Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Joca, Daniela Cavalcante
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/36612
Resumo: Fruticulture has emerged as an agricultural activity of great economic importance, generating jobs and income in rural areas. For commercialization during off season periods, the fruit undergoes processes that allow its consumption throughout the year, as the production of purees, pastes, jams, juices and pulps. The northeast region has emerged as a major producer of fruits in the irrigated or non-irrigated perimeters. Consequently, northeast region became the largest producer of pulp in Brazil, with small, medium and large agribusiness. The processing of fruit pulp adds economic value to the fruits and avoids large post-harvest losses by selling exclusively fresh fruits. In order to learn the main activities and techniques used in pasteurized fruit pulp production, the traineeship was held in a medium-sized industry in the city of Jaguaribe, Ceará in 2015, adding to my education some experience in fruit industrialization. Throughout the training period, the activities were carried out in various sectors of the company.
id UFC-7_044578678880cf3c8c9909a0d7394993
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/36612
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizadaBeneficiamentoAgroindústriaDespolpamentoFruticulturaFruticulture has emerged as an agricultural activity of great economic importance, generating jobs and income in rural areas. For commercialization during off season periods, the fruit undergoes processes that allow its consumption throughout the year, as the production of purees, pastes, jams, juices and pulps. The northeast region has emerged as a major producer of fruits in the irrigated or non-irrigated perimeters. Consequently, northeast region became the largest producer of pulp in Brazil, with small, medium and large agribusiness. The processing of fruit pulp adds economic value to the fruits and avoids large post-harvest losses by selling exclusively fresh fruits. In order to learn the main activities and techniques used in pasteurized fruit pulp production, the traineeship was held in a medium-sized industry in the city of Jaguaribe, Ceará in 2015, adding to my education some experience in fruit industrialization. Throughout the training period, the activities were carried out in various sectors of the company.A fruticultura vem se destacando como uma atividade agrícola de grande importância econômica gerando emprego e renda no campo. Para o consumo de frutas nos períodos de entressafra, as mesmas passam por processamentos que permitem o seu consumo durante todo o ano, como a produção de purês, pastas, compotas, sucos e polpas. A região Nordeste do Brasil tem se destacado como grande produtora de frutas nos perímetros irrigados ou não, e consequentemente a maior região produtora de polpas do país com agroindústrias de pequeno, médio e grande porte. O beneficiamento das frutas em polpa agrega valor econômico aos frutos e evitar as grandes perdas na pós-colheita devido a comercialização das frutas in natura. Com o objetivo de aprender as principais atividades e técnicas utilizadas na produção de polpa de fruta pasteurizada o estágio foi realizado em uma indústria de médio porte na cidade de Jaguaribe, estado do Ceará no ano de 2015, assim somando à minha formação certa experiência na industrialização de frutas. Durante todo o estágio foram acompanhadas as atividades realizadas em diversos setores da empresa.Corrêa, Márcio Cleber de MedeirosJoca, Daniela Cavalcante2018-10-19T17:04:06Z2018-10-19T17:04:06Z2015info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfJOCA, Daniela Cavalcante. Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada. 2015. 33 f. Monografia (Graduação em Agronomia)-Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2015.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/36612porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-09-12T15:15:16Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/36612Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2022-09-12T15:15:16Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
title Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
spellingShingle Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
Joca, Daniela Cavalcante
Beneficiamento
Agroindústria
Despolpamento
Fruticultura
title_short Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
title_full Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
title_fullStr Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
title_full_unstemmed Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
title_sort Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada
author Joca, Daniela Cavalcante
author_facet Joca, Daniela Cavalcante
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Corrêa, Márcio Cleber de Medeiros
dc.contributor.author.fl_str_mv Joca, Daniela Cavalcante
dc.subject.por.fl_str_mv Beneficiamento
Agroindústria
Despolpamento
Fruticultura
topic Beneficiamento
Agroindústria
Despolpamento
Fruticultura
description Fruticulture has emerged as an agricultural activity of great economic importance, generating jobs and income in rural areas. For commercialization during off season periods, the fruit undergoes processes that allow its consumption throughout the year, as the production of purees, pastes, jams, juices and pulps. The northeast region has emerged as a major producer of fruits in the irrigated or non-irrigated perimeters. Consequently, northeast region became the largest producer of pulp in Brazil, with small, medium and large agribusiness. The processing of fruit pulp adds economic value to the fruits and avoids large post-harvest losses by selling exclusively fresh fruits. In order to learn the main activities and techniques used in pasteurized fruit pulp production, the traineeship was held in a medium-sized industry in the city of Jaguaribe, Ceará in 2015, adding to my education some experience in fruit industrialization. Throughout the training period, the activities were carried out in various sectors of the company.
publishDate 2015
dc.date.none.fl_str_mv 2015
2018-10-19T17:04:06Z
2018-10-19T17:04:06Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv JOCA, Daniela Cavalcante. Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada. 2015. 33 f. Monografia (Graduação em Agronomia)-Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2015.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/36612
identifier_str_mv JOCA, Daniela Cavalcante. Processamento de frutas tropicais para produção de polpa pasteurizada. 2015. 33 f. Monografia (Graduação em Agronomia)-Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2015.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/36612
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1809935779032465408