Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lima, Yara Maria Soares de
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
Texto Completo: http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55568
Resumo: The present course conclusion paper had as general objective to analyze how the decision process of sustainable purchase of espresso in capsules occurs. For this, it has sought to identify the stages of the decision process of buying espresso in capsules as a sustainable product, to understand how the consumer acts in the post-consumption of espresso in capsules as a sustainable product and identify gaps in the sustainable behavior of espresso in capsules. This is a descriptive research, developed through the application of online questionnaires with 206 consumers of espresso in capsules. The results indicate that in the decision-making process of buying espresso, especially in the post-consumption stage, there is a need to develop sustainable actions, especially reverse logistics, which include from production to disposal. In the stage of recognition of the need, most consumers indicate consumption in order to meet a functional need, related to the stimulating properties of coffee, and sustainability was indicated as a relevant attribute for 43% of the interviewees. In the search for information, some sustainable practices developed by espresso in capsules brands are known by consumers. In the evaluation of alternatives, sensory characteristics overlap those of environmental impact, and in the purchasing decision, the majority of the public signaled that they would opt for an espresso brand for which it adopts sustainable practices.
id UFC-7_c19800eed7459c82764cf39fba8aaf33
oai_identifier_str oai:repositorio.ufc.br:riufc/55568
network_acronym_str UFC-7
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository_id_str
spelling Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsulaCaféProcesso decisórioSustentabilidadeComprasThe present course conclusion paper had as general objective to analyze how the decision process of sustainable purchase of espresso in capsules occurs. For this, it has sought to identify the stages of the decision process of buying espresso in capsules as a sustainable product, to understand how the consumer acts in the post-consumption of espresso in capsules as a sustainable product and identify gaps in the sustainable behavior of espresso in capsules. This is a descriptive research, developed through the application of online questionnaires with 206 consumers of espresso in capsules. The results indicate that in the decision-making process of buying espresso, especially in the post-consumption stage, there is a need to develop sustainable actions, especially reverse logistics, which include from production to disposal. In the stage of recognition of the need, most consumers indicate consumption in order to meet a functional need, related to the stimulating properties of coffee, and sustainability was indicated as a relevant attribute for 43% of the interviewees. In the search for information, some sustainable practices developed by espresso in capsules brands are known by consumers. In the evaluation of alternatives, sensory characteristics overlap those of environmental impact, and in the purchasing decision, the majority of the public signaled that they would opt for an espresso brand for which it adopts sustainable practices.O presente trabalho de conclusão de curso teve como objetivo geral analisar como ocorre o processo de decisão de compra sustentável de café expresso em cápsula. Para isto, buscou-se identificar as etapas do processo de decisão de compra de café expresso em cápsula como um produto sustentável, compreender como o consumidor atua no pós-consumo de café expresso em cápsula como um produto sustentável e identificar os gaps ou lacunas no comportamento sustentável de café expresso em cápsula. Trata-se de uma pesquisa descritiva, desenvolvida mediante a aplicação de questionários on-line com 206 consumidores de café expresso. Os resultados indicam que no processo decisório de compra de café expresso em cápsula, principalmente na etapa de pós-consumo, há a necessidade de desenvolvimento de ações sustentáveis, principalmente de logística reversa, que incluam desde a sua produção até o descarte. Já na etapa de reconhecimento da necessidade, os consumidores em sua maioria indicam o consumo em busca de atender a uma necessidade funcional, relacionada às propriedades estimulantes do café, sendo que a sustentabilidade foi indicada como atributo relevante para 43% dos entrevistados. Já na busca de informações, algumas práticas sustentáveis desenvolvidas pelas marcas de café expresso em cápsula são de conhecimento pelos consumidores. Na avaliação das alternativas, as características sensoriais se sobrepõem às de impacto ambiental, e na decisão de compra, a maioria do público sinalizou que optaria por uma marca de café expresso em cápsula por ela adotar práticas sustentáveis.Ferreira, Fabiana Nogueira HolandaLima, Yara Maria Soares de2020-12-04T14:45:59Z2020-12-04T14:45:59Z2020info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfLIMA, Y. M. S. Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula. 2020. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Administração) - Faculdade de Economia, Administração, Atuária e Contabilidade, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55568porreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-12-04T14:45:59Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/55568Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:19:23.332868Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false
dc.title.none.fl_str_mv Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
title Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
spellingShingle Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
Lima, Yara Maria Soares de
Café
Processo decisório
Sustentabilidade
Compras
title_short Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
title_full Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
title_fullStr Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
title_full_unstemmed Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
title_sort Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula
author Lima, Yara Maria Soares de
author_facet Lima, Yara Maria Soares de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Ferreira, Fabiana Nogueira Holanda
dc.contributor.author.fl_str_mv Lima, Yara Maria Soares de
dc.subject.por.fl_str_mv Café
Processo decisório
Sustentabilidade
Compras
topic Café
Processo decisório
Sustentabilidade
Compras
description The present course conclusion paper had as general objective to analyze how the decision process of sustainable purchase of espresso in capsules occurs. For this, it has sought to identify the stages of the decision process of buying espresso in capsules as a sustainable product, to understand how the consumer acts in the post-consumption of espresso in capsules as a sustainable product and identify gaps in the sustainable behavior of espresso in capsules. This is a descriptive research, developed through the application of online questionnaires with 206 consumers of espresso in capsules. The results indicate that in the decision-making process of buying espresso, especially in the post-consumption stage, there is a need to develop sustainable actions, especially reverse logistics, which include from production to disposal. In the stage of recognition of the need, most consumers indicate consumption in order to meet a functional need, related to the stimulating properties of coffee, and sustainability was indicated as a relevant attribute for 43% of the interviewees. In the search for information, some sustainable practices developed by espresso in capsules brands are known by consumers. In the evaluation of alternatives, sensory characteristics overlap those of environmental impact, and in the purchasing decision, the majority of the public signaled that they would opt for an espresso brand for which it adopts sustainable practices.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-12-04T14:45:59Z
2020-12-04T14:45:59Z
2020
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv LIMA, Y. M. S. Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula. 2020. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Administração) - Faculdade de Economia, Administração, Atuária e Contabilidade, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55568
identifier_str_mv LIMA, Y. M. S. Ser ou não ser sustentável: um estudo sobre o consumo de café expresso em cápsula. 2020. 45 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Administração) - Faculdade de Economia, Administração, Atuária e Contabilidade, Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, 2020.
url http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/55568
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron:UFC
instname_str Universidade Federal do Ceará (UFC)
instacron_str UFC
institution UFC
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)
repository.mail.fl_str_mv bu@ufc.br || repositorio@ufc.br
_version_ 1813028754776129536