Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Mayorga Mera, Ruben Dario
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Tabosa, Francisco José Silva, Mayorga, Rodrigo de Oliveira
Tipo de documento: Artigo de conferência
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/5421
Resumo: The Brazilian chicken meat production reach in 2004 a monthly volume production near of 8,5 million of ton, first chicken producer in the world. In this sense, some scientific studies looking for knowledge about internal and external market structure, in countries like Brazil, permits better orientation for consumers, producers and government agencies linked with livestock in the elaboration and implementation of governmental policies. In the point emerge, the importance to know Brazilian demand and supply of chicken meat and their elasticity’s. The objective of this work was to know the Brazilian market structure of chicken meat. The model used was simultaneous equations. The results showed that chicken meat is a elastic good, a normal good and has cow meat as a substitute good. The local producers are sensitive to price variations of the good and are sensitive to changes in corn prices, essential input to slaughter aviculture in the inverse sense, due to increase in their production cost.
id UFC-7_b5651a9eca1843b9e5d6bd839d431be5
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/5421
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Estrutura do mercado brasileiro da carne de frangoBrazilian market structure of chicken meatCarne de frangoElasticidadesOfertaDemandaBrasilThe Brazilian chicken meat production reach in 2004 a monthly volume production near of 8,5 million of ton, first chicken producer in the world. In this sense, some scientific studies looking for knowledge about internal and external market structure, in countries like Brazil, permits better orientation for consumers, producers and government agencies linked with livestock in the elaboration and implementation of governmental policies. In the point emerge, the importance to know Brazilian demand and supply of chicken meat and their elasticity’s. The objective of this work was to know the Brazilian market structure of chicken meat. The model used was simultaneous equations. The results showed that chicken meat is a elastic good, a normal good and has cow meat as a substitute good. The local producers are sensitive to price variations of the good and are sensitive to changes in corn prices, essential input to slaughter aviculture in the inverse sense, due to increase in their production cost.A avicultura de corte no Brasil atingiu, em 2004, um volume de produção mensal de cerca de 8,5 milhões de toneladas, segundo maior produtor de carne de frango do mundo. Nesse sentido, estudos visando o conhecimento das relações estruturais do mercado interno de um país como o Brasil permitem prover melhor orientação nas decisões de consumidores e produtores e dos agentes do governo vinculados ao setor agropecuário na elaboração, implantação e orientação das políticas governamentais. Daí surge à importância de conhecer melhor e de forma atualizada o comportamento da demanda e oferta de carne de frango no Brasil e a estimativa de suas elasticidades. O objetivo geral do presente estudo é analisar a estrutura e o comportamento do mercado brasileiro de carne de frango. O modelo utilizado para estimar a oferta e demanda foi de equações simultâneas. Os resultados mostraram que, a carne de frango é um bem inelástico, normal e tem a carne de boi como um bem substituto. No referente à oferta interna de carne de frango, verifica-se, por outro lado, que os produtores brasileiros de carne de frango são sensíveis às variações de preço do produto. Os resultados obtidos sugerem também que, mudanças no preço do milho fator de produções essenciais para a avicultura de corte originam variações no sentido inverso, no consumo pelos produtores, dado que seus custos de produção se modificam.Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural - SOBER, 452013-07-18T13:36:54Z2013-07-18T13:36:54Z2007info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectapplication/pdfhttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/5421Mayorga Mera, Ruben DarioTabosa, Francisco José SilvaMayorga, Rodrigo de Oliveirainfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFC2023-09-20T16:30:05Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/5421Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:24:24.061805Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
Brazilian market structure of chicken meat
title Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
spellingShingle Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
Mayorga Mera, Ruben Dario
Carne de frango
Elasticidades
Oferta
Demanda
Brasil
title_short Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
title_full Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
title_fullStr Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
title_full_unstemmed Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
title_sort Estrutura do mercado brasileiro da carne de frango
author Mayorga Mera, Ruben Dario
author_facet Mayorga Mera, Ruben Dario
Tabosa, Francisco José Silva
Mayorga, Rodrigo de Oliveira
author_role author
author2 Tabosa, Francisco José Silva
Mayorga, Rodrigo de Oliveira
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Mayorga Mera, Ruben Dario
Tabosa, Francisco José Silva
Mayorga, Rodrigo de Oliveira
dc.subject.por.fl_str_mv Carne de frango
Elasticidades
Oferta
Demanda
Brasil
topic Carne de frango
Elasticidades
Oferta
Demanda
Brasil
description The Brazilian chicken meat production reach in 2004 a monthly volume production near of 8,5 million of ton, first chicken producer in the world. In this sense, some scientific studies looking for knowledge about internal and external market structure, in countries like Brazil, permits better orientation for consumers, producers and government agencies linked with livestock in the elaboration and implementation of governmental policies. In the point emerge, the importance to know Brazilian demand and supply of chicken meat and their elasticity’s. The objective of this work was to know the Brazilian market structure of chicken meat. The model used was simultaneous equations. The results showed that chicken meat is a elastic good, a normal good and has cow meat as a substitute good. The local producers are sensitive to price variations of the good and are sensitive to changes in corn prices, essential input to slaughter aviculture in the inverse sense, due to increase in their production cost.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007
2013-07-18T13:36:54Z
2013-07-18T13:36:54Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/conferenceObject
format conferenceObject
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/5421
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/5421
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural - SOBER, 45
publisher.none.fl_str_mv Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural - SOBER, 45
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028790303981568