Desenvolvimento de biossensores enzimáticos utilizando tecidos de fruto de lobeira (Solanum lycocarpum), bainha de guariroba (Sygarus oleracea Becc) e amêndoa de manga (Mangifera indica) aplicados à determinação de paracetamol

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vilela, Ramon Silva
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/10382
Resumo: In this work, vegetable tissues of lobeira, guariroba and mango that have none economic purpose as a source of enzymes in the construction of enzymatic biosensors and an electrochemical determination method of paracetamol was optimized with the biosensors built. The quantification of paracetamol is of great interest, because due to the indiscriminate use have increased the concentration of it in wastewater and use, which classifies it as an emerging pollutant, which can lead to harms of the health of the general population.
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Tese (Doutorado em Química) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2019.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/10382ark:/38995/0013000001ktfIn this work, vegetable tissues of lobeira, guariroba and mango that have none economic purpose as a source of enzymes in the construction of enzymatic biosensors and an electrochemical determination method of paracetamol was optimized with the biosensors built. The quantification of paracetamol is of great interest, because due to the indiscriminate use have increased the concentration of it in wastewater and use, which classifies it as an emerging pollutant, which can lead to harms of the health of the general population.Neste trabalho foram utilizados tecidos vegetais de lobeira, guariroba e manga que não são aproveitados com fim econômico como fonte de enzimas na construção de biossensores enzimáticos e foi otimizado um método de determinação eletroquímica de paracetamol com os biossensores construídos. A quantificação de paracetamol é de grande interesse, pois devido ao indiscriminado uso vêm aumentando a concentração do mesmo em águas residuais e de uso, o que o classifica como um poluente emergente, podendo levar a malefícios da saúde da população em geral.Submitted by Liliane Ferreira (ljuvencia30@gmail.com) on 2020-02-27T14:18:37Z No. of bitstreams: 2 Tese - Ramon Silva Vilela - 2019.pdf: 5626338 bytes, checksum: 05ae3fdacec85436a339671fb992985f (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Approved for entry into archive by Luciana Ferreira (lucgeral@gmail.com) on 2020-02-28T12:09:46Z (GMT) No. of bitstreams: 2 Tese - Ramon Silva Vilela - 2019.pdf: 5626338 bytes, checksum: 05ae3fdacec85436a339671fb992985f (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Made available in DSpace on 2020-02-28T12:09:46Z (GMT). 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