Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de
Data de Publicação: 2004
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)
Texto Completo: https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308
Resumo: This Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology.
id UFF-2_86ed199d104ada9600670b06809bf778
oai_identifier_str oai:app.uff.br:1/21308
network_acronym_str UFF-2
network_name_str Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)
repository_id_str 2120
spelling Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas GeraisqualidadegestãoalimentosqualitymanagementfoodsCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAOThis Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology.Universidade Federal FluminenseEsse Estudo de Caso analisa a relevância e os resultados dos modelos de gestão da qualidade na produção de alimentos em duas unidades industriais de um mesmo grupo empresarial de laticínios. O envolvimento de gerentes e chefes de produção no cumprimento das seis etapas do modelo de gestão coihecido como Boas Práticas de Fabricação é requisito básico para a implantação do programa. No Laticínio LEITE&LEITE, foco deste estudo, percebe-se que a empresa ainda não atingiu o nível máximo de adequação nas Boas Práticas de Fabricação nas suas duas Unidades Industriais pesquisadas. Entretanto, podem-se constatar diferenças significativas de resultados de implementação do programa entre as duas unidades, creditadas a efetiva participação de seu corpo gerencial em todas as etapas do desenvolvimento da metodologia.Programa de Pós-graduação em Sistemas de GestãoSegurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade TotalCosta, Stella Regina Reis daCPF:71231412704Farias Filho, José Rodrigues deCPF:36601454320Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de2021-03-10T20:52:32Z2008-10-082021-03-10T20:52:32Z2004-05-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://app.uff.br/riuff/handle/1/21308porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)instname:Universidade Federal Fluminense (UFF)instacron:UFF2021-03-10T20:52:32Zoai:app.uff.br:1/21308Repositório InstitucionalPUBhttps://app.uff.br/oai/requestriuff@id.uff.bropendoar:21202024-08-19T11:14:23.408975Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) - Universidade Federal Fluminense (UFF)false
dc.title.none.fl_str_mv Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
title Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
spellingShingle Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de
qualidade
gestão
alimentos
quality
management
foods
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO
title_short Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
title_full Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
title_fullStr Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
title_full_unstemmed Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
title_sort Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
author Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de
author_facet Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Costa, Stella Regina Reis da
CPF:71231412704
Farias Filho, José Rodrigues de
CPF:36601454320
dc.contributor.author.fl_str_mv Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de
dc.subject.por.fl_str_mv qualidade
gestão
alimentos
quality
management
foods
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO
topic qualidade
gestão
alimentos
quality
management
foods
CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO
description This Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology.
publishDate 2004
dc.date.none.fl_str_mv 2004-05-14
2008-10-08
2021-03-10T20:52:32Z
2021-03-10T20:52:32Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308
url https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv CC-BY-SA
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv CC-BY-SA
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Sistemas de Gestão
Segurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade Total
publisher.none.fl_str_mv Programa de Pós-graduação em Sistemas de Gestão
Segurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade Total
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)
instname:Universidade Federal Fluminense (UFF)
instacron:UFF
instname_str Universidade Federal Fluminense (UFF)
instacron_str UFF
institution UFF
reponame_str Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)
collection Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) - Universidade Federal Fluminense (UFF)
repository.mail.fl_str_mv riuff@id.uff.br
_version_ 1811823699500728320