Acompanhamento do processo produtivo da Cervejaria Nordestina LTDA
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) |
Texto Completo: | https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/7175 |
Resumo: | Created in 2019 and operating since then, Cervejaria Nordestina, despite being one of the newest craft breweries in the region, already has a loyal consumer market in the city of Mossoró and region, relying on a regular production process, aiming to meet its needs demand. Focusing on the production of its own craft beer, the main product and the biggest difference in relation to its competitors, the company performs and values a meticulous care at each stage of its production process in order to maintain its high-quality standard. Therefore, it is necessary to identify the particularities in each phase of product manufacturing, as well as to get familiarized with the process, from the malt grinding to the final filling, also passing through the part of sanitization and sanitization in order to maintain the quality of the beer produced. With that, this work aims to describe the main activities worked during the internship, in addition to adding a greater practical knowledge of the responsibilities of a chemical engineer acting in his role. The internship period was very important in the practical application of the theory learned during the graduation period. The company offered full conditions for learning and performing the necessary activities during the period. |
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Acompanhamento do processo produtivo da Cervejaria Nordestina LTDACerveja artesanalProcesso produtivoCervejaria NordestinaCraft beerProductive processCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA QUIMICACreated in 2019 and operating since then, Cervejaria Nordestina, despite being one of the newest craft breweries in the region, already has a loyal consumer market in the city of Mossoró and region, relying on a regular production process, aiming to meet its needs demand. Focusing on the production of its own craft beer, the main product and the biggest difference in relation to its competitors, the company performs and values a meticulous care at each stage of its production process in order to maintain its high-quality standard. Therefore, it is necessary to identify the particularities in each phase of product manufacturing, as well as to get familiarized with the process, from the malt grinding to the final filling, also passing through the part of sanitization and sanitization in order to maintain the quality of the beer produced. With that, this work aims to describe the main activities worked during the internship, in addition to adding a greater practical knowledge of the responsibilities of a chemical engineer acting in his role. The internship period was very important in the practical application of the theory learned during the graduation period. The company offered full conditions for learning and performing the necessary activities during the period.Criada no ano de 2019 e funcionando desde então, a Cervejaria Nordestina, apesar de ser uma das mais novas cervejarias artesanais da região, já apresenta um mercado consumidor fiel na cidade de Mossoró e região contando com um processo de produção regular, visando atender a sua demanda. Focando na produção de sua própria cerveja artesanal, principal produto e o maior diferencial em relação aos seus concorrentes, a empresa realiza e preza por um cuidado minucioso em cada etapa de seu processo produtivo afim de manter seu alto padrão de qualidade. Logo, torna-se necessário identificar as particularidades em cada fase da fabricação do produto, bem como ir se familiarizando com o processo, desde a moagem do malte até o envase final passando também pela parte de higienização e sanitização afim manter a qualidade da cerveja produzida. Com isso, esse trabalho tem como objetivo descrever as principais atividades trabalhadas durante o tempo de estágio além de agregar um maior conhecimento prático das responsabilidades de um engenheiro químico atuando em sua função. O período de estágio foi importantíssimo na aplicação prática da teoria aprendida durante o período de graduação. A empresa ofereceu totais condições para o aprendizado e no desempenho das atividades necessárias durante o período.Trabalho não financiado por agência de fomento, ou autofinanciadoUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Engenharias - CEUFERSASilva, Francisco Wilton Miranda daSilva, Allison Ruan de MoraisSouza, Cíntia Mara de SouzaFreitas, Daniel Jônatas de Oliveira2022-06-02T12:08:30Z2022-06-022022-06-02T12:08:30Z2021-11-11info:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/reportinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfCitação com autor incluído no texto: Freitas (2021) Citação com autor não incluído no texto: (FREITAS, 2021)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/7175porFREITAS, Daniel Jônatas de Oliveira. Acompanhamento do processo produtivo da cervejaria nordestina LTDA. 2021. 33 f. Relatório (Graduação em Engenharia Química) - Centro de Engenharias, Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2021CC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-09-13T04:58:07Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/7175Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-09-13T04:58:07Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false |
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