Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8954 |
Resumo: | This study aims to verify which are the attributes and dimensions that make up the image of chicken meat in the perception of consumers and retailers and, more specifically, what the central image of this product and the perceived value. For this purpose, was implemented a qualitative research, exploratory, using the Method of Image Configuration. As a sample, it was selected a group of 40 consumers and 40 retailers. The results showed that the central image of the product, both for consumers and retailers, is consists for some common attributes such as “healthiness” of the meat, better price, taste and versatility. With regard to the dimensions of the images identified that both consumers and retailers perceive chicken meat as containing more physical and material, rational and sensory attributes. In addition, the perception of benefit is more strongly perceived by retailers than consumers, and these still have a strong belief about the existence of hormones in chicken meat. These results are important for the strategic direction of communication actions to promote the consumption of this product. |
id |
UFLA_dcdadb1094af3b3d39873c366d407553 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/8954 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistasImage configuration of chicken meat from the perspective of consumers and retailersImagemCarne de frangoCadeia produtiva do frangoPictureChicken meatChicken production chainThis study aims to verify which are the attributes and dimensions that make up the image of chicken meat in the perception of consumers and retailers and, more specifically, what the central image of this product and the perceived value. For this purpose, was implemented a qualitative research, exploratory, using the Method of Image Configuration. As a sample, it was selected a group of 40 consumers and 40 retailers. The results showed that the central image of the product, both for consumers and retailers, is consists for some common attributes such as “healthiness” of the meat, better price, taste and versatility. With regard to the dimensions of the images identified that both consumers and retailers perceive chicken meat as containing more physical and material, rational and sensory attributes. In addition, the perception of benefit is more strongly perceived by retailers than consumers, and these still have a strong belief about the existence of hormones in chicken meat. These results are important for the strategic direction of communication actions to promote the consumption of this product.Este trabalho pretende verificar quais são os atributos e as dimensões que compõem a imagem da carne de frango, na percepção de consumidores e varejistas e, mais especificamente, qual a imagem central deste produto e o valor percebido. Para tanto, foi implementada uma pesquisa qualitativa, de caráter exploratório, empregando-se o Método de Configuração de Imagem (MCI). Como amostra, selecionou-se um grupo de 40 consumidores e 40 varejistas. Os resultados mostraram que a imagem central do produto, tanto para consumidores quanto para varejistas, é composta por alguns atributos comuns, como a “saudabilidade” da carne, melhor preço, sabor e versatilidade. Com relação às dimensões das imagens identificou-se que tanto os consumidores quanto os varejistas percebem a carne de frango como contendo mais atributos físicos e materiais, racionais e sensoriais. Em adição, a percepção de benefício é mais fortemente percebida pelos varejistas que pelos consumidores, sendo que os estes ainda têm uma forte crença sobre existência de hormônios na carne de frango. Tais resultados são importantes para o direcionamento estratégico das ações de comunicação para promover o consumo deste produto.Organizações Rurais & Agroindustriais2014-01-302015-05-04T13:47:35Z2015-05-04T13:47:35Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728RECHE, R. A. et al. Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 3, p. 314-329, 2013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8954Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 15, n. 3 (2013)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728/415Reche, Ricardo AntônioToni, Deonir deLarentis, FabianoMilan, Gabriel Sperandioinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-15T11:03:08Zoai:localhost:1/8954Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-15T11:03:08Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas Image configuration of chicken meat from the perspective of consumers and retailers |
title |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
spellingShingle |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas Reche, Ricardo Antônio Imagem Carne de frango Cadeia produtiva do frango Picture Chicken meat Chicken production chain |
title_short |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
title_full |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
title_fullStr |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
title_full_unstemmed |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
title_sort |
Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas |
author |
Reche, Ricardo Antônio |
author_facet |
Reche, Ricardo Antônio Toni, Deonir de Larentis, Fabiano Milan, Gabriel Sperandio |
author_role |
author |
author2 |
Toni, Deonir de Larentis, Fabiano Milan, Gabriel Sperandio |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Reche, Ricardo Antônio Toni, Deonir de Larentis, Fabiano Milan, Gabriel Sperandio |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Imagem Carne de frango Cadeia produtiva do frango Picture Chicken meat Chicken production chain |
topic |
Imagem Carne de frango Cadeia produtiva do frango Picture Chicken meat Chicken production chain |
description |
This study aims to verify which are the attributes and dimensions that make up the image of chicken meat in the perception of consumers and retailers and, more specifically, what the central image of this product and the perceived value. For this purpose, was implemented a qualitative research, exploratory, using the Method of Image Configuration. As a sample, it was selected a group of 40 consumers and 40 retailers. The results showed that the central image of the product, both for consumers and retailers, is consists for some common attributes such as “healthiness” of the meat, better price, taste and versatility. With regard to the dimensions of the images identified that both consumers and retailers perceive chicken meat as containing more physical and material, rational and sensory attributes. In addition, the perception of benefit is more strongly perceived by retailers than consumers, and these still have a strong belief about the existence of hormones in chicken meat. These results are important for the strategic direction of communication actions to promote the consumption of this product. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-01-30 2015-05-04T13:47:35Z 2015-05-04T13:47:35Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728 RECHE, R. A. et al. Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 3, p. 314-329, 2013. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8954 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8954 |
identifier_str_mv |
RECHE, R. A. et al. Configuração da imagem da carne de frango na perspectiva de consumidores e varejistas. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 15, n. 3, p. 314-329, 2013. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/728/415 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 15, n. 3 (2013) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439198035902464 |