Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Viana Junior, Fernando Santa Clara
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)
Texto Completo: http://repositorio.ufes.br/handle/10/3527
Resumo: We present the trajectory of modern European cuisine, born in France from the late sixteenth century, toward the other national borders, focusing on Portugal. This movement encompassed from the culinary practices, the use of ingredients, techniques and even the food rituals that have been consolidated as distinctions of time. To analyze this process in the Portuguese case we start from the first two cookbooks published in Portugal: Kitchen Art (1680) written by Dominic Rodrigues and Modern Cook or New Kitchen Art (1780) written by Lucas Rigaud. These are the main portuguese works dedicated to the kitchen in modernity and of great importance to the historical context in this Kingdom when it was published. It is important for us, therefore, from the analysis of these sources, see what the limits of French influence, in which ways it indeed proved and what features found associated with survival of attributes considered still medieval therefore removed this modernization. In this way, we seek to finally map sensibilities, tastes and cultural meanings circulating in Portugal between 1680-1780, which allowed evaluating roughly the proposition of changes in eating patterns that marked the Old World in this context, with its innovations and stays
id UFES_c85844d7682af94b3280f35158d690bd
oai_identifier_str oai:repositorio.ufes.br:10/3527
network_acronym_str UFES
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)
repository_id_str 2108
spelling Merlo, Patrícia Maria da SilvaViana Junior, Fernando Santa ClaraVázquez, Raquel BelloOliveira, Josemar Machado deCampos, Adriana Pereira2016-08-29T14:12:14Z2016-07-112016-08-29T14:12:14Z2015-03-20We present the trajectory of modern European cuisine, born in France from the late sixteenth century, toward the other national borders, focusing on Portugal. This movement encompassed from the culinary practices, the use of ingredients, techniques and even the food rituals that have been consolidated as distinctions of time. To analyze this process in the Portuguese case we start from the first two cookbooks published in Portugal: Kitchen Art (1680) written by Dominic Rodrigues and Modern Cook or New Kitchen Art (1780) written by Lucas Rigaud. These are the main portuguese works dedicated to the kitchen in modernity and of great importance to the historical context in this Kingdom when it was published. It is important for us, therefore, from the analysis of these sources, see what the limits of French influence, in which ways it indeed proved and what features found associated with survival of attributes considered still medieval therefore removed this modernization. In this way, we seek to finally map sensibilities, tastes and cultural meanings circulating in Portugal between 1680-1780, which allowed evaluating roughly the proposition of changes in eating patterns that marked the Old World in this context, with its innovations and staysBuscamos apresentar a trajetória da cozinha moderna europeia, nascida na França a partir do final do século XVI, em direção às demais fronteiras nacionais, tendo como foco Portugal. Tal movimento englobou desde as práticas culinárias, o uso de ingredientes, de técnicas e até os rituais alimentares que se consolidaram como distinções da época. Para aferirmos esse processo no caso luso partimos da análise dos dois primeiros livros de cozinha publicados em Portugal: Arte de Cozinha (1680), de Domingos Rodrigues, e Cozinheiro Moderno ou Nova Arte de Cozinha (1780), de Lucas Rigaud. Trata-se das principais obras lusas dedicadas à cozinha na modernidade, assumindo grande importância para o contexto histórico no Reino quando de sua publicação. Interessou-nos, portanto, a partir da análise dessas fontes, verificar quais os limites da influência francesa, em quais aspectos ela, de fato, se revelou e em quais características encontramos associados à sobrevivência de atributos considerados ainda medievais, portanto, afastados dessa modernização. Desta maneira, procuramos, finalmente, mapear sensibilidades, gostos e sentidos culturais que circulavam em Portugal entre 1680-1780, o que permitiu avaliar, grosso modo, as propostas de mudanças nos padrões alimentares que marcaram o Velho Mundo nesse contexto, com suas inovações e permanências.TextVIANA JUNIOR, Fernando Santa Clara. Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780. 2015. 150 f. Dissertação (Mestrado em História) - Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Humanas e Naturais, Vitória, 2015.http://repositorio.ufes.br/handle/10/3527porUniversidade Federal do Espírito SantoMestrado em HistóriaPrograma de Pós-Graduação em HistóriaUFESBRHistory of sensibilitiesModern portuguese cuisineCutting kitchenPortuguese cuisine booksCozinha de corteCozinha moderna portuguesaLivros de culinária portuguesaHistória das sensibilidadesCulinária portuguesa - HistóriaPortugal - Corte e cortesãosHistória93/99Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)instacron:UFESORIGINALDissertação Fernando20150827-172015.pdfapplication/pdf1783856http://repositorio.ufes.br/bitstreams/23020c5e-2c55-4990-92df-b25cd9439c8a/download76e0fb43dab758ef129c2548ddc3886fMD5110/35272024-07-02 14:49:29.565oai:repositorio.ufes.br:10/3527http://repositorio.ufes.brRepositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufes.br/oai/requestopendoar:21082024-07-02T14:49:29Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes) - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)false
dc.title.none.fl_str_mv Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
title Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
spellingShingle Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
Viana Junior, Fernando Santa Clara
History of sensibilities
Modern portuguese cuisine
Cutting kitchen
Portuguese cuisine books
Cozinha de corte
Cozinha moderna portuguesa
Livros de culinária portuguesa
História das sensibilidades
História
Culinária portuguesa - História
Portugal - Corte e cortesãos
93/99
title_short Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
title_full Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
title_fullStr Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
title_full_unstemmed Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
title_sort Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780
author Viana Junior, Fernando Santa Clara
author_facet Viana Junior, Fernando Santa Clara
author_role author
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv Merlo, Patrícia Maria da Silva
dc.contributor.author.fl_str_mv Viana Junior, Fernando Santa Clara
dc.contributor.referee1.fl_str_mv Vázquez, Raquel Bello
dc.contributor.referee2.fl_str_mv Oliveira, Josemar Machado de
dc.contributor.referee3.fl_str_mv Campos, Adriana Pereira
contributor_str_mv Merlo, Patrícia Maria da Silva
Vázquez, Raquel Bello
Oliveira, Josemar Machado de
Campos, Adriana Pereira
dc.subject.eng.fl_str_mv History of sensibilities
Modern portuguese cuisine
Cutting kitchen
Portuguese cuisine books
topic History of sensibilities
Modern portuguese cuisine
Cutting kitchen
Portuguese cuisine books
Cozinha de corte
Cozinha moderna portuguesa
Livros de culinária portuguesa
História das sensibilidades
História
Culinária portuguesa - História
Portugal - Corte e cortesãos
93/99
dc.subject.por.fl_str_mv Cozinha de corte
Cozinha moderna portuguesa
Livros de culinária portuguesa
História das sensibilidades
dc.subject.cnpq.fl_str_mv História
dc.subject.br-rjbn.none.fl_str_mv Culinária portuguesa - História
Portugal - Corte e cortesãos
dc.subject.udc.none.fl_str_mv 93/99
description We present the trajectory of modern European cuisine, born in France from the late sixteenth century, toward the other national borders, focusing on Portugal. This movement encompassed from the culinary practices, the use of ingredients, techniques and even the food rituals that have been consolidated as distinctions of time. To analyze this process in the Portuguese case we start from the first two cookbooks published in Portugal: Kitchen Art (1680) written by Dominic Rodrigues and Modern Cook or New Kitchen Art (1780) written by Lucas Rigaud. These are the main portuguese works dedicated to the kitchen in modernity and of great importance to the historical context in this Kingdom when it was published. It is important for us, therefore, from the analysis of these sources, see what the limits of French influence, in which ways it indeed proved and what features found associated with survival of attributes considered still medieval therefore removed this modernization. In this way, we seek to finally map sensibilities, tastes and cultural meanings circulating in Portugal between 1680-1780, which allowed evaluating roughly the proposition of changes in eating patterns that marked the Old World in this context, with its innovations and stays
publishDate 2015
dc.date.issued.fl_str_mv 2015-03-20
dc.date.accessioned.fl_str_mv 2016-08-29T14:12:14Z
dc.date.available.fl_str_mv 2016-07-11
2016-08-29T14:12:14Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.citation.fl_str_mv VIANA JUNIOR, Fernando Santa Clara. Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780. 2015. 150 f. Dissertação (Mestrado em História) - Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Humanas e Naturais, Vitória, 2015.
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://repositorio.ufes.br/handle/10/3527
identifier_str_mv VIANA JUNIOR, Fernando Santa Clara. Dos sabores fortes aos suaves: os limites da modernização à francesa nos livros de cozinha da corte portuguesa, 1680-1780. 2015. 150 f. Dissertação (Mestrado em História) - Universidade Federal do Espírito Santo, Centro de Ciências Humanas e Naturais, Vitória, 2015.
url http://repositorio.ufes.br/handle/10/3527
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv Text
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Espírito Santo
Mestrado em História
dc.publisher.program.fl_str_mv Programa de Pós-Graduação em História
dc.publisher.initials.fl_str_mv UFES
dc.publisher.country.fl_str_mv BR
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Espírito Santo
Mestrado em História
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)
instname:Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron:UFES
instname_str Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
instacron_str UFES
institution UFES
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes)
bitstream.url.fl_str_mv http://repositorio.ufes.br/bitstreams/23020c5e-2c55-4990-92df-b25cd9439c8a/download
bitstream.checksum.fl_str_mv 76e0fb43dab758ef129c2548ddc3886f
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv MD5
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal do Espírito Santo (riUfes) - Universidade Federal do Espírito Santo (UFES)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1804309130554376192