Caracterização do sistema de produção artesanal da farinha de mandioca na comunidade indígena Tatuyo, Amazonas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Alcantara, Anne Caroline Pinheiro de
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFAM
Texto Completo: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6084
Resumo: Due to the isolation of rural properties and the preservation of traditions, the production process of manioc flour in the Tatuyo community aims to supply their own subsistence. Its production is carried out empirically, manually, with the help of handcrafted tools produced by the community itself. This work aims to study the artisanal production process of mixed cassava flour from the Tatuyo indigenous tribe, on the left bank of the Rio Negro in the state of Amazonas, scientifically contributing to a better understanding of its production chain. Data were collected through qualitative semi-structured descriptive interviews, bibliographic and digital ethnographic survey. The cassava flour production system in the Tatuyo community is divided into twelve stages, with their respective unit operations present. The care with the forests was observed in the production process, not wearing them out in the long term, even reusing the waste generated in the processing of cassava. We conclude that by adopting completely manual production, it is important to adopt Good Flour Manufacturing Practices, to collaborate in obtaining a product with defined and durable standards.
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spelling Caracterização do sistema de produção artesanal da farinha de mandioca na comunidade indígena Tatuyo, AmazonasCharacterization of the artisanal production system of cassava flour in the Tatuyo indigenous community, AmazonasEstudo e caracterização do sistema de produção artesanal da farinha de mandioca na comunidade indígena Tatuyo, AmazonasManihot esculentaTukanosOperações unitáriasCasas de farinhaCIENCIAS EXATAS E DA TERRA: QUIMICACIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOSENGENHARIAS: ENGENHARIA QUIMICACIENCIAS AGRARIAS: ENGENHARIA AGRICOLACIENCIAS AGRARIAS: RECURSOS FLORESTAIS E ENGENHARIA FLORESTALCIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIAOUTROS: QUIMICA INDUSTRIALOUTROS: CIENCIAS SOCIAISCIENCIAS HUMANAS: ANTROPOLOGIAENGENHARIAS: ENGENHARIA QUIMICA: PROCESSOS INDUSTRIAIS DE ENGENHARIA QUIMICACIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ENGENHARIA DE ALIMENTOSFarinha de mandiocaDue to the isolation of rural properties and the preservation of traditions, the production process of manioc flour in the Tatuyo community aims to supply their own subsistence. Its production is carried out empirically, manually, with the help of handcrafted tools produced by the community itself. This work aims to study the artisanal production process of mixed cassava flour from the Tatuyo indigenous tribe, on the left bank of the Rio Negro in the state of Amazonas, scientifically contributing to a better understanding of its production chain. Data were collected through qualitative semi-structured descriptive interviews, bibliographic and digital ethnographic survey. The cassava flour production system in the Tatuyo community is divided into twelve stages, with their respective unit operations present. The care with the forests was observed in the production process, not wearing them out in the long term, even reusing the waste generated in the processing of cassava. We conclude that by adopting completely manual production, it is important to adopt Good Flour Manufacturing Practices, to collaborate in obtaining a product with defined and durable standards.Em função do isolamento das propriedades rurais e da preservação de tradições, o processo produtivo da farinha de mandioca na comunidade Tatuyo, visa suprir a própria subsistência. Sua produção é realizada empiricamente, de forma manual, com auxílio de ferramentas artesanais e produzidas pela própria comunidade. O presente trabalho, tem como objetivo estudar o processo produtivo artesanal da farinha de mandioca mista da tribo indígena Tatuyo, à margem esquerda do Rio Negro no estado do Amazonas, contribuindo cientificamente para um melhor entendimento da sua cadeia produtiva. Os dados foram coletados por meio de entrevistas qualitativas semiestruturadas de caráter descritivo, levantamento bibliográfico e etnográfico digital. O sistema de produção da farinha de mandioca na comunidade Tatuyo é dividido em doze etapas, com suas respectivas operações unitárias presentes. Observou-se no processo de produção o cuidado com as matas, não as desgastando em longo prazo, até mesmo reaproveitando os resíduos gerados no beneficiamento da mandioca. Concluímos que por adotar produção completamente manual, é importante a adoção de Boas Práticas de Fabricação da farinha, para colaborar na obtenção de um produto com padrões definidos e duráveis.2NãoBrasilICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara)Itacoatiara (AM)Química Industrial - Bacharelado - ItacoatiaraSouza, Margarida Carmo dehttp://lattes.cnpq.br/5637046730418800Martins, Valdomiro Lacerdahttp://lattes.cnpq.br/8035609656589581Ramos, Alex Martinshttp://lattes.cnpq.br/3647300336718935Alcantara, Anne Caroline Pinheiro de2022-01-20T22:29:27Z2021-12-062022-01-20T22:29:27Z2021-11-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6084porALMEIDA, M.A.; SANTOS, E.S. Análise comportamental do agronegócio da mandioca (Manihot esculenta) no Brasil de 2004 a 2009. Tecnologia e Ciência Agropecuária, v.5, n.2, p.441-49, 2011. ÁLVARES, Virgínia de Souza. Manual de Classificação de Farinha de Mandioca. 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