Revestimentos de carragenanas adicionadas de cera de carnaúba para conservação pós-colheita de frutas
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) |
Texto Completo: | https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/1088 |
Resumo: | Polysaccharide-based edible films have been studied as materials to help food packaging in its protection function. On the other hand, polysaccharides have high water vapor permeability, which compromises some applications, especially in high relative humidity places. The objective of this study was to evaluate effects of different carnauba wax contents on properties of films from a mixture of sea algae polysaccaharides (-carrageenan, -carrageenan, and alginate). Films were produced with three carnaúba wax contents (1.5, 3, and 5%), besides a control (without wax), and had their tensile properties and water vapor permeability studied and compared by means of Tukey and Dunnett tests. Infrared (FTIR) spectra were also studied. The presence of carnauba wax impaired the tensile properties of the films (except for elongation), whereas their barrier to water vapor was improved. The FTIR spectra showed several bands related to the structure of polysaccharides, with slight changes from the presence of carnauba wax |
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Revestimentos de carragenanas adicionadas de cera de carnaúba para conservação pós-colheita de frutasEmbalagem de alimentosBiopolímerosPolissacarídeosLipídiosFood packagingBiopolymersPolysaccharidesLipidsCIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIAPolysaccharide-based edible films have been studied as materials to help food packaging in its protection function. On the other hand, polysaccharides have high water vapor permeability, which compromises some applications, especially in high relative humidity places. The objective of this study was to evaluate effects of different carnauba wax contents on properties of films from a mixture of sea algae polysaccaharides (-carrageenan, -carrageenan, and alginate). Films were produced with three carnaúba wax contents (1.5, 3, and 5%), besides a control (without wax), and had their tensile properties and water vapor permeability studied and compared by means of Tukey and Dunnett tests. Infrared (FTIR) spectra were also studied. The presence of carnauba wax impaired the tensile properties of the films (except for elongation), whereas their barrier to water vapor was improved. The FTIR spectra showed several bands related to the structure of polysaccharides, with slight changes from the presence of carnauba waxFilmes comestíveis polissacarídeos têm sido estudados como auxiliares de embalagens de alimentos na função de proteção. Por outro lado, polissacarídeos têm alta permeabilidade a vapor de água, o que compromete muitas aplicações, especialmente em ambientes de alta umidade relativa. O objetivo deste trabalho foi avaliar efeitos de diferentes teores de cera de carnaúba sobre as propriedades de filmes à base de uma mistura de polissacarídeos de algas marinhas (-carragenana, -carragenana e alginato). Filmes foram produzidos com três diferentes teores de cera de carnaúba (1,5, 3 e 5%), além de um controle (sem cera), e tiveram suas propriedades mecânicas e térmicas, cor e permeabilidade a vapor de água estudadas e comparadas por meio de testes de Tukey. Os espectros de infravermelho (FTIR) foi também estudado. Verificou-se que a presença de cera de carnaúba prejudica as propriedades mecânicas dos filmes (exceto a elongação) mas, por outro lado, melhora sua barreira a vapor de água. Os espectros de FTIR indicaram várias bandas relativas aos polissacarídeos, com apenas pequenas alterações acarretadas pela cera de carnaúbaCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaSouza Filho, Men de Sá Moreira de16931700359http://lattes.cnpq.br/4768901375579199Silva, Ebenezer de Oliveira75030624600http://lattes.cnpq.br/5379986303796142Souza, Bartolomeu Warlene Silva de94011005333http://lattes.cnpq.br/4420376733052998Torres Filho, José14059444472http://lattes.cnpq.br/2228246203135752Braga, Licia Amazonas Calandrini2019-04-22T11:43:50Z2019-04-162019-04-22T11:43:50Z2016-07-27info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfCitação com autor incluído no texto: Braga (2016) Citação com autor não incluído no texto: (BRAGA, 2016)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/1088porBRAGA, Licia Amazonas Calandrini. Revestimentos de carragenanas adicionadas de cera de carnaúba para conservação pós-colheita de frutas. 2016. 58 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia), Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2016.CC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-12-15T19:03:55Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/1088Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-12-15T19:03:55Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false |
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