Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Badaró, Monique
Data de Publicação: 2023
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Políticas Culturais em Revista
Texto Completo: https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806
Resumo: Gastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level.  In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries.  This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years.  A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene.  However, the subject remains little studied in Brazil.  This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations.
id UFBA-5_625d1c9170d269f9598cc9897bf89e81
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52806
network_acronym_str UFBA-5
network_name_str Políticas Culturais em Revista
repository_id_str
spelling Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culináriorelações internacionaispolíticas culturaisdiplomacia culturalgastrodiplomaciacosmopolitismo culináriointernational relationscultural policiescultural diplomacygastrodiplomacycosmopolitanism culinaryGastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level.  In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries.  This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years.  A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene.  However, the subject remains little studied in Brazil.  This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations.A gastronomia é parte integrante da cultura e identidade de uma nação e contribui para a sua reputação e prestígio no plano internacional. Em um contexto de expansão das oportunidades de mobilidade internacional e desejo de entrar em contato com culturas locais, por meio da alimentação, floresce um cosmopolitismo culinário capaz de dar visibilidade à gastronomia dos países não centrais. Esta abertura para a alteridade gastronômica deu força à noção de gastrodiplomacia entre os governos nos últimos anos. Componente da diplomacia cultural e da diplomacia pública, ela vem sendo utilizada como estratégia governamental de reconhecimento e inserção na cena internacional. No entanto, o tema permanece ainda pouco estudado no Brasil. Este artigo propõe lançar luz sobre o crescente interesse por cozinhas de todo o mundo e as políticas culturais de gastrodiplomacia, tratando o tema da comida sob o ângulo das relações internacionais.Universidade Federal da Bahia2023-07-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/5280610.9771/pcr.v16i1.52806Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-341983-3717reponame:Políticas Culturais em Revistainstname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)instacron:UFBAporhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806/29440Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revistahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBadaró, Monique2024-02-24T14:04:24Zoai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52806Revistahttp://www.portalseer.ufba.br/index.php/pculturaisPUBhttps://portalseer.ufba.br/index.php/pculturais/oaipoliticasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com1983-37171983-3717opendoar:2024-02-24T14:04:24Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)false
dc.title.none.fl_str_mv Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
title Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
spellingShingle Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
Badaró, Monique
relações internacionais
políticas culturais
diplomacia cultural
gastrodiplomacia
cosmopolitismo culinário
international relations
cultural policies
cultural diplomacy
gastrodiplomacy
cosmopolitanism culinary
title_short Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
title_full Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
title_fullStr Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
title_full_unstemmed Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
title_sort Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
author Badaró, Monique
author_facet Badaró, Monique
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Badaró, Monique
dc.subject.por.fl_str_mv relações internacionais
políticas culturais
diplomacia cultural
gastrodiplomacia
cosmopolitismo culinário
international relations
cultural policies
cultural diplomacy
gastrodiplomacy
cosmopolitanism culinary
topic relações internacionais
políticas culturais
diplomacia cultural
gastrodiplomacia
cosmopolitismo culinário
international relations
cultural policies
cultural diplomacy
gastrodiplomacy
cosmopolitanism culinary
description Gastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level.  In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries.  This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years.  A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene.  However, the subject remains little studied in Brazil.  This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-07-14
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806
10.9771/pcr.v16i1.52806
url https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806
identifier_str_mv 10.9771/pcr.v16i1.52806
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806/29440
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal da Bahia
dc.source.none.fl_str_mv Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34
Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34
Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34
1983-3717
reponame:Políticas Culturais em Revista
instname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)
instacron:UFBA
instname_str Universidade Federal da Bahia (UFBA)
instacron_str UFBA
institution UFBA
reponame_str Políticas Culturais em Revista
collection Políticas Culturais em Revista
repository.name.fl_str_mv Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)
repository.mail.fl_str_mv politicasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com
_version_ 1799319739080638464