Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Campos Filho, Hermano José Maia
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64950
Resumo: Since food is the primary source of vitality and energy that animates the functioning of natural systems, they assume a central role in the challenge of restoring the culture of life in the midst of the civilizing crisis announced by the ill-living that emerge as a cumulative and synergy of the risks and damages arising from modernity. Based on the principles and practices of Permaculture that guide ways of occupying and interacting with the world through care (including and integrating us) with nature and with other living beings, this work seeks to show the fundamental connections between the food cycle and permacultural design, in order to conceive the bases of a food Permaculture and its relations with the field of Ecogastronomy. The developments of such fundamentals and connections from the perspective of food culture are developed and presented in a systemic approach, centered on nature's cuisine and translate into health and well living practices. In order to highlight the link between the integrated cycles of food culture and permacultural places as a core value for the restoration of the culture of life, we analyzed the experience of Sítio Floresta (Eusébio, CE) as a restorative seed and, based on interviews, reports and mapping of connections with the surroundings, we described the regenerative potential of this network in the context of a commercial subdivision and the modes of use and occupation of space conventionally practiced.
id UFC-7_63a418c206c2440b96ea32012e297df0
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/64950
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vidaFood permaculture: a seed towards restoration of the culture of lifePermaculturaCultura alimentarEcogastronomiaSaúdeBem viverSince food is the primary source of vitality and energy that animates the functioning of natural systems, they assume a central role in the challenge of restoring the culture of life in the midst of the civilizing crisis announced by the ill-living that emerge as a cumulative and synergy of the risks and damages arising from modernity. Based on the principles and practices of Permaculture that guide ways of occupying and interacting with the world through care (including and integrating us) with nature and with other living beings, this work seeks to show the fundamental connections between the food cycle and permacultural design, in order to conceive the bases of a food Permaculture and its relations with the field of Ecogastronomy. The developments of such fundamentals and connections from the perspective of food culture are developed and presented in a systemic approach, centered on nature's cuisine and translate into health and well living practices. In order to highlight the link between the integrated cycles of food culture and permacultural places as a core value for the restoration of the culture of life, we analyzed the experience of Sítio Floresta (Eusébio, CE) as a restorative seed and, based on interviews, reports and mapping of connections with the surroundings, we described the regenerative potential of this network in the context of a commercial subdivision and the modes of use and occupation of space conventionally practiced.Uma vez que os alimentos são a fonte primordial da vitalidade e da energia que anima o funcionamento dos sistemas naturais, assumem um papel de centralidade no desafio de restauração da cultura da vida em meio à crise civilizatória anunciada pelos mal viveres que emergem como efeito cumulativo e sinérgico dos riscos e danos decorrentes da modernidade. Tomando por base os princípios e práticas da Permacultura que orientam modos de ocupar e interagir com o mundo a partir do cuidado (nos incluindo e integrando) com a natureza e com os outros seres vivos, buscou-se neste trabalho evidenciar as conexões fundamentais entre o ciclo do alimento e o desenho permacultural, de modo a conceber as bases de uma Permacultura alimentar e suas relações com o campo da Ecogastronomia. Os desdobramentos de tais fundamentos e conexões da perspectiva da cultura alimentar são desenvolvidos e apresentados em uma abordagem sistêmica, centrada na cozinha da natureza e traduzem-se em práticas de saúde e bem viver. A fim de evidenciar a vinculação dos ciclos integrados da cultura alimentar aos lugares permaculturais como núcleos de restauração da cultura da vida, analisou-se a experiência do Sítio Floresta (Eusébio, CE) como semente restaurativa e, com base em entrevistas, relatos e no mapeamento de conexões com o entorno, discutiu-se o potencial regenerativo desta rede em meio ao contexto de um loteamento comercial e dos modos de uso e ocupação do espaço convencionalmente praticados.Matos, Fábio de OliveiraCampos Filho, Hermano José Maia2022-04-07T16:07:23Z2022-04-07T16:07:23Z2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCAMPOS FILHO, Hermano José Maia. Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida. 2022. 96 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64950porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-04-07T16:08:40Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/64950Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:50:39.271293Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
Food permaculture: a seed towards restoration of the culture of life
title Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
spellingShingle Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
Campos Filho, Hermano José Maia
Permacultura
Cultura alimentar
Ecogastronomia
Saúde
Bem viver
title_short Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
title_full Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
title_fullStr Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
title_full_unstemmed Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
title_sort Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida
author Campos Filho, Hermano José Maia
author_facet Campos Filho, Hermano José Maia
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Matos, Fábio de Oliveira
dc.contributor.author.fl_str_mv Campos Filho, Hermano José Maia
dc.subject.por.fl_str_mv Permacultura
Cultura alimentar
Ecogastronomia
Saúde
Bem viver
topic Permacultura
Cultura alimentar
Ecogastronomia
Saúde
Bem viver
description Since food is the primary source of vitality and energy that animates the functioning of natural systems, they assume a central role in the challenge of restoring the culture of life in the midst of the civilizing crisis announced by the ill-living that emerge as a cumulative and synergy of the risks and damages arising from modernity. Based on the principles and practices of Permaculture that guide ways of occupying and interacting with the world through care (including and integrating us) with nature and with other living beings, this work seeks to show the fundamental connections between the food cycle and permacultural design, in order to conceive the bases of a food Permaculture and its relations with the field of Ecogastronomy. The developments of such fundamentals and connections from the perspective of food culture are developed and presented in a systemic approach, centered on nature's cuisine and translate into health and well living practices. In order to highlight the link between the integrated cycles of food culture and permacultural places as a core value for the restoration of the culture of life, we analyzed the experience of Sítio Floresta (Eusébio, CE) as a restorative seed and, based on interviews, reports and mapping of connections with the surroundings, we described the regenerative potential of this network in the context of a commercial subdivision and the modes of use and occupation of space conventionally practiced.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-04-07T16:07:23Z
2022-04-07T16:07:23Z
2022
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv CAMPOS FILHO, Hermano José Maia. Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida. 2022. 96 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64950
identifier_str_mv CAMPOS FILHO, Hermano José Maia. Permacultura alimentar: uma semente rumo à restauração da cultura de vida. 2022. 96 f. Dissertação (Mestrado em Geografia) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/64950
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028968079556608