Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) |
Texto Completo: | https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308 |
Resumo: | This Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology. |
id |
UFF-2_86ed199d104ada9600670b06809bf778 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:app.uff.br:1/21308 |
network_acronym_str |
UFF-2 |
network_name_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) |
repository_id_str |
2120 |
spelling |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas GeraisqualidadegestãoalimentosqualitymanagementfoodsCNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAOThis Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology.Universidade Federal FluminenseEsse Estudo de Caso analisa a relevância e os resultados dos modelos de gestão da qualidade na produção de alimentos em duas unidades industriais de um mesmo grupo empresarial de laticínios. O envolvimento de gerentes e chefes de produção no cumprimento das seis etapas do modelo de gestão coihecido como Boas Práticas de Fabricação é requisito básico para a implantação do programa. No Laticínio LEITE&LEITE, foco deste estudo, percebe-se que a empresa ainda não atingiu o nível máximo de adequação nas Boas Práticas de Fabricação nas suas duas Unidades Industriais pesquisadas. Entretanto, podem-se constatar diferenças significativas de resultados de implementação do programa entre as duas unidades, creditadas a efetiva participação de seu corpo gerencial em todas as etapas do desenvolvimento da metodologia.Programa de Pós-graduação em Sistemas de GestãoSegurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade TotalCosta, Stella Regina Reis daCPF:71231412704Farias Filho, José Rodrigues deCPF:36601454320Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de2021-03-10T20:52:32Z2008-10-082021-03-10T20:52:32Z2004-05-14info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://app.uff.br/riuff/handle/1/21308porCC-BY-SAinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF)instname:Universidade Federal Fluminense (UFF)instacron:UFF2021-03-10T20:52:32Zoai:app.uff.br:1/21308Repositório InstitucionalPUBhttps://app.uff.br/oai/requestriuff@id.uff.bropendoar:21202024-08-19T11:14:23.408975Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) - Universidade Federal Fluminense (UFF)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
title |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
spellingShingle |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de qualidade gestão alimentos quality management foods CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
title_short |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
title_full |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
title_fullStr |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
title_full_unstemmed |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
title_sort |
Estudo da gestão da qualidade aplicada na produção de alimentos - estudo de caso: indústria de laticínios no Estado de Minas Gerais |
author |
Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de |
author_facet |
Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Costa, Stella Regina Reis da CPF:71231412704 Farias Filho, José Rodrigues de CPF:36601454320 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Mendonca, Mauro Marcio Ferreira de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
qualidade gestão alimentos quality management foods CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
topic |
qualidade gestão alimentos quality management foods CNPQ::ENGENHARIAS::ENGENHARIA DE PRODUCAO |
description |
This Case Study analyses the relevance and results of modeis of quality management at food production intwo industrial piants of a sarne dairy enterprise group. Involvement of managers and production foremen in the fulfilment of the six stages of the management modei known as Good Practices of Manufacture is a basic requisite for implantation ofthe programme. At the dairy company named Laticínio LEITE&LEITE , the focus of this study, it is perceived that the company has not so far reached the rnaximum levei of adequacy regarding Good Practices of Manufacture in their two Industrial Plants surveyed. However, significant differences of results of implementation of the programme can be verified between the two piants, attributabie to the effective participation of their managerial staff aiong au stages of deveiopment ofthe methodology. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-05-14 2008-10-08 2021-03-10T20:52:32Z 2021-03-10T20:52:32Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308 |
url |
https://app.uff.br/riuff/handle/1/21308 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
CC-BY-SA info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
CC-BY-SA |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Sistemas de Gestão Segurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade Total |
publisher.none.fl_str_mv |
Programa de Pós-graduação em Sistemas de Gestão Segurança do Trabalho, Meio-ambiente, Gestão pela Qualidade Total |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) instname:Universidade Federal Fluminense (UFF) instacron:UFF |
instname_str |
Universidade Federal Fluminense (UFF) |
instacron_str |
UFF |
institution |
UFF |
reponame_str |
Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) |
collection |
Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da Universidade Federal Fluminense (RIUFF) - Universidade Federal Fluminense (UFF) |
repository.mail.fl_str_mv |
riuff@id.uff.br |
_version_ |
1811823699500728320 |