Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/12665 |
Resumo: | Objective: to assess the knowledge, attitude and practice of family members of preschool children about regional food, through a survey before and after an educational intervention. Methods: this is a pre-experimental one-group pretest– posttest study, with 62 family members of preschool children. One month before and after the conduction of an educational activity using the flipchart “regional food promoting food security”, one applied the survey. Results: it was found that after the educational strategy, there was an increase in the classification “appropriate” in each survey area about regional food, and the variation of knowledge (17.7%-77.4%), attitude (21%-72.6%) and practice (14.5%-64.5%), consequently, an improvement of 59.7% in knowledge, 51.6% in attitude and 50% in practice. Conclusion: the use of educational technology had a positive influence on the knowledge, attitudes and practice of family members, contributing thus to the health promotion of children and their family members. |
id |
UFC-7_d6f347cf66d8f07a41f117ba60cb2996 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufc.br:riufc/12665 |
network_acronym_str |
UFC-7 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository_id_str |
|
spelling |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionaisInfluence of an educational strategy to promote the use of regional foodAtitudes e Práticas em SaúdeHábitos AlimentaresEducação em SaúdeObjective: to assess the knowledge, attitude and practice of family members of preschool children about regional food, through a survey before and after an educational intervention. Methods: this is a pre-experimental one-group pretest– posttest study, with 62 family members of preschool children. One month before and after the conduction of an educational activity using the flipchart “regional food promoting food security”, one applied the survey. Results: it was found that after the educational strategy, there was an increase in the classification “appropriate” in each survey area about regional food, and the variation of knowledge (17.7%-77.4%), attitude (21%-72.6%) and practice (14.5%-64.5%), consequently, an improvement of 59.7% in knowledge, 51.6% in attitude and 50% in practice. Conclusion: the use of educational technology had a positive influence on the knowledge, attitudes and practice of family members, contributing thus to the health promotion of children and their family members.Objetivo: avaliar o conhecimento, atitude e prática dos familiares de crianças pré-escolares sobre os alimentos regionais, através de um inquérito, antes e após a intervenção educativa. Métodos: pesquisa pré-experimental de modelo de pré-teste/ pós-teste com único grupo, com 62 familiares de crianças pré-escolares. Antes e após um mês da realização da atividade educativa utilizando o álbum seriado, Alimentos regionais promovendo a segurança alimentar, aplicou-se o inquérito. Resultados: constatou-se que, após a estratégia educativa, houve um aumento na classificação “adequada” em cada eixo do inquérito sobre os alimentos regionais, sendo a variação do conhecimento (17,7%-77,4%), atitude (21%-72,6%) e prática (14,5%-64,5%), consequentemente, um avanço em 59,7% no conhecimento, 51,6% na atitude e 50% na prática. Conclusão: o uso da tecnologia educativa apresentou influência positiva no conhecimento, atitude e prática dos familiares, contribuindo, assim, para a promoção da saúde da criança e da família.Objetivo: evaluar conocimiento, actitud y práctica de familiares de niños preescolares sobre alimentos regionales, a través de una encuesta, antes y después de la intervención educativa. Métodos: investigación pre-experimental de modelo pretest/ post-test con solo grupo, con 62 familias de niños preescolares. Antes y después de un mes de la actividad educativa mediante el álbum seriado, Alimentos regionales promoviendo la seguridad alimentaria, se aplicó la encuesta. Resultados: después de la estrategia educativa, hubo aumento de la calificación “adecuada” en cada eje de la encuesta sobre comida regional, y la variación del conocimiento (17,7% -77,4%), actitud (21 % -72,6%) y práctica (14,5% -64,5%), en consecuencia, mejora en conocimiento 59,7%, 51,6% en la actitud y 50% en la práctica. Conclusión: el uso de la tecnología educativa tuvo influencia positiva en conocimiento, actitud y práctica de los familiares, contribuyendo así a la promoción de la salud del niño y la familia.Rev Rene2015-06-08T13:55:03Z2015-06-08T13:55:03Z2015-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMARTINS, M. C. et al. Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais. Rev Rene, Fortaleza, v. 16, n. 2, p. 242-9, mar./abr. 2015.2175-6783 On linehttp://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/12665Martins, Mariana CavalcanteFerreira, Ádria Marcela VieiraNascimento, Ludmila Alves doAires, Julliana dos SantosAlmeida, Paulo César deXimenes, Lorena Barbosaporreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC)instname:Universidade Federal do Ceará (UFC)instacron:UFCinfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-02-07T18:24:13Zoai:repositorio.ufc.br:riufc/12665Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufc.br/ri-oai/requestbu@ufc.br || repositorio@ufc.bropendoar:2024-09-11T18:28:00.047339Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais Influence of an educational strategy to promote the use of regional food |
title |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
spellingShingle |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais Martins, Mariana Cavalcante Atitudes e Práticas em Saúde Hábitos Alimentares Educação em Saúde |
title_short |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
title_full |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
title_fullStr |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
title_full_unstemmed |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
title_sort |
Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais |
author |
Martins, Mariana Cavalcante |
author_facet |
Martins, Mariana Cavalcante Ferreira, Ádria Marcela Vieira Nascimento, Ludmila Alves do Aires, Julliana dos Santos Almeida, Paulo César de Ximenes, Lorena Barbosa |
author_role |
author |
author2 |
Ferreira, Ádria Marcela Vieira Nascimento, Ludmila Alves do Aires, Julliana dos Santos Almeida, Paulo César de Ximenes, Lorena Barbosa |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Martins, Mariana Cavalcante Ferreira, Ádria Marcela Vieira Nascimento, Ludmila Alves do Aires, Julliana dos Santos Almeida, Paulo César de Ximenes, Lorena Barbosa |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Atitudes e Práticas em Saúde Hábitos Alimentares Educação em Saúde |
topic |
Atitudes e Práticas em Saúde Hábitos Alimentares Educação em Saúde |
description |
Objective: to assess the knowledge, attitude and practice of family members of preschool children about regional food, through a survey before and after an educational intervention. Methods: this is a pre-experimental one-group pretest– posttest study, with 62 family members of preschool children. One month before and after the conduction of an educational activity using the flipchart “regional food promoting food security”, one applied the survey. Results: it was found that after the educational strategy, there was an increase in the classification “appropriate” in each survey area about regional food, and the variation of knowledge (17.7%-77.4%), attitude (21%-72.6%) and practice (14.5%-64.5%), consequently, an improvement of 59.7% in knowledge, 51.6% in attitude and 50% in practice. Conclusion: the use of educational technology had a positive influence on the knowledge, attitudes and practice of family members, contributing thus to the health promotion of children and their family members. |
publishDate |
2015 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2015-06-08T13:55:03Z 2015-06-08T13:55:03Z 2015-03 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MARTINS, M. C. et al. Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais. Rev Rene, Fortaleza, v. 16, n. 2, p. 242-9, mar./abr. 2015. 2175-6783 On line http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/12665 |
identifier_str_mv |
MARTINS, M. C. et al. Influência de uma estratégia educativa na promoção do uso de alimentos regionais. Rev Rene, Fortaleza, v. 16, n. 2, p. 242-9, mar./abr. 2015. 2175-6783 On line |
url |
http://www.repositorio.ufc.br/handle/riufc/12665 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Rev Rene |
publisher.none.fl_str_mv |
Rev Rene |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) instname:Universidade Federal do Ceará (UFC) instacron:UFC |
instname_str |
Universidade Federal do Ceará (UFC) |
instacron_str |
UFC |
institution |
UFC |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal do Ceará (UFC) - Universidade Federal do Ceará (UFC) |
repository.mail.fl_str_mv |
bu@ufc.br || repositorio@ufc.br |
_version_ |
1813028815762358272 |