Influência da inclusão de glicerina em substituição ao farelo de mesocarpo de babaçu e milheto na qualidade da carne bovina

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Maria Izabel Amaral
Data de Publicação: 2019
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFG
Texto Completo: http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/9463
Resumo: The aim of this study was to evaluate the quality of the meat by means of the composition analysis, myofibrillar fragmentation index, collagen, color, vitamin E, cholesterol, lipid oxidation, minerals and fatty acid profile of samples of Longissimus dorsi obtained from non- castrated crossbred cattle with an average age of 30 months, feeding with increasing levels of crude glycerin 0, 60, 120 and 240 g / kg, replacing the grain association of millet and babassu mesocarp bran in the dry matter of concentrated diet. A completely randomized experimental design was used with four treatments and six replicates. The data obtained were submitted to linear regression analysis through the R program. Composition analyzes, myofibrillar fragmentation index, collagen did not show significant difference (P <0.05) with the addition of crude glycerin to the diet. The a*, chroma index, lipid oxidation and vitamin E presented positive linear regression with the inclusion of crude glycerin (P <0.05). The values ​​of K (P <0.05) decreased with the addition of crude glycerin, but being normal variations for beef. Saturated and unsaturated fatty acids levels did not show a significant difference between the evaluated treatments. Monounsaturated fatty acids increased while the polyinsatured fatty acids level decrease. Crude glycerin can be used in cattle, because it favored vitamin E level, improved the n6: n3 ratio and did not increase the amount of cholesterolemic fatty acids.
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Tese (Doutorado em Ciência Animal) - Universidade Federal de Goiás, Goiânia, 2019.http://repositorio.bc.ufg.br/tede/handle/tede/9463The aim of this study was to evaluate the quality of the meat by means of the composition analysis, myofibrillar fragmentation index, collagen, color, vitamin E, cholesterol, lipid oxidation, minerals and fatty acid profile of samples of Longissimus dorsi obtained from non- castrated crossbred cattle with an average age of 30 months, feeding with increasing levels of crude glycerin 0, 60, 120 and 240 g / kg, replacing the grain association of millet and babassu mesocarp bran in the dry matter of concentrated diet. A completely randomized experimental design was used with four treatments and six replicates. The data obtained were submitted to linear regression analysis through the R program. Composition analyzes, myofibrillar fragmentation index, collagen did not show significant difference (P <0.05) with the addition of crude glycerin to the diet. The a*, chroma index, lipid oxidation and vitamin E presented positive linear regression with the inclusion of crude glycerin (P <0.05). The values ​​of K (P <0.05) decreased with the addition of crude glycerin, but being normal variations for beef. Saturated and unsaturated fatty acids levels did not show a significant difference between the evaluated treatments. Monounsaturated fatty acids increased while the polyinsatured fatty acids level decrease. Crude glycerin can be used in cattle, because it favored vitamin E level, improved the n6: n3 ratio and did not increase the amount of cholesterolemic fatty acids.Objetivou-se avaliar a qualidade de amostras de Longissimus dorsi obtidas de bovinos mestiços não castrados, com idade média de 30 meses, submetidos a uma alimentação com níveis crescentes de glicerina zero, 60, 120 e 240 g.Kg -1 em substituição à associação do grão de milheto e farelo do mesocarpo do babaçu na matéria seca da fração concentrada da dieta. Foram realizadas as análises de composição centesimal, índice de fragmentação miofibrilar, cor, teor de colágeno, vitamina E, colesterol, oxidação lipídica, minerais e perfil de ácidos graxos. Utilizou-se delineamento experimental inteiramente casualisado com quatro tratamentos e seis repetições. Os dados obtidos foram analisados por regressão linear através do programa R. As análises de composição centesimal, índice de fragmentação miofibrilar e colágeno não apresentaram diferença (P<0,05) com a adição de glicerina bruta à dieta. O índice a*, chroma, oxidação lipídica e vitamina E apresentaram regressão linear positiva com a inclusão de glicerina bruta (P<0,05). Os valores de K diminuíram com a adição de glicerina bruta (P<0,05), porém, estão dentro das variações para carne. As concentrações de ácidos graxos saturados e insaturados não apresentaram diferença significativa entre os tratamentos avaliados, porém houve aumento das concentrações de ácidos graxos monoinsaturados cis e diminuição dos ácidos graxos poli-insaturados. A glicerina bruta pode ser utilizada na alimentação bovina, pois favoreceu as concentrações de vitamina E, melhorou a relação n6:n3 e não aumentou a quantidade de ácidos graxos colesterolêmicos.Submitted by Ana Caroline Costa (ana_caroline212@hotmail.com) on 2019-04-09T20:38:19Z No. of bitstreams: 2 Tese - Maria Izabel Amaral Souza - 2019.pdf: 1353734 bytes, checksum: c0a74d2089df93199fffeb784a98c990 (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Approved for entry into archive by Luciana Ferreira (lucgeral@gmail.com) on 2019-04-10T12:05:52Z (GMT) No. of bitstreams: 2 Tese - Maria Izabel Amaral Souza - 2019.pdf: 1353734 bytes, checksum: c0a74d2089df93199fffeb784a98c990 (MD5) license_rdf: 0 bytes, checksum: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e (MD5)Made available in DSpace on 2019-04-10T12:05:52Z (GMT). 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