Fenologia, produção e qualidade dos frutos de genótipos de pitangueira (eugenia uniflora l.) nas condições climáticas do semiárido
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) |
Texto Completo: | https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/3731 |
Resumo: | The pitangueira (Eugenia uniflora L.) has several genotypes with high productive potential and good agronomic characteristics. The cultivation of pitangueira in the Northeast has been growing rapidly, however, most of the orchards are made up of plants originated from sexual propagation, possessing a high degree of genetic variability. The objective of this study was to study the phenological, productive and fruit quality of the different genus species of pitangueira (Eugenia uniflora L.) in the climatic conditions of the semiarid. During the experimental period, the following variables were evaluated: fruit yield (g), diameter and length (mm), percentage of seeds, percentage of pulp, soluble solids, titratable acidity, vitamin C and the ratio soluble solids/acidity. The genotypes showed variability with respect to the physical and chemical characteristics of the fruit. The genotypes A1, A2, A3, A18, A19, A20, A25, A26, A27, A28, A31, A33 and A37 were the most precocious in the climatic conditions of the semiarid, producing 39 days after production pruning. The genotypes A13, A1, A39 and A32 showed thhe highest yield and productivity in the first and second cycles (2017/2018). The fruits of the genotypes A8, A9, A11, A12, A13, A18, A25, A26, A43 and A44 had the best fruit production and quality characteristics |
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Fenologia, produção e qualidade dos frutos de genótipos de pitangueira (eugenia uniflora l.) nas condições climáticas do semiáridoComportamento fenológicodesempenho produtivoqualidade dos frutosvariabilidade genéticaPhenological behaviorproductive performancefruit qualitygenetic variabilityCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAThe pitangueira (Eugenia uniflora L.) has several genotypes with high productive potential and good agronomic characteristics. The cultivation of pitangueira in the Northeast has been growing rapidly, however, most of the orchards are made up of plants originated from sexual propagation, possessing a high degree of genetic variability. The objective of this study was to study the phenological, productive and fruit quality of the different genus species of pitangueira (Eugenia uniflora L.) in the climatic conditions of the semiarid. During the experimental period, the following variables were evaluated: fruit yield (g), diameter and length (mm), percentage of seeds, percentage of pulp, soluble solids, titratable acidity, vitamin C and the ratio soluble solids/acidity. The genotypes showed variability with respect to the physical and chemical characteristics of the fruit. The genotypes A1, A2, A3, A18, A19, A20, A25, A26, A27, A28, A31, A33 and A37 were the most precocious in the climatic conditions of the semiarid, producing 39 days after production pruning. The genotypes A13, A1, A39 and A32 showed thhe highest yield and productivity in the first and second cycles (2017/2018). The fruits of the genotypes A8, A9, A11, A12, A13, A18, A25, A26, A43 and A44 had the best fruit production and quality characteristicsA pitangueira (Eugenia uniflora L.) possui diversos genótipos com elevado potencial produtivo e boas características agronômicas. O cultivo da pitangueira no Nordeste vem crescendo rapidamente, no entanto, a maioria dos pomares é constituída por plantas oriundas de propagação sexuada, possuindo elevado grau de variabilidade genética. Neste sentido, objetivou-se estudar o comportamento fenológico, produtivo e a qualidade dos frutos de diferentes genótipos de pitangueira (Eugenia uniflora L.) nas condições climáticas do semiárido. Os materiais avaliados constam da coleção de 48 genótipos da Universidade Federal Rural do Semi-Árido. Durante o período experimental, avaliou-se: a produção, produtividade e as características físicas e físico-químicas dos frutos: massa dos frutos (g), diâmetro e comprimento (mm), porcentagem de sementes, porcentagem de polpa, sólidos solúveis, acidez titulável, vitamina C e relação sólidos solúveis/acidez. Os genótipos mostraram variabilidade em relação às características físicas e químicas do fruto. Os genótipos A1, A2, A3, A10, A18, A19, A20, A25, A26, A27, A28, A31, A33 e A37 foram os mais precoces nas condições climáticas do semiárido, produzindo 39 dias após a poda de produção. Os genótipos A13, A1, A39 e A32 apresentaram a maior produção e produtividade no primeiro e no segundo ciclo (2017 / 2018). Os frutos dos genótipos A8, A9, A11, A12, A13, A18, A25, A26, A43 e A44 reuniram as melhores características de produção e de qualidade do frutoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESUniversidade Federal Rural do Semi-ÁridoBrasilCentro de Ciências Agrárias - CCAUFERSAPrograma de Pós-Graduação em FitotecniaMendonça, Vander66616620697http://lattes.cnpq.br/4327895435746416Mendonça, Vander66616620697http://lattes.cnpq.br/4327895435746416Pereira, Eduardo Castro08416646414http://lattes.cnpq.br/7729395597802890Medeiros, Luciana Freitas06480424484http://lattes.cnpq.br/9658174206328856Andrade, Alex Danilo Monte de2020-01-28T21:41:37Z2019-05-082020-01-28T21:41:37Z2018-12-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfCitação com autor incluído no texto: Andrade (2018) Citação com autor não incluído no texto: (ANDRADE, 2018)https://repositorio.ufersa.edu.br/handle/prefix/3731porANDRADE, Alex Danilo Monte de. Fenologia, produção e qualidade dos frutos de genótipos de pitangueira (eugenia uniflora l.) nas condições climáticas do semiárido. 2018. 38 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia), Universidade Federal Rural do Semi-Árido, Mossoró, 2018.CC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU)instname:Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)instacron:UFERSA2023-10-30T20:29:04Zoai:repositorio.ufersa.edu.br:prefix/3731Repositório Institucionalhttps://repositorio.ufersa.edu.br/PUBhttps://repositorio.ufersa.edu.br/server/oai/requestrepositorio@ufersa.edu.br || admrepositorio@ufersa.edu.bropendoar:2023-10-30T20:29:04Repositório Digital da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (RDU) - Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA)false |
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The pitangueira (Eugenia uniflora L.) has several genotypes with high productive potential and good agronomic characteristics. The cultivation of pitangueira in the Northeast has been growing rapidly, however, most of the orchards are made up of plants originated from sexual propagation, possessing a high degree of genetic variability. The objective of this study was to study the phenological, productive and fruit quality of the different genus species of pitangueira (Eugenia uniflora L.) in the climatic conditions of the semiarid. During the experimental period, the following variables were evaluated: fruit yield (g), diameter and length (mm), percentage of seeds, percentage of pulp, soluble solids, titratable acidity, vitamin C and the ratio soluble solids/acidity. The genotypes showed variability with respect to the physical and chemical characteristics of the fruit. The genotypes A1, A2, A3, A18, A19, A20, A25, A26, A27, A28, A31, A33 and A37 were the most precocious in the climatic conditions of the semiarid, producing 39 days after production pruning. The genotypes A13, A1, A39 and A32 showed thhe highest yield and productivity in the first and second cycles (2017/2018). The fruits of the genotypes A8, A9, A11, A12, A13, A18, A25, A26, A43 and A44 had the best fruit production and quality characteristics |
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