Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Políticas Culturais em Revista |
Texto Completo: | https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806 |
Resumo: | Gastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level. In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries. This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years. A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene. However, the subject remains little studied in Brazil. This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations. |
id |
UFBA-5_625d1c9170d269f9598cc9897bf89e81 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52806 |
network_acronym_str |
UFBA-5 |
network_name_str |
Políticas Culturais em Revista |
repository_id_str |
|
spelling |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culináriorelações internacionaispolíticas culturaisdiplomacia culturalgastrodiplomaciacosmopolitismo culináriointernational relationscultural policiescultural diplomacygastrodiplomacycosmopolitanism culinaryGastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level. In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries. This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years. A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene. However, the subject remains little studied in Brazil. This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations.A gastronomia é parte integrante da cultura e identidade de uma nação e contribui para a sua reputação e prestígio no plano internacional. Em um contexto de expansão das oportunidades de mobilidade internacional e desejo de entrar em contato com culturas locais, por meio da alimentação, floresce um cosmopolitismo culinário capaz de dar visibilidade à gastronomia dos países não centrais. Esta abertura para a alteridade gastronômica deu força à noção de gastrodiplomacia entre os governos nos últimos anos. Componente da diplomacia cultural e da diplomacia pública, ela vem sendo utilizada como estratégia governamental de reconhecimento e inserção na cena internacional. No entanto, o tema permanece ainda pouco estudado no Brasil. Este artigo propõe lançar luz sobre o crescente interesse por cozinhas de todo o mundo e as políticas culturais de gastrodiplomacia, tratando o tema da comida sob o ângulo das relações internacionais.Universidade Federal da Bahia2023-07-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/5280610.9771/pcr.v16i1.52806Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-341983-3717reponame:Políticas Culturais em Revistainstname:Universidade Federal da Bahia (UFBA)instacron:UFBAporhttps://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806/29440Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revistahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessBadaró, Monique2024-02-24T14:04:24Zoai:ojs.periodicos.ufba.br:article/52806Revistahttp://www.portalseer.ufba.br/index.php/pculturaisPUBhttps://portalseer.ufba.br/index.php/pculturais/oaipoliticasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com1983-37171983-3717opendoar:2024-02-24T14:04:24Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
title |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
spellingShingle |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário Badaró, Monique relações internacionais políticas culturais diplomacia cultural gastrodiplomacia cosmopolitismo culinário international relations cultural policies cultural diplomacy gastrodiplomacy cosmopolitanism culinary |
title_short |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
title_full |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
title_fullStr |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
title_full_unstemmed |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
title_sort |
Diplomacia cultural e o cosmopolitismo culinário |
author |
Badaró, Monique |
author_facet |
Badaró, Monique |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Badaró, Monique |
dc.subject.por.fl_str_mv |
relações internacionais políticas culturais diplomacia cultural gastrodiplomacia cosmopolitismo culinário international relations cultural policies cultural diplomacy gastrodiplomacy cosmopolitanism culinary |
topic |
relações internacionais políticas culturais diplomacia cultural gastrodiplomacia cosmopolitismo culinário international relations cultural policies cultural diplomacy gastrodiplomacy cosmopolitanism culinary |
description |
Gastronomy is an integral part of a nation's culture and identity and contributes to its credibility and prestige on an international level. In a context of expanding opportunities for international mobility and the desire to get in touch with local cultures through food, a culinary cosmopolitanism is flourishing capable of giving visibility to the gastronomy of non-central countries. This openness to gastronomic alterity has strengthened the notion of gastrodiplomacy among governments in recent years. A component of cultural diplomacy and public diplomacy, it has been used as a government strategy for recognition and insertion in the international scene. However, the subject remains little studied in Brazil. This article proposes to shed light on the growing interest in cuisines from around the world and the cultural policies supporting national gastronomy abroad, thus dealing with the issue of food from the perspective of international relations. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-07-14 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806 10.9771/pcr.v16i1.52806 |
url |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806 |
identifier_str_mv |
10.9771/pcr.v16i1.52806 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufba.br/index.php/pculturais/article/view/52806/29440 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Políticas Culturais em Revista https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Bahia |
dc.source.none.fl_str_mv |
Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 No. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34 Políticas Culturais em Revista; Vol. 16 Núm. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34 Políticas Culturais em Revista; v. 16 n. 1 (2023): Dossiê - Cultura alimentar e política cultural Vol. I; 14-34 1983-3717 reponame:Políticas Culturais em Revista instname:Universidade Federal da Bahia (UFBA) instacron:UFBA |
instname_str |
Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
instacron_str |
UFBA |
institution |
UFBA |
reponame_str |
Políticas Culturais em Revista |
collection |
Políticas Culturais em Revista |
repository.name.fl_str_mv |
Políticas Culturais em Revista - Universidade Federal da Bahia (UFBA) |
repository.mail.fl_str_mv |
politicasculturaisemrevista@gmail.com || anitasimis@gmail.com |
_version_ |
1799319739080638464 |