Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Olivier, Lucas Saraiva Alves
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54776
Resumo: Amino acids are important for the functioning of the organism of living beings, so the study of these compounds is of fundamental help in the understanding of this functioning. Amino acids are chemical compounds consisting of an amine group, a carboxyl group, a hydrogen molecule and a central carbon-linked radical. The radical linked to the central carbon is what differentiates the various types of amino acids. In this study the vibrational and structural properties of the DL-Norvaline Crystal (C5H11NO2) were studied. The technique for the growth of the crystal was by steam diffusion, taking on average one month for the formation of the crystal. Measurements of X-ray diffraction were performed, confirming the crystalline structure of the sample, and measurements of Raman spectroscopy at ambient temperature in the spectral region between 50 cm-1 and 3200 cm-1. An attempt is made to classify normal vibration modes through comparison with previous works
id UFC-7_6a8f33b97905726586e15d8df2376803
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/54776
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-NorvalinaDifração de raios-XAminoácidosEspectroscopia RamanAmino acids are important for the functioning of the organism of living beings, so the study of these compounds is of fundamental help in the understanding of this functioning. Amino acids are chemical compounds consisting of an amine group, a carboxyl group, a hydrogen molecule and a central carbon-linked radical. The radical linked to the central carbon is what differentiates the various types of amino acids. In this study the vibrational and structural properties of the DL-Norvaline Crystal (C5H11NO2) were studied. The technique for the growth of the crystal was by steam diffusion, taking on average one month for the formation of the crystal. Measurements of X-ray diffraction were performed, confirming the crystalline structure of the sample, and measurements of Raman spectroscopy at ambient temperature in the spectral region between 50 cm-1 and 3200 cm-1. An attempt is made to classify normal vibration modes through comparison with previous worksOs aminoácidos são importantes para o funcionamento do organismo dos seres vivos, assim, o estudo desses compostos é de fundamental ajuda no entendimento desse funcionamento. Os aminoácidos são compostos químicos constituídos por um grupo amina, um grupo carboxila, uma molécula de hidrogênio e um radical ligados ao carbono central. O radical ligado ao carbono central é o que diferencia os vários tipos de aminoácidos existentes. Neste trabalho foram estudadas as propriedades vibracionais e estruturais do cristal DL-Norvalina (C5H11NO2). A técnica para o crescimento do cristal foi por difusão a vapor, demorando em média um mês para a formação do cristal. Foi realizado medidas de difração de raios-X, confirmando a estrutura cristalina da amostra, e medidas de espectroscopia Raman à temperatura ambiente na região espectral entre 50 cm-1 e 3200 cm-1. É apresentada uma tentativa de classificação dos modos normais de vibração realizada por meio da comparação com trabalhos anteriores.Lima Júnior, José Alves deOlivier, Lucas Saraiva Alves2020-10-22T14:49:17Z2020-10-22T14:49:17Z2020info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfOLIVIER, L. S. A. Propriedades Vibracionais e Estruturais do Aminoácido DL-Norvalina. 2020. 54 f. Monografia (Bacharelado em Física) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54776porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-22T14:49:17Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/54776Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:44:00.759757Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
title Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
spellingShingle Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
Olivier, Lucas Saraiva Alves
Difração de raios-X
Aminoácidos
Espectroscopia Raman
title_short Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
title_full Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
title_fullStr Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
title_full_unstemmed Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
title_sort Propriedades vibracionais e estruturais do aminoácido DL-Norvalina
author Olivier, Lucas Saraiva Alves
author_facet Olivier, Lucas Saraiva Alves
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Lima Júnior, José Alves de
dc.contributor.author.fl_str_mv Olivier, Lucas Saraiva Alves
dc.subject.por.fl_str_mv Difração de raios-X
Aminoácidos
Espectroscopia Raman
topic Difração de raios-X
Aminoácidos
Espectroscopia Raman
description Amino acids are important for the functioning of the organism of living beings, so the study of these compounds is of fundamental help in the understanding of this functioning. Amino acids are chemical compounds consisting of an amine group, a carboxyl group, a hydrogen molecule and a central carbon-linked radical. The radical linked to the central carbon is what differentiates the various types of amino acids. In this study the vibrational and structural properties of the DL-Norvaline Crystal (C5H11NO2) were studied. The technique for the growth of the crystal was by steam diffusion, taking on average one month for the formation of the crystal. Measurements of X-ray diffraction were performed, confirming the crystalline structure of the sample, and measurements of Raman spectroscopy at ambient temperature in the spectral region between 50 cm-1 and 3200 cm-1. An attempt is made to classify normal vibration modes through comparison with previous works
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-10-22T14:49:17Z
2020-10-22T14:49:17Z
2020
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv OLIVIER, L. S. A. Propriedades Vibracionais e Estruturais do Aminoácido DL-Norvalina. 2020. 54 f. Monografia (Bacharelado em Física) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54776
identifier_str_mv OLIVIER, L. S. A. Propriedades Vibracionais e Estruturais do Aminoácido DL-Norvalina. 2020. 54 f. Monografia (Bacharelado em Física) - Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/54776
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028924739813376