Estado nutricional de idosos participantes do sistema Hiperdia: características sociodemográficas e níveis pressóricos
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/14543 |
Resumo: | Objective: to analyze the socio-demographic characteristics and stages of blood pressure associated to the nutritional status of elderly hypertensive patients included in the System of Registration and Monitoring of Hypertensive and Diabetic patients in a Basic Health Unit. Methods: cross-sectional study with primary and secondary data collection. The nutritional status was evaluated through the body mass index and analyzed, according to socio-demographic characteristics and stages of blood pressure. To analyze the data, the chi-square test was used. Results: 250 elderly (63.6% women) were evaluated. Statistically significant association was observed between nutritional status and gender (p = 0.008), age group (p = 0.05) and stage of hypertension: optimal, normal and hypertension 1. Conclusion: the elderly assisted by the service require constant nutritional and blood pressure re-evaluation provided by the health team. |
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Estado nutricional de idosos participantes do sistema Hiperdia: características sociodemográficas e níveis pressóricosNutritional status of elderly participants of the Hiperdia system: socio-demographic characteristics and blood pressureÍndice de Massa CorporalIdosoHipertensãoDiabetes MellitusObjective: to analyze the socio-demographic characteristics and stages of blood pressure associated to the nutritional status of elderly hypertensive patients included in the System of Registration and Monitoring of Hypertensive and Diabetic patients in a Basic Health Unit. Methods: cross-sectional study with primary and secondary data collection. The nutritional status was evaluated through the body mass index and analyzed, according to socio-demographic characteristics and stages of blood pressure. To analyze the data, the chi-square test was used. Results: 250 elderly (63.6% women) were evaluated. Statistically significant association was observed between nutritional status and gender (p = 0.008), age group (p = 0.05) and stage of hypertension: optimal, normal and hypertension 1. Conclusion: the elderly assisted by the service require constant nutritional and blood pressure re-evaluation provided by the health team.Objetivo: analisar as características sociodemográficas e estágios de pressão arterial associados ao estado nutricional de idosos hipertensos, do Sistema de Cadastramento e Acompanhamento de Hipertensos e Diabéticos de uma Unidade Básica de Saúde. Métodos: estudo transversal, com coleta de dados primários e secundários. O estado nutricional foi avaliado por meio do índice de massa corporal e analisado, segundo características sociodemográficas e estágios de pressão arterial. Para a análise dos dados utilizou-se o teste qui-quadrado. Resultados: foram avaliados 250 idosos (63,6% mulheres). Associação estatisticamente significativa foi verificada entre estado nutricional e sexo (p=0,008), grupo etário (p=0,05) e estágio de hipertensão ótima, normal e hipertensão 1. Conclusão: os idosos assistidos pelo serviço necessitam de constante reavaliação nutricional e dos níveis pressóricos pela equipe de saúde.Objetivo: analizar las características sociodemográficas y niveles de presión arterial asociados con el estado nutricional de ancianos hipertensos, del Sistema de Registro y Seguimiento de Hipertensos y Diabéticos de una Unidad Básica de Salud. Métodos: estudio transversal, con recogida de datos primarios y secundarios. El estado nutricional se evaluó mediante el índice de masa corporal y analizado, según características sociodemográficas y niveles de presión arterial. Para analizar los datos, se utilizó el test chi-cuadrado. Resultados: se evaluaron 250 ancianos (63,6% mujeres). Asociación estadísticamente significativa se observó entre estado nutricional y sexo (p = 0,008), grupo de edad (p = 0,05) y nivel de hipertensión óptimo, normal y hipertensión 1. Conclusión: los ancianos asistidos por el servicio requieren constante re-evaluación nutricional y de los niveles de presión por parte del equipo de salud.Rev Rene2015-12-16T14:49:17Z2015-12-16T14:49:17Z2015-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMINCOFF, R. C. L. et al. Estado nutricional de idosos participantes do sistema Hiperdia: características sociodemográficas e níveis pressóricos. Rev Rene, Fortaleza, v. 16, n. 5, p. 746-53, set./out. 2015.2175-6783 onlinehttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/14543Mincoff, Raquel Cristina LuisBennemann, Rose MariMartins, Mayra Costaporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-02-06T18:15:30Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/14543Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:25:22.393373Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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