Nutritional value of corn plants (Zea mays L.) without ears - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i4.1145

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Geane Dias Gonçalves
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Barrière, Ives, Emile, Jean-Claude, Cabreira Jobim, Clóves, Lefève, Bruno
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)
Texto Completo: https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/1145
Resumo: Chemical-bromatologic composition and in vitro digestibility of five corn genotypes (F2, Lu16, F271, Lu5 and Lu6) were evaluated in Druelle-France, an area of in 150 m2 with two repetitions. All evaluations used whole corn plants without ears. A randomized experimental design was used. The Lu16 genotype showed higher values for in vitro dry matter digestibility (69.82%) and cell wall digestibility (48.05%). Lu6 genotype showed the lowest value for in vitro dry matter digestibility (50.38%). Dry matter and cell wall digestibility were estimated by an indirect method and they were negatively affected by lignin contents, p-coumaric acid and total ferulic acid, serving as strong or weak links between lignin and hemicelluloses. Using multiple regression analysis, results showed that acid detergent fiber and acid detergent lignin explained 98% of in vitro dry matter digestibility results and 96% of cell wall digestibility estimated for equation. Esterified p-coumeric acid and acid detergent lignin explained 99% of cell wall digestibility results
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spelling Nutritional value of corn plants (Zea mays L.) without ears - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i4.1145Valor nutritivo de plantas de milho (Zea mays L.) sem espigas - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i4.1145ácido ferúlicodigestibilidadeligninaZea mays Lparede celular5.04.04.00-8 Pastagem e ForragiculturaChemical-bromatologic composition and in vitro digestibility of five corn genotypes (F2, Lu16, F271, Lu5 and Lu6) were evaluated in Druelle-France, an area of in 150 m2 with two repetitions. All evaluations used whole corn plants without ears. A randomized experimental design was used. The Lu16 genotype showed higher values for in vitro dry matter digestibility (69.82%) and cell wall digestibility (48.05%). Lu6 genotype showed the lowest value for in vitro dry matter digestibility (50.38%). Dry matter and cell wall digestibility were estimated by an indirect method and they were negatively affected by lignin contents, p-coumaric acid and total ferulic acid, serving as strong or weak links between lignin and hemicelluloses. Using multiple regression analysis, results showed that acid detergent fiber and acid detergent lignin explained 98% of in vitro dry matter digestibility results and 96% of cell wall digestibility estimated for equation. Esterified p-coumeric acid and acid detergent lignin explained 99% of cell wall digestibility resultsA composição químico-bromatológica e a digestibilidade in vitro de cinco genótipos de milho (F2, Lu16, F271, Lu5 e Lu6) foram avaliados em Druelle-France, em parcelas de 150 m2 com duas repetições. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso. Todas as avaliações do estudo foram realizadas em plantas inteiras sem espigas. O genótipo Lu16 foi o que apresentou os maiores valores para a digestibilidade da matéria seca (69,82%) e digestibilidade da parede celular (48,05%). O genótipo Lu6 apresentou o menor valor para a digestibilidade in vitro da matéria seca (50,38%). Os teores de digestibilidade da matéria seca e da parede celular foram estimados por método indireto e foram afetados negativamente pelos teores de lignina, ácido p-cumárico e de ácidos ferúlicos totais, que servem de pontes para ligações fortes ou fracas entre ligninas e hemiceluloses. Por meio de análises de regressão múltiplas, verificou-se que a fração fibra em detergente ácido e a lignina em detergente ácido explicaram 98% dos resultados referentes à digestibilidade in vitro da matéria seca e 96% dos resultados referentes à digestibilidade da parede celular estimada por equação. O ácido p-cumárico esterificado e a lignina em detergente ácido explicaram 99% dos resultados referentes à digestibilidade da parede celularEditora da Universidade Estadual de Maringá2008-03-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/114510.4025/actascianimsci.v27i4.1145Acta Scientiarum. Animal Sciences; Vol 27 No 4 (2005); 433-438Acta Scientiarum. Animal Sciences; v. 27 n. 4 (2005); 433-4381807-86721806-2636reponame:Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online)instname:Universidade Estadual de Maringá (UEM)instacron:UEMporhttps://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/article/view/1145/601Ferreira, Geane Dias GonçalvesBarrière, IvesEmile, Jean-ClaudeCabreira Jobim, ClóvesLefève, Brunoinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-17T13:03:18Zoai:periodicos.uem.br/ojs:article/1145Revistahttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSciPUBhttp://www.periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAnimSci/oaiactaanim@uem.br||actaanim@uem.br|| rev.acta@gmail.com1807-86721806-2636opendoar:2024-05-17T13:03:18Acta Scientiarum. Animal Sciences (Online) - Universidade Estadual de Maringá (UEM)false
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