De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2024 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Insignare Scientia |
Texto Completo: | https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023 |
Resumo: | Due to the dynamics of the world, natural feeding has been replaced by both monotonous and industrialized food. Food and health issues are present in school curriculum and, consequently, in classrooms. In this context, we present a didactic sequence to address the theme of food plants based on a socioecological perspective of health, the history of science and decolonial pedagogy. The didactic sequence was built from excerpts from the manuscript of História das plantas alimentares e de gozo do Brasil written by the pharmacist and naturalist Theodoro Peckolt in the period of imperial Brazil. The details of each class of the didactic sequence proposed for high school students were described, and for the elaboration of the didactic sequence we consider the dimensions of the historical approach in the teaching of science that would be: epistemological, sociocultural and praxis. This didactic sequence is expected to foster the appreciation of various knowledge and the recognition of native foods in Brazil. |
id |
UFFS-2_fed290f57486b97f81073f8d43dcd63d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.192.168.253.137:article/14023 |
network_acronym_str |
UFFS-2 |
network_name_str |
Revista Insignare Scientia |
repository_id_str |
|
spelling |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticiasFrom history to food: proposal of a didactic sequence for teaching foodDa história à alimentação: proposta de uma sequência didática para o ensino das plantas alimentíciasDue to the dynamics of the world, natural feeding has been replaced by both monotonous and industrialized food. Food and health issues are present in school curriculum and, consequently, in classrooms. In this context, we present a didactic sequence to address the theme of food plants based on a socioecological perspective of health, the history of science and decolonial pedagogy. The didactic sequence was built from excerpts from the manuscript of História das plantas alimentares e de gozo do Brasil written by the pharmacist and naturalist Theodoro Peckolt in the period of imperial Brazil. The details of each class of the didactic sequence proposed for high school students were described, and for the elaboration of the didactic sequence we consider the dimensions of the historical approach in the teaching of science that would be: epistemological, sociocultural and praxis. This didactic sequence is expected to foster the appreciation of various knowledge and the recognition of native foods in Brazil.Debido a la dinámica del mundo, la alimentación natural ha sido reemplazada por una dieta monótona e industrializada. Los problemas de alimentos y salud están presentes en los planes de estudio escolares y, en consecuencia, en las aulas. En este contexto, presentamos una secuencia didáctica para abordar el tema de las plantas alimenticias basadas en una perspectiva socioecológica de la salud, la historia de las ciencias y la pedagogía decolonial. La secuencia didáctica se construyó a partir de extractos del manuscrito História das plantas alimentares e de gozo do Brasil escrito por el farmacéutico y naturalista Theodoro Peckolt en la época de Imperial Brasil. Se describieron los detalles de cada clase de la secuencia didáctica propuesta para estudiantes de secundaria, y para la elaboración de la secuencia didáctica consideramos las dimensiones del enfoque histórico en la enseñanza científica que sería: epistemológico, sociocultural y praxis. Se espera que esta secuencia didáctica fomente la apreciación de varios conocimientos y el reconocimiento de los alimentos nativos en Brasil.Devido à dinamicidade do mundo, a alimentação natural tem sido substituída por uma alimentação monótona e industrializada. Assuntos de alimentação e saúde estão presentes nos currículos escolares e, consequentemente, nas salas de aula. Neste contexto, apresentamos uma sequência didática para abordar a temática de plantas alimentícias pautada em uma perspectiva socioecológica da saúde, na história das Ciências e na pedagogia decolonial. A sequência didática foi construída a partir de trechos do manuscrito da História das plantas alimentares e de gozo do Brasil escrito pelo farmacêutico e naturalista Theodoro Peckolt na época do Brasil Imperial. Os detalhes de cada aula da sequência didática proposta para estudantes do Ensino Médio foram descritos, e para elaboração dessa consideramos as dimensões da abordagem histórica no ensino de Ciências que seriam: a epistemológica, a sociocultural e a da práxis. Espera-se que essa sequência didática possa fomentar a valorização de diversos saberes e o reconhecimento de alimentos nativos do Brasil. Universidade Federal da Fronteira Sul2024-06-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/1402310.36661/2595-4520.2024v7n1.14023Revista Insignare Scientia; v. 7 n. 1 (2024): Revista Insignare Scientia; 636-653Revista Insignare Scientia; Vol 7 No 1 (2024): Insignare Scientia Journal; 636-6532595-4520reponame:Revista Insignare Scientiainstname:Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)instacron:UFFSporhttps://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023/9262https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023/9317Copyright (c) 2024 Flávia Martho, Marcia Alvim, Fernanda Franzolinhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLandinho, Flávia MarthoAlvim, Marcia HelenaFranzolin, Fernanda2024-08-01T11:58:35Zoai:ojs.192.168.253.137:article/14023Revistahttps://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RISPUBhttps://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/oairoquegullich@uffs.edu.br||2595-45202595-4520opendoar:2024-08-01T11:58:35Revista Insignare Scientia - Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias From history to food: proposal of a didactic sequence for teaching food Da história à alimentação: proposta de uma sequência didática para o ensino das plantas alimentícias |
title |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
spellingShingle |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias Landinho, Flávia Martho |
title_short |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
title_full |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
title_fullStr |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
title_full_unstemmed |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
title_sort |
De la historia a la alimentación: propuesta de una secuencia didáctica para la enseñanza de las plantas alimenticias |
author |
Landinho, Flávia Martho |
author_facet |
Landinho, Flávia Martho Alvim, Marcia Helena Franzolin, Fernanda |
author_role |
author |
author2 |
Alvim, Marcia Helena Franzolin, Fernanda |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Landinho, Flávia Martho Alvim, Marcia Helena Franzolin, Fernanda |
description |
Due to the dynamics of the world, natural feeding has been replaced by both monotonous and industrialized food. Food and health issues are present in school curriculum and, consequently, in classrooms. In this context, we present a didactic sequence to address the theme of food plants based on a socioecological perspective of health, the history of science and decolonial pedagogy. The didactic sequence was built from excerpts from the manuscript of História das plantas alimentares e de gozo do Brasil written by the pharmacist and naturalist Theodoro Peckolt in the period of imperial Brazil. The details of each class of the didactic sequence proposed for high school students were described, and for the elaboration of the didactic sequence we consider the dimensions of the historical approach in the teaching of science that would be: epistemological, sociocultural and praxis. This didactic sequence is expected to foster the appreciation of various knowledge and the recognition of native foods in Brazil. |
publishDate |
2024 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2024-06-07 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023 10.36661/2595-4520.2024v7n1.14023 |
url |
https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023 |
identifier_str_mv |
10.36661/2595-4520.2024v7n1.14023 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023/9262 https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RIS/article/view/14023/9317 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2024 Flávia Martho, Marcia Alvim, Fernanda Franzolin http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2024 Flávia Martho, Marcia Alvim, Fernanda Franzolin http://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Fronteira Sul |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal da Fronteira Sul |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Insignare Scientia; v. 7 n. 1 (2024): Revista Insignare Scientia; 636-653 Revista Insignare Scientia; Vol 7 No 1 (2024): Insignare Scientia Journal; 636-653 2595-4520 reponame:Revista Insignare Scientia instname:Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) instacron:UFFS |
instname_str |
Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) |
instacron_str |
UFFS |
institution |
UFFS |
reponame_str |
Revista Insignare Scientia |
collection |
Revista Insignare Scientia |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Insignare Scientia - Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS) |
repository.mail.fl_str_mv |
roquegullich@uffs.edu.br|| |
_version_ |
1816704930634792960 |