Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Brazilian Journal of Production Engineering |
Texto Completo: | https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833 |
Resumo: | Considering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process. |
id |
UFES-11_5dbfe14daf0f834bb0ac6a573a445216 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.ufes.br:article/35833 |
network_acronym_str |
UFES-11 |
network_name_str |
Brazilian Journal of Production Engineering |
repository_id_str |
|
spelling |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanalMapping and standardization of processes in an artisanal cheese factoryMapeo y estandarización de procesos en una quesería artesanalMapeamento de processopadronização de processoqueijaria artesanalProcess mappingprocess standardizationartisanal cheese productionMapeo de procesosestandarización de procesosquesería artesanalConsidering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process.Dado o cenário geral atual, contemplando âmbito financeiro, cultural e social, produtos de origem artesanais, manufaturados diretamente do produtor, vem obtendo mais ênfase ao decorrer dos anos. Visando a implementação de técnicas e ferramentas em produções de caráter manual, este trabalho tem como objetivo apresentar o mapeamento de processos de uma queijaria artesanal no interior do município do Capão do Leão/RS, assim como sugerir padronização a esses. O trabalho visa, a partir de revisão bibliográfica e de estudo de caso aplicar ferramentas gerenciais de mapeamento de processos, podendo assim padroniza-los, visando organizar instrumentos, racionalizando a produção, culminando em minimização dos custos, com efetiva qualidade. Os resultados obtidos no estudo de caso foram a efetiva implementação de padronização das operações e novo arranjo físico mais adequado ao processo produtivo artesanal.Dado el escenario general actual, que abarca el ámbito económico, cultural y social, los productos de origen artesanal, fabricados directamente del productor, han ganado mayor énfasis a lo largo de los años. Con el objetivo de implementar técnicas y herramientas en la producción manual, este trabajo tiene como objetivo presentar el mapeo de procesos de una quesería artesanal en el interior del municipio de Capão do Leão/RS, así como sugerir la estandarización de estos. El trabajo tiene como objetivo, a partir de una revisión bibliográfica y un estudio de caso, aplicar herramientas de gestión para los procesos de mapeo, pudiendo así estandarizarlos, con el objetivo de organizar los instrumentos, racionalizando la producción, culminando en la minimización de costos, con calidad efectiva. Los resultados obtenidos en el caso de estudio fueron la implementación efectiva de la estandarización de operaciones y un nuevo arreglo físico más adecuado para el proceso de producción artesanal.Universidade Federal do Espírito Santo - UFES2021-10-14info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos paresapplication/pdfhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/3583310.47456/bjpe.v7i5.35833Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 No. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 Núm. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16Brazilian Journal of Production Engineering; v. 7 n. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-162447-558010.47456/bjpe.v7i5reponame:Brazilian Journal of Production Engineeringinstname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESporhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833/24110Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPEhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessRosa, Ariane Ferreira PortoBreide, Philippe RieffelRoyer, Rogério2022-09-20T16:21:17Zoai:periodicos.ufes.br:article/35833Revistahttps://periodicos.ufes.br/bjpePUBhttps://periodicos.ufes.br/bjpe/oairodrigo.r.freitas@ufes.br2447-55802447-5580opendoar:2023-01-13T10:36:34.362660Brazilian Journal of Production Engineering - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal Mapping and standardization of processes in an artisanal cheese factory Mapeo y estandarización de procesos en una quesería artesanal |
title |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
spellingShingle |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal Rosa, Ariane Ferreira Porto Mapeamento de processo padronização de processo queijaria artesanal Process mapping process standardization artisanal cheese production Mapeo de procesos estandarización de procesos quesería artesanal |
title_short |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
title_full |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
title_fullStr |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
title_full_unstemmed |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
title_sort |
Mapeamento e padronização de processos em uma queijaria artesanal |
author |
Rosa, Ariane Ferreira Porto |
author_facet |
Rosa, Ariane Ferreira Porto Breide, Philippe Rieffel Royer, Rogério |
author_role |
author |
author2 |
Breide, Philippe Rieffel Royer, Rogério |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Rosa, Ariane Ferreira Porto Breide, Philippe Rieffel Royer, Rogério |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Mapeamento de processo padronização de processo queijaria artesanal Process mapping process standardization artisanal cheese production Mapeo de procesos estandarización de procesos quesería artesanal |
topic |
Mapeamento de processo padronização de processo queijaria artesanal Process mapping process standardization artisanal cheese production Mapeo de procesos estandarización de procesos quesería artesanal |
description |
Considering the current general scenario, evaluating the financial, cultural and social scope, artisanal origin products, manufactured directly from the producer, has been getting more emphasis in the years. Aiming at the implementation of techniques and tools in manual productions, this paper aims to present the mapping of artisanal cheesemaking processes in the interior of the municipality of Capão do Leão / RS, as well as to suggest standardization on these. The work aims, from a bibliographical review and a case study, to apply management tools for mapping processes, thus being able to standardize them, aiming at organizing instruments, rationalizing production, culminating in cost minimization, with effective quality. The results obtained in the case study were the effective implementation of standardization of operations and a new physical arrangement more suited to the artisanal production process. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-10-14 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion Artigo avaliado pelos pares |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833 10.47456/bjpe.v7i5.35833 |
url |
https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833 |
identifier_str_mv |
10.47456/bjpe.v7i5.35833 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufes.br/bjpe/article/view/35833/24110 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPE https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2021 Brazilian Journal of Production Engineering - BJPE https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Espírito Santo - UFES |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal do Espírito Santo - UFES |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 No. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16 Brazilian Journal of Production Engineering; Vol. 7 Núm. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16 Brazilian Journal of Production Engineering; v. 7 n. 5 (2021): Número Regular (Outubro - Dezembro); 01-16 2447-5580 10.47456/bjpe.v7i5 reponame:Brazilian Journal of Production Engineering instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) instacron:UFES |
instname_str |
Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) |
instacron_str |
UFES |
institution |
UFES |
reponame_str |
Brazilian Journal of Production Engineering |
collection |
Brazilian Journal of Production Engineering |
repository.name.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Production Engineering - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) |
repository.mail.fl_str_mv |
rodrigo.r.freitas@ufes.br |
_version_ |
1797047321033179136 |