Utilização de análise de perigos e pontos críticos para garantia da segurança de alimentos: estudo de caso em uma indústria de pescado
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Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Brazilian Journal of Production Engineering |
Texto Completo: | https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/29263 |
Resumo: | The system of Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) seeks the prevention, rationality and specificity to control the risks that a food can offer. The objective of this study was to suggest a HACCP plan for processing line frozen fish fillet in a fish processing company. Were carried out preliminary procedures at plan preparation and implementation of the principles of HACCP. After it was formed the HACCP team was made to the product description, drawn up the flowchart of production and carried out the hazard analysis by the establishment of preventive action. Were identified four Critical Control Points (CCPs) in the flowchart of the process, for which they were established critical limits, corrective actions and monitoring, records and verification procedures. The main preventive action was established to control the temperature for the CCP with a high probability of growth of micro-organisms. The HACCP plan proposed is feasible, however it is necessary to consolidate the implementation of Good Manufacturing Practices (GMP) in the industry and the continuous training of handlers. |
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Utilização de análise de perigos e pontos críticos para garantia da segurança de alimentos: estudo de caso em uma indústria de pescadoUse of hazard analysis and critical points to ensure food safety: case study in a fish industryUso del análisis de peligros y puntos críticos para garantizar la inocuidad de los alimentos: estudio de caso en una industria pesqueraPontos críticos de controlePerigosFluxograma de produçãoAPPCCAPPCCDangerscritical control pointsproduction flowchartAPPCCpeligrospuntos críticos de controldiagrama de flujo de producciónThe system of Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) seeks the prevention, rationality and specificity to control the risks that a food can offer. The objective of this study was to suggest a HACCP plan for processing line frozen fish fillet in a fish processing company. Were carried out preliminary procedures at plan preparation and implementation of the principles of HACCP. After it was formed the HACCP team was made to the product description, drawn up the flowchart of production and carried out the hazard analysis by the establishment of preventive action. Were identified four Critical Control Points (CCPs) in the flowchart of the process, for which they were established critical limits, corrective actions and monitoring, records and verification procedures. The main preventive action was established to control the temperature for the CCP with a high probability of growth of micro-organisms. The HACCP plan proposed is feasible, however it is necessary to consolidate the implementation of Good Manufacturing Practices (GMP) in the industry and the continuous training of handlers.O sistema de Análise de Perigos e Pontos Críticos de Controle (APPCC) tem por filosofia a prevenção, racionalidade e especificidade no controle dos riscos que um alimento possa oferecer. O objetivo do presente trabalho foi sugerir um plano APPCC para linha de processamento de filé de peixe congelado em uma empresa de beneficiamento de pescado. Foram realizados os procedimentos preliminares a elaboração do plano e a aplicação dos princípios do APPCC. Depois de formada a equipe APPCC foi feita à descrição do produto, elaborado o fluxograma de produção e realizada a análise dos perigos com o estabelecimento das medidas preventivas. Foram identificados quatro Pontos Críticos de Controle (PCCs) no fluxograma do processo, para os quais foram estabelecidos limites críticos, ações corretivas e procedimentos de monitoração, registros e de verificação. A principal medida preventiva estabelecida foi o controle da temperatura para os PCC com alta probabilidade de crescimento de micro-organismos. O plano APPCC proposto é viável, entretanto torna-se necessário que se consolide a implantação das Boas Práticas de Fabricação (BPF) na indústria e o treinamento contínuo dos manipuladores.El sistema de Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control (APPCC) tiene como filosofía la prevención, la racionalidad y la especificidad en el control de los riesgos que puede presentar un alimento. El objetivo de este trabajo fue sugerir un plan HACCP para una línea de procesamiento de filetes de pescado congelado en una empresa procesadora de pescado. Se realizaron procedimientos preliminares para la elaboración del plan y la aplicación de los principios HACCP. Luego de conformar el equipo HACCP, se describió el producto, se elaboró el diagrama de flujo de producción y se realizó el análisis de peligros con el establecimiento de medidas preventivas. En el diagrama de flujo del proceso se identificaron cuatro Puntos Críticos de Control (PCC), para los cuales se establecieron límites críticos, acciones correctivas y procedimientos de seguimiento, registro y verificación. La principal medida preventiva establecida fue el control de temperatura para PCC con alta probabilidad de crecimiento de microorganismos. El plan HACCP propuesto es factible, sin embargo es necesario consolidar la implementación de Buenas Prácticas de Manufactura (BPM) en la industria y la capacitación continua de los manipuladores.Universidade Federal do Espírito Santo - UFES2020-04-24info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/29263Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 6 No. 3 (2020): Número Regular (Abril - Junho); 30-41Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 6 Núm. 3 (2020): Número Regular (Abril - Junho); 30-41Brazilian Journal of Production Engineering; v. 6 n. 3 (2020): Número Regular (Abril - Junho); 30-412447-5580reponame:Brazilian Journal of Production Engineeringinstname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESporhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/29263/61Copyright (c) 2020 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPEhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSousa, Consuelo LúciaLourenço, Lúcia de Fátima HenriquesLeHalle, Ananda Leão de Carvalho2023-01-08T16:35:47Zoai:periodicos.ufes.br:article/29263Revistahttps://periodicos.ufes.br/bjpePUBhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/oairodrigo.r.freitas@ufes.br2447-55802447-5580opendoar:2023-01-13T10:36:25.452141Brazilian Journal of Production Engineering - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false |
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