Digestible lysine and threonine levels for Lohmann LSL laying hens from 24 to 44 weeks of age - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i1.1387
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Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/1387 |
Resumo: | This research had the objective of evaluating the performance and nitrogen balance of commercial laying hens between 25 and 44 weeks of age, fed diets containing different levels of digestible lysine (0.700, 0.800 and 0.900%) and combined with digestible threonine (0.500, 0.550 and 0.600%). The diets contained 16% crude protein. A randomized experimental design was used in a 3x3 factorial scheme (three levels of lysine x three levels of theronine), with five replicates. The experiment unit consisted of a cage with eight hens. Data were submitted to analysis of variance using the statistical software SAS. The different levels of lysine and theronine did not influence (p > 0.05) production, weight of the eggs and nitrogen balance. An interaction was verified between the levels of lysine and theronine (p < 0.05) in the diets regarding feed conversion (kg kg-1). The levels of 0.800 and 0.550% of digestible lysine and threonine, respectively, enhanced the feed conversion (kg kg-1) in diets of hens. |
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Digestible lysine and threonine levels for Lohmann LSL laying hens from 24 to 44 weeks of age - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i1.1387Níveis de lisina e treonina digestíveis para poedeiras comerciais Lohmann LSL de 24 a 44 semanas de idade - DOI: 10.4025/actascianimsci.v31i1.1387digestible amino acidslaying henegg productionaminoácido digestívelpoedeira leveprodução de ovosTem experiência na área de Zootecniacom ênfase em Nutrição e Alimentação Animal de monogástricos.This research had the objective of evaluating the performance and nitrogen balance of commercial laying hens between 25 and 44 weeks of age, fed diets containing different levels of digestible lysine (0.700, 0.800 and 0.900%) and combined with digestible threonine (0.500, 0.550 and 0.600%). The diets contained 16% crude protein. A randomized experimental design was used in a 3x3 factorial scheme (three levels of lysine x three levels of theronine), with five replicates. The experiment unit consisted of a cage with eight hens. Data were submitted to analysis of variance using the statistical software SAS. The different levels of lysine and theronine did not influence (p > 0.05) production, weight of the eggs and nitrogen balance. An interaction was verified between the levels of lysine and theronine (p < 0.05) in the diets regarding feed conversion (kg kg-1). The levels of 0.800 and 0.550% of digestible lysine and threonine, respectively, enhanced the feed conversion (kg kg-1) in diets of hens.Objetivou-se avaliar o desempenho (25 a 44 semanas de idade) e o balanço de nitrogênio de poedeiras comerciais alimentadas com rações contendo níveis de lisina digestível (0,700; 0,800 e 0,900%) combinados com os de treonina (0,500; 0,550 e 0,600%). O delineamento experimental foi inteiramente ao acaso em esquema fatorial 3x3 (níveis de lisina x de treonina), com cinco repetições de oito aves cada. Os dados foram submetidos à análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Tukey. Observou-se aumento na ingestão de lisina e de treonina (p < 0,05) com o acréscimo desses aminoácidos na ração. Os níveis de lisina e treonina não influenciaram a produção de ovos (p > 0,05), no entanto, o peso do ovo piorou com a inclusão de 0,550% de treonina digestível. Houve interação entre níveis de lisina e de treonina (p < 0,05) para conversão alimentar (kg kg-1). O balanço de nitrogênio piorou com o aumento de treonina na ração, somente para poedeiras com 35 semanas de idade. Para produção e massa de ovos, os níveis recomendados são de 0,700 e 0,500% de lisina e treonina digestível na ração. Para se otimizar a conversão alimentar (kg kg-1), recomendam-se 0,800 e 0,550% de lisina e treonina digestível na ração.Editora da Universidade Estadual de Maringá2009-05-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/138710.4025/actascianimsci.v31i1.1387Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 31 No 1 (2009); 19-24Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 31 n. 1 (2009); 19-241807-86721806-2636reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/1387/1387Matos, Maira SilvaLeandro, Nadja Susana MogycaStringhini, José HenriqueCafé, Marcos BarcellosCarvalho, Fabyola Barros deGomes, Natali Almeidainfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-17T13:03:26Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/1387Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSciPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/oaiactaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com1807-86721806-2636opendoar:2024-05-17T13:03:26Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false |
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