Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rosa, Ariane Ferreira Porto
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Breide, Philippe Rieffel, Royer, Rogério
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Brazilian Journal of Production Engineering
Texto Completo: https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833
Resumo: Considering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process.
id UFES-11_5dbfe14daf0f834bb0ac6a573a445216
oai_identifier_str oai:periodicos.ufes.br:article/35833
network_acronym_str UFES-11
network_name_str Brazilian Journal of Production Engineering
repository_id_str
spelling Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanalMapping and standardization of processes in an artisanal cheese factoryMapeo y estandarización de procesos en una quesería artesanalMapeamento de processopadronização de processoqueijaria artesanalProcess mappingprocess standardizationartisanal cheese productionMapeo de procesosestandarización de procesosquesería artesanalConsidering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process.Dado o cenário geral atual, contemplando âmbito financeiro, cultural e social, produtos de origem artesanais, manufaturados diretamente do produtor, vem obtendo mais ênfase ao decorrer dos anos. Visando a implementação de técnicas e ferramentas em produções de caráter manual, este trabalho tem como objetivo apresentar o mapeamento de processos de uma queijaria artesanal no interior do município do Capão do Leão/RS, assim como sugerir padronização a esses. O trabalho visa, a partir de revisão bibliográfica e de estudo de caso aplicar ferramentas gerenciais de mapeamento de processos, podendo assim padroniza-los, visando organizar instrumentos, racionalizando a produção, culminando em minimização dos custos, com efetiva qualidade. Os resultados obtidos no estudo de caso foram a efetiva implementação de padronização das operações e novo arranjo físico mais adequado ao processo produtivo artesanal.Dado el escenario general actual, que abarca el ámbito económico, cultural y social, los productos de origen artesanal, fabricados directamente del productor, han ganado mayor énfasis a lo largo de los años. Con el objetivo de implementar técnicas y herramientas en la producción manual, este trabajo tiene como objetivo presentar el mapeo de procesos de una quesería artesanal en el interior del municipio de Capão do Leão/RS, así como sugerir la estandarización de estos. El trabajo tiene como objetivo, a partir de una revisión bibliográfica y un estudio de caso, aplicar herramientas de gestión para los procesos de mapeo, pudiendo así estandarizarlos, con el objetivo de organizar los instrumentos, racionalizando la producción, culminando en la minimización de costos, con calidad efectiva. Los resultados obtenidos en el caso de estudio fueron la implementación efectiva de la estandarización de operaciones y un nuevo arreglo físico más adecuado para el proceso de producción artesanal.Universidade Federal do Espírito Santo - UFES2021-10-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/3583310.47456/bjpe.v7i5.35833Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 No. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 Núm. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16Brazilian Journal of Production Engineering; v. 7 n. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-162447-558010.47456/bjpe.v7i5reponame:Brazilian Journal of Production Engineeringinstname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESporhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833/24110Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPEhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRosa, Ariane Ferreira PortoBreide, Philippe RieffelRoyer, Rogério2022-09-20T16:21:17Zoai:periodicos.ufes.br:article/35833Revistahttps://periodicos.ufes.br/bjpePUBhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/oairodrigo.r.freitas@ufes.br2447-55802447-5580opendoar:2023-01-13T10:36:34.362660Brazilian Journal of Production Engineering - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false
dc.title.none.fl_str_mv Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
Mapping and standardization of processes in an artisanal cheese factory
Mapeo y estandarización de procesos en una quesería artesanal
title Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
spellingShingle Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
Rosa, Ariane Ferreira Porto
Mapeamento de processo
padronização de processo
queijaria artesanal
Process mapping
process standardization
artisanal cheese production
Mapeo de procesos
estandarización de procesos
quesería artesanal
title_short Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
title_full Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
title_fullStr Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
title_full_unstemmed Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
title_sort Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
author Rosa, Ariane Ferreira Porto
author_facet Rosa, Ariane Ferreira Porto
Breide, Philippe Rieffel
Royer, Rogério
author_role author
author2 Breide, Philippe Rieffel
Royer, Rogério
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Rosa, Ariane Ferreira Porto
Breide, Philippe Rieffel
Royer, Rogério
dc.subject.por.fl_str_mv Mapeamento de processo
padronização de processo
queijaria artesanal
Process mapping
process standardization
artisanal cheese production
Mapeo de procesos
estandarización de procesos
quesería artesanal
topic Mapeamento de processo
padronização de processo
queijaria artesanal
Process mapping
process standardization
artisanal cheese production
Mapeo de procesos
estandarización de procesos
quesería artesanal
description Considering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-10-14
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artigo avaliado pelos pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833
10.47456/bjpe.v7i5.35833
url https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833
identifier_str_mv 10.47456/bjpe.v7i5.35833
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833/24110
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPE
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPE
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Espírito Santo - UFES
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 No. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16
Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 Núm. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16
Brazilian Journal of Production Engineering; v. 7 n. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16
2447-5580
10.47456/bjpe.v7i5
reponame:Brazilian Journal of Production Engineering
instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron:UFES
instname_str Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron_str UFES
institution UFES
reponame_str Brazilian Journal of Production Engineering
collection Brazilian Journal of Production Engineering
repository.name.fl_str_mv Brazilian Journal of Production Engineering - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
repository.mail.fl_str_mv rodrigo.r.freitas@ufes.br
_version_ 1797047321033179136