A DISCIPLINA E SUAS NORMAS: A HIGIENIZAÇÃO DA CARNE E DOS ESTABELECIMENTOS E A ATUAÇÃO DOS AÇOUGUEIROS E MARCHANTES EM BELÉM NA VIRADA DO XX.
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Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Outros tempos |
Texto Completo: | https://www.outrostempos.uema.br/index.php/outros_tempos_uema/article/view/52 |
Resumo: | This paper studies the performance standards of hygiene and the green butchers inBethlehem between the years 1899 to 1908. Through the agency of the City Hall and the practice ofbeautifying the city, sought to understand the discourses of hygiene propagated in the documents andthe alternatives of market control of the meat through the agency of the marchers who transgressed thecode of position effect at the time. At that time it was noticed that the press Para acted as spokesmanfor the rights of the population, especially in defense of the regular supply, quality and low prices ofmeat, through the publication of the dramas of everyday life in this population, usually within the firstpages or columns of prominence, giving visibility to the problem of supply of meat, according to theirinterests. |
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A DISCIPLINA E SUAS NORMAS: A HIGIENIZAÇÃO DA CARNE E DOS ESTABELECIMENTOS E A ATUAÇÃO DOS AÇOUGUEIROS E MARCHANTES EM BELÉM NA VIRADA DO XX.DISCIPLINE AND ITS STANDARTS: MEAT AND ESTABILISHMENTS SANITIZING AND BUTCHERS AND MARCHERS’ PERFORMANCE IN BELÉM AT THE TURN OF THE 20TH CENTURYHigienizaçãoDisciplinaAçouguesAçougueiros e MarchantesHygieneDisciplineButchersButchers and MarchersThis paper studies the performance standards of hygiene and the green butchers inBethlehem between the years 1899 to 1908. Through the agency of the City Hall and the practice ofbeautifying the city, sought to understand the discourses of hygiene propagated in the documents andthe alternatives of market control of the meat through the agency of the marchers who transgressed thecode of position effect at the time. At that time it was noticed that the press Para acted as spokesmanfor the rights of the population, especially in defense of the regular supply, quality and low prices ofmeat, through the publication of the dramas of everyday life in this population, usually within the firstpages or columns of prominence, giving visibility to the problem of supply of meat, according to theirinterests.Este artigo estuda as normas de higienização e a atuação dos comerciantes de carne verde nacidade de Belém entre os anos de 1899 a 1908. Por meio da atuação da Intendência e as práticas deembelezamento da cidade, buscou-se compreender os discursos de higienização propagados nosdocumentos e as alternativas de controle do mercado das carnes através da atuação dos marchantesque transgrediam os códigos de postura vigentes na época. Nesse momento percebeu-se que aimprensa paraense atuava como porta-voz dos direitos da população, principalmente em defesa dofornecimento regular, da qualidade e dos preços baixos da carne, por meio da publicação dos dramasda vida cotidiana dessa população, geralmente nas primeiras páginas ou nas colunas de destaque,dando visibilidade ao problema do abastecimento de carne, conforme seus interesses.Universidade Estadual do Maranhão2011-11-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.outrostempos.uema.br/index.php/outros_tempos_uema/article/view/5210.18817/ot.v8i12.52Outros Tempos: Pesquisa em Foco - História; v. 8 n. 12 (2011): Dossiê: História Atlântica e da Diáspora Africana1808-803110.18817/ot.v8i12reponame:Outros temposinstname:Universidade Estadual do Maranhão (UEMA)instacron:UEMAporhttps://www.outrostempos.uema.br/index.php/outros_tempos_uema/article/view/52/38Copyright (c) 2011 Outros Tempos: Pesquisa em Foco - Históriainfo:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Fabrício Herbeth Teixeira da2021-03-02T20:16:26Zoai:ojs2.outrostempos.uema.br:article/52Revistahttp://www.outrostempos.uema.br/PUBhttps://www.outrostempos.uema.br/index.php/outros_tempos_uema/oaioutrostempos_revista@yahoo.com.br1808-80311808-8031opendoar:2021-03-02T20:16:26Outros tempos - Universidade Estadual do Maranhão (UEMA)false |
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