Propriedades vibracionais dos cristais de aminoácido valina nas configurações L e DL
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/67415 |
Resumo: | In this work the vibracional properties of the valine (C₅H₁₁NO₂) amino acids crystal in the form L and DL were studied. The crystals were obtained by the growth technique under slow evaporation. Raman spectroscopy measurements at room temperature were performed in the spectral region between 100 −¹ e 3200 −¹. An attempt to classify the observed vibrational bands is performed by direct comparison between the two spectra of L and DL – valine and other amino acids, especially those of branched chain studied in previous works. |
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Propriedades vibracionais dos cristais de aminoácido valina nas configurações L e DLAminoácidosValinaEspectroscopia RamanIn this work the vibracional properties of the valine (C₅H₁₁NO₂) amino acids crystal in the form L and DL were studied. The crystals were obtained by the growth technique under slow evaporation. Raman spectroscopy measurements at room temperature were performed in the spectral region between 100 −¹ e 3200 −¹. An attempt to classify the observed vibrational bands is performed by direct comparison between the two spectra of L and DL – valine and other amino acids, especially those of branched chain studied in previous works.Neste trabalho foram estudadas as propriedades vibracionais do cristal de aminoácido valina (C₅H₁₁NO₂), na forma L e DL. Os cristais foram obtidos pela técnica crescimento sob evaporação lenta. Medidas de espectroscopia Raman à temperatura ambiente foram realizadas na região espectral entre 100 −¹ e 3200 −¹. Uma tentativa de classificação das bandas vibracionais observadas foi realizada por comparação direta entre os dois espectros da L e DL - valina e de outros aminoácidos, em especial, os de cadeia ramificada estudados em trabalhos anteriores.Lima Júnior, José Alves deSantos, Yuri Gomes dos2022-07-25T16:57:07Z2022-07-25T16:57:07Z2022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfSANTOS, Y. G. Propriedades vibracionais dos cristais de aminoácido valina nas configurações L e DL. 2022. 58 f. Monografia (Bacharelado em Física) - Centro de Ciências, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2022.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/67415porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-06-28T18:59:10Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/67415Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:20:26.111095Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
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