Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Soares, Rogério Barbosa
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Campos, Kilmer Coelho
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/27483
Resumo: Water is a limiting factor in agricultural production of farm workers, and the consumption of agricultural products is linked to a chain of impacts on water resources. Thus, the objective of this paper was to evaluate the agricultural water consumption with the water footprint concept, estimating the green and blue water footprints in a small basin of Brazil’s semi-arid region, based on five scenarios of precipitation, to verify the use and availability of water as a key element in sustainable family farming. After the calculation of water footprint of corn and bean under dryland conditions, it was noticed that the basin’s families are dependent on green water for subsistence production and income generation, since the relationship of green and blue water volume per kilogram (m³/kg) and generated income (m³/R$) varied according to the agricultural production in the different scenarios. Therefore, these pieces of information help users get an idea of the volume of water needed for the development of their activities, thus enabling them to compare water demand of agricultural activities, to make an efficient choice of their activities, as well as to achieve better water availability.
id UFC-7_16564f1207a803b70acf327824e81ffa
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/27483
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do BrasilUse and availability of water in the semi-arid region of BrazilCearáPegada hídrica verde e azulProdutos agrícolasWater is a limiting factor in agricultural production of farm workers, and the consumption of agricultural products is linked to a chain of impacts on water resources. Thus, the objective of this paper was to evaluate the agricultural water consumption with the water footprint concept, estimating the green and blue water footprints in a small basin of Brazil’s semi-arid region, based on five scenarios of precipitation, to verify the use and availability of water as a key element in sustainable family farming. After the calculation of water footprint of corn and bean under dryland conditions, it was noticed that the basin’s families are dependent on green water for subsistence production and income generation, since the relationship of green and blue water volume per kilogram (m³/kg) and generated income (m³/R$) varied according to the agricultural production in the different scenarios. Therefore, these pieces of information help users get an idea of the volume of water needed for the development of their activities, thus enabling them to compare water demand of agricultural activities, to make an efficient choice of their activities, as well as to achieve better water availability.A água é um fator limitante da produção agrícola dos trabalhadores rurais, e o consumo de produtos agrícolas está ligado a uma cadeia de impactos sobre os recursos hídricos. Assim, o objetivo deste artigo foi avaliar o consumo de água agrícola com o conceito de “pegada de água”, estimando-se as pegadas de água verde e azul em uma pequena bacia do Semiárido do Brasil, com base em cinco cenários de precipitação, para verificar a utilização e a disponibilidade de água como um elemento chave no desenvolvimento sustentável da agricultura familiar. Depois do cálculo da pegada hídrica de milho e feijão, sob condições de sequeiro, percebeu-se que as famílias da bacia são dependentes da água verde para produção de subsistência e geração de renda, uma vez que as relações do volume de água verde e azul por quilograma (m³/kg) e renda gerada (m³/R$) variaram de acordo com a produção agrícola nos diversos cenários. Portanto, essas informações ajudam os usuários a ter uma ideia do volume de água necessário para o desenvolvimento de suas atividades, permitindo, assim, comparar a demanda por água das atividades agrícolas e viabilizar uma escolha eficiente da atividade, bem como obter melhor disponibilidade hídrica.Revista de Política Agrícola2017-11-10T18:17:51Z2017-11-10T18:17:51Z2013info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOARES, Rogério Barbosa; CAMPOS, Kilmer Coelho. Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil. Revista de Política Agrícola, Brasília, V. 3, n. 3, p. 48-57, 2013.2317-224Xhttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/27483Soares, Rogério BarbosaCampos, Kilmer Coelhoinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-09-18T18:51:03Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/27483Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:21:08.523347Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
Use and availability of water in the semi-arid region of Brazil
title Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
spellingShingle Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
Soares, Rogério Barbosa
Ceará
Pegada hídrica verde e azul
Produtos agrícolas
title_short Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
title_full Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
title_fullStr Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
title_full_unstemmed Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
title_sort Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil
author Soares, Rogério Barbosa
author_facet Soares, Rogério Barbosa
Campos, Kilmer Coelho
author_role author
author2 Campos, Kilmer Coelho
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Soares, Rogério Barbosa
Campos, Kilmer Coelho
dc.subject.por.fl_str_mv Ceará
Pegada hídrica verde e azul
Produtos agrícolas
topic Ceará
Pegada hídrica verde e azul
Produtos agrícolas
description Water is a limiting factor in agricultural production of farm workers, and the consumption of agricultural products is linked to a chain of impacts on water resources. Thus, the objective of this paper was to evaluate the agricultural water consumption with the water footprint concept, estimating the green and blue water footprints in a small basin of Brazil’s semi-arid region, based on five scenarios of precipitation, to verify the use and availability of water as a key element in sustainable family farming. After the calculation of water footprint of corn and bean under dryland conditions, it was noticed that the basin’s families are dependent on green water for subsistence production and income generation, since the relationship of green and blue water volume per kilogram (m³/kg) and generated income (m³/R$) varied according to the agricultural production in the different scenarios. Therefore, these pieces of information help users get an idea of the volume of water needed for the development of their activities, thus enabling them to compare water demand of agricultural activities, to make an efficient choice of their activities, as well as to achieve better water availability.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013
2017-11-10T18:17:51Z
2017-11-10T18:17:51Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SOARES, Rogério Barbosa; CAMPOS, Kilmer Coelho. Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil. Revista de Política Agrícola, Brasília, V. 3, n. 3, p. 48-57, 2013.
2317-224X
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/27483
identifier_str_mv SOARES, Rogério Barbosa; CAMPOS, Kilmer Coelho. Uso e disponibilidade hídrica no semiárido do Brasil. Revista de Política Agrícola, Brasília, V. 3, n. 3, p. 48-57, 2013.
2317-224X
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/27483
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Revista de Política Agrícola
publisher.none.fl_str_mv Revista de Política Agrícola
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028767531008000