Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Faria, Peter Bitencourt
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Bressan, Maria Cristina, Souza, Xisto Rodrigues de, Rodrigues, Érika Cristina, Cardoso, Giselle Pereira, Gama, Luis Telo da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42157
Resumo: The objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of chicken meat from two lines (Paraíso Pedrês or Label Rouge and Pescoço Pelado), raised in a semi-extensive system, and slaughtered at 65, 75, 85 and 95 days of age. The variables assessed in the breast and leg of experimental animals were moisture, protein, fat, ashes, objective colour (CIEL*a*b* system), final pH and cooking loss. The breast of Paraíso Pedrês females showed a higher fat content (0.86%) than in males of the Paraíso Pedrês (0.63%) or Pescoço Pelado (0.57%) lines. In the leg, Pescoço Pelado chicken slaughtered at 85 days showed higher moisture and lower fat than the Paraíso Pedrês line, while Paraíso Pedrês females at 95 days presented more fat than males at the same age. In the breast, the yellow colour (b*) was more intense in Pescoço Pelado (6.24) than in Paraíso Pedrês (5.41), and in the females (6.47) than in the males (5.18). The leg color in the Pescoço Pelado birds was more yellow at 95 (6.87) than at 85 days (5.90). Birds from the Pescoço Pelado line give leaner cuts in the case of the males, and with more intense yellow coloring, in the case of the females, than birds from the Pescoço Pelado line.
id UFLA_387d18031801d60a53b63cc1bf4518e1
oai_identifier_str oai:localhost:1/42157
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço PeladoPhysical-chemical characteristics of meat in chickens of the Paraíso Pedrês and Label Rouge linesComposição proximalFrango - Qualidade da carneFrango caipiraChemical compositionCountry chickenChicken - Meat qualityThe objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of chicken meat from two lines (Paraíso Pedrês or Label Rouge and Pescoço Pelado), raised in a semi-extensive system, and slaughtered at 65, 75, 85 and 95 days of age. The variables assessed in the breast and leg of experimental animals were moisture, protein, fat, ashes, objective colour (CIEL*a*b* system), final pH and cooking loss. The breast of Paraíso Pedrês females showed a higher fat content (0.86%) than in males of the Paraíso Pedrês (0.63%) or Pescoço Pelado (0.57%) lines. In the leg, Pescoço Pelado chicken slaughtered at 85 days showed higher moisture and lower fat than the Paraíso Pedrês line, while Paraíso Pedrês females at 95 days presented more fat than males at the same age. In the breast, the yellow colour (b*) was more intense in Pescoço Pelado (6.24) than in Paraíso Pedrês (5.41), and in the females (6.47) than in the males (5.18). The leg color in the Pescoço Pelado birds was more yellow at 95 (6.87) than at 85 days (5.90). Birds from the Pescoço Pelado line give leaner cuts in the case of the males, and with more intense yellow coloring, in the case of the females, than birds from the Pescoço Pelado line.Neste trabalho foram avaliadas as características físico-químicas da carne de frangos de duas linhagens (Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado) criados em sistema semiextensivo, machos e fêmeas, abatidos aos 65, 75, 85 e 95 dias. As características analisadas nos cortes peito e coxa foram umidade, proteína, extrato etéreo, cinzas, cor (CIEL*a*b*), pH final e perda de peso por cocção. As fêmeas da linhagem Paraíso Pedrês apresentaram no peito mais gordura (0,86%) em comparação aos machos das linhagens Paraíso Pedrês (0,63%) e Pescoço Pelado (0,57%). A coxa das aves da linhagem Pescoço Pelado aos 85 dias apresentou maior umidade e menor porcentagem de gordura em comparação à linhagem Paraíso Pedrês, e aos 95 dias, as fêmeas Paraíso Pedrês apresentaram mais gordura que os machos. A cor amarela (b*) no peito foi mais intensa nas aves Pescoço Pelado (6,24) que nas aves Paraíso Pedrês (5,41). Também foi mais intensa nas fêmeas (6,47) que nos machos (5,18). A cor da coxa nas aves Pescoço Pelado foi mais amarelada aos 95 dias (6,87) que aos 85 dias (5,90). Aves da linhagem Pescoço Pelado podem fornecer cortes mais magros, no caso dos machos, e com coloração mais amarelada, no caso das fêmeas, que aves da linhagem Pescoço Pelado.Sociedade Brasileira de Zootecnia2020-07-31T18:49:21Z2020-07-31T18:49:21Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfFARIA, P. B. et al. Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 12, p. 2455-2464, 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42157Revista Brasileira de Zootecniareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessFaria, Peter BitencourtBressan, Maria CristinaSouza, Xisto Rodrigues deRodrigues, Érika CristinaCardoso, Giselle PereiraGama, Luis Telo dapor2020-07-31T18:49:21Zoai:localhost:1/42157Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-07-31T18:49:21Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
Physical-chemical characteristics of meat in chickens of the Paraíso Pedrês and Label Rouge lines
title Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
spellingShingle Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
Faria, Peter Bitencourt
Composição proximal
Frango - Qualidade da carne
Frango caipira
Chemical composition
Country chicken
Chicken - Meat quality
title_short Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
title_full Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
title_fullStr Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
title_full_unstemmed Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
title_sort Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado
author Faria, Peter Bitencourt
author_facet Faria, Peter Bitencourt
Bressan, Maria Cristina
Souza, Xisto Rodrigues de
Rodrigues, Érika Cristina
Cardoso, Giselle Pereira
Gama, Luis Telo da
author_role author
author2 Bressan, Maria Cristina
Souza, Xisto Rodrigues de
Rodrigues, Érika Cristina
Cardoso, Giselle Pereira
Gama, Luis Telo da
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Faria, Peter Bitencourt
Bressan, Maria Cristina
Souza, Xisto Rodrigues de
Rodrigues, Érika Cristina
Cardoso, Giselle Pereira
Gama, Luis Telo da
dc.subject.por.fl_str_mv Composição proximal
Frango - Qualidade da carne
Frango caipira
Chemical composition
Country chicken
Chicken - Meat quality
topic Composição proximal
Frango - Qualidade da carne
Frango caipira
Chemical composition
Country chicken
Chicken - Meat quality
description The objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of chicken meat from two lines (Paraíso Pedrês or Label Rouge and Pescoço Pelado), raised in a semi-extensive system, and slaughtered at 65, 75, 85 and 95 days of age. The variables assessed in the breast and leg of experimental animals were moisture, protein, fat, ashes, objective colour (CIEL*a*b* system), final pH and cooking loss. The breast of Paraíso Pedrês females showed a higher fat content (0.86%) than in males of the Paraíso Pedrês (0.63%) or Pescoço Pelado (0.57%) lines. In the leg, Pescoço Pelado chicken slaughtered at 85 days showed higher moisture and lower fat than the Paraíso Pedrês line, while Paraíso Pedrês females at 95 days presented more fat than males at the same age. In the breast, the yellow colour (b*) was more intense in Pescoço Pelado (6.24) than in Paraíso Pedrês (5.41), and in the females (6.47) than in the males (5.18). The leg color in the Pescoço Pelado birds was more yellow at 95 (6.87) than at 85 days (5.90). Birds from the Pescoço Pelado line give leaner cuts in the case of the males, and with more intense yellow coloring, in the case of the females, than birds from the Pescoço Pelado line.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009
2020-07-31T18:49:21Z
2020-07-31T18:49:21Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv FARIA, P. B. et al. Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 12, p. 2455-2464, 2009.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42157
identifier_str_mv FARIA, P. B. et al. Composição proximal e qualidade da carne de frangos das linhagens Paraíso Pedrês e Pescoço Pelado. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 38, n. 12, p. 2455-2464, 2009.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/42157
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Zootecnia
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Zootecnia
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Zootecnia
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439275850727424