-115 days and average weight of 31 kg. The animals were segregated in control group (GC) and Bacillus amyloliquefaciens supplemented group (GBA). The food for both groups was based on corn-grain (2,5% of live weight), soybean meal (1% of live weight) and barley straw. The B. amyloliquefaciens strain CCTB06 endospores were inoculated in the corn from the GBA group at a dose of 33 mL/kg (33 x 108 UFC/kg). Average weight gain, body condition score and carcass yield, as well as histological changes in the small intestine of lambs were evaluated. The GBA animals demonstrated higher weight gain during the evaluations, at slaughtering and carcass weight, in addition to greater epithelial integrity and development of intestinal villi. It was concluded that supplementation with Bacillus amyloliquefaciens improve the performance of the lambs.O uso de probióticos alimentares tem sido uma estratégia para a melhoria do desempenho animal e aumento da produtividade. Diante desse contexto, o objetivo do estudo foi avaliar o desempenho de cordeiros Texel x Ile de France suplementados com Bacillus amyloliquefaciens. Foram confinados 14 cordeiros, com idade entre 96-115 dias e peso médio de 31 kg. Os animais foram segregados em grupo controle (GC) e grupo suplementado com Bacillus amyloliquefaciens (GBA). A alimentação de ambos os grupos foi baseada em grão de milho (2,5% do peso vivo), farelo de soja (1% do peso vivo) e palha de cevada. Os endósporos da cepa CCTB06 de B. amyloliquefaciens foram inoculados no milho do grupo GBA na dose de 33 mL/ kg (33 x 108 UFC/kg). Foram avaliados o ganho de peso médio, o escore de condição corporal e o rendimento de carcaça, bem como as alterações histológicas no intestino delgado dos cordeiros. Os animais GBA demonstraram maior ganho de peso durante as avaliações, maior peso corporal ao abate e peso de carcaça, além de maior integridade epitelial e desenvolvimento das vilosidades intestinais. Concluiu-se que a suplementação com Bacillus amyloliquefaciens melhorou o desempenho dos cordeiros.Submitted by Fabiano Jucá (fjuca@unicentro.br) on 2021-11-26T15:17:30Z No. of bitstreams: 1 Dissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf: 1623772 bytes, checksum: b10242290c0f9ac2e389360a4f88a7d4 (MD5)Made available in DSpace on 2021-11-26T15:17:30Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Dissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf: 1623772 bytes, checksum: b10242290c0f9ac2e389360a4f88a7d4 (MD5) Previous issue date: 2020-12-18Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESapplication/pdfhttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/retrieve/7661/Disserta%c3%a7%c3%a3o%20-%20%20Bruna%20Natalli%20Bortoluzzi.pdf.jpghttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/retrieve/7662/Disserta%c3%a7%c3%a3o%20-%20%20Bruna%20Natalli%20Bortoluzzi.pdf.jpgporUniversidade Estadual do Centro-OestePrograma de Pós-Graduação em Medicina Veterinária (Mestrado)UNICENTROBrasilUnicentro::Departamento de Medicina Veterináriaprobióticoovinosganho de pesoqualidade de carcaçaprobioticssheepweight gaincarcass qualityCIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIAAvaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciensPerformance evaluation and histological changes in small intestine of lambs supplemented with Bacillus amyloliquefaciensinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesis635658161267837813360060060060074005008467382129864536702642350173192075167498588264571info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTROinstname:Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO)instacron:UNICENTROTHUMBNAILDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.jpgDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.jpgimage/jpeg1961http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/4/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.jpgb6c934d503d720dc1cd12880e7a2eb45MD54THUMBNAILDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.jpgDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.jpgimage/jpeg1961http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/4/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.jpgb6c934d503d720dc1cd12880e7a2eb45MD54TEXTDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.txtDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.txttext/plain123141http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/3/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.txt4867138b7995b6543ab821c4e2713fc3MD53TEXTDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.txtDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdf.txttext/plain123141http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/3/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.txt4867138b7995b6543ab821c4e2713fc3MD53ORIGINALDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdfDissertação - Bruna Natalli Bortoluzzi.pdfapplication/pdf1623772http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/2/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdfb10242290c0f9ac2e389360a4f88a7d4MD52LICENSElicense.txtlicense.txttext/plain; charset=utf-82003http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/1/license.txt6544a715df32d52b08aa3def94c4dddeMD51jspui/17952021-11-27 02:00:06.888oai:localhost: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Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttp://tede.unicentro.br:8080/jspui/PUBhttp://tede.unicentro.br/tde_oai/oai3.phprepositorio@unicentro.br||fabianoqueiroz@yahoo.com.bropendoar:2021-11-27T04:00:06Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO - Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Performance evaluation and histological changes in small intestine of lambs supplemented with Bacillus amyloliquefaciens |
title |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
spellingShingle |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens Bortoluzzi, Bruna Natalli probiótico ovinos ganho de peso qualidade de carcaça probiotics sheep weight gain carcass quality CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA |
title_short |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
title_full |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
title_fullStr |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
title_full_unstemmed |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
title_sort |
Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens |
author |
Bortoluzzi, Bruna Natalli |
author_facet |
Bortoluzzi, Bruna Natalli |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Sandini, Itacir Eloi |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/2626109549950930 |
dc.contributor.authorID.fl_str_mv |
025.483.170-21 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://lattes.cnpq.br/3481656376642461 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bortoluzzi, Bruna Natalli |
contributor_str_mv |
Sandini, Itacir Eloi |
dc.subject.por.fl_str_mv |
probiótico ovinos ganho de peso qualidade de carcaça |
topic |
probiótico ovinos ganho de peso qualidade de carcaça probiotics sheep weight gain carcass quality CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
probiotics sheep weight gain carcass quality |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CIENCIAS AGRARIAS::MEDICINA VETERINARIA |
description |
The use of food probiotics has been a strategy to animal performance improvement and productivity increasing. Is such context, the objective of study was to evaluate the performance of Texel x Ile de France lambs supplemented with Bacillus amyloliquefaciens. Fourteen lambs were confined, aged 96-115 days and average weight of 31 kg. The animals were segregated in control group (GC) and Bacillus amyloliquefaciens supplemented group (GBA). The food for both groups was based on corn-grain (2,5% of live weight), soybean meal (1% of live weight) and barley straw. The B. amyloliquefaciens strain CCTB06 endospores were inoculated in the corn from the GBA group at a dose of 33 mL/kg (33 x 108 UFC/kg). Average weight gain, body condition score and carcass yield, as well as histological changes in the small intestine of lambs were evaluated. The GBA animals demonstrated higher weight gain during the evaluations, at slaughtering and carcass weight, in addition to greater epithelial integrity and development of intestinal villi. It was concluded that supplementation with Bacillus amyloliquefaciens improve the performance of the lambs. |
publishDate |
2020 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2020-12-18 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2021-11-26T15:17:30Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
Bortoluzzi, Bruna Natalli. Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens. 2020. 65 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária - Mestrado) - Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://tede.unicentro.br:8080/jspui/handle/jspui/1795 |
identifier_str_mv |
Bortoluzzi, Bruna Natalli. Avaliação de desempenho e alterações histológicas em intestino delgado de cordeiros suplementados com Bacillus amyloliquefaciens. 2020. 65 f. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária - Mestrado) - Universidade Estadual do Centro-Oeste, Guarapuava-PR. |
url |
http://tede.unicentro.br:8080/jspui/handle/jspui/1795 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.program.fl_str_mv |
6356581612678378133 |
dc.relation.confidence.fl_str_mv |
600 600 600 600 |
dc.relation.department.fl_str_mv |
7400500846738212986 |
dc.relation.cnpq.fl_str_mv |
453670264235017319 |
dc.relation.sponsorship.fl_str_mv |
2075167498588264571 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual do Centro-Oeste |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Pós-Graduação em Medicina Veterinária (Mestrado) |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
UNICENTRO |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
Brasil |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Unicentro::Departamento de Medicina Veterinária |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Estadual do Centro-Oeste |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO instname:Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) instacron:UNICENTRO |
instname_str |
Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) |
instacron_str |
UNICENTRO |
institution |
UNICENTRO |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/4/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.jpg http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/4/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.jpg http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/3/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.txt http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/3/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf.txt http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/2/Disserta%C3%A7%C3%A3o+-++Bruna+Natalli+Bortoluzzi.pdf http://localhost:8080/tede/bitstream/jspui/1795/1/license.txt |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
b6c934d503d720dc1cd12880e7a2eb45 b6c934d503d720dc1cd12880e7a2eb45 4867138b7995b6543ab821c4e2713fc3 4867138b7995b6543ab821c4e2713fc3 b10242290c0f9ac2e389360a4f88a7d4 6544a715df32d52b08aa3def94c4ddde |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações do UNICENTRO - Universidade Estadual do Centro-Oeste (UNICENTRO) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@unicentro.br||fabianoqueiroz@yahoo.com.br |
_version_ |
1811733825651212288 |