Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Carvalho, Janice Guedes de, Corrêa, João Batista, Guimarães, Rubens José
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600003
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5793
Resumo: The production of organic coffee have been shown as a necessary and irreversible tendency of brazilian agrobusiness. This activity has an important role as an income alternative for some coffee producers, due to the increasing global demand for safety food. However the majority of techniques proposed in the organic agriculture have beeing use empiricaly to the coffee plantings, especialy in Minas Gerais state, the producer state coffee in Brazil. Considering the low natural soil fertility of this coffee region and the great nutrient exportation from the coffee crops, the objective of this research is to evaluate possible negative fators for the organic coffee production related with soil fertility and the nutritional status of plants. Soil and leaf samples were collected in 21coffee plantings of Minas Gerais. The soil samples were analyzed for pH, P, K, P, K, Ca, Mg, S, Al and organic matter contents. Foliar samples were analyzed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn contents. Considering the patterns established for conventional coffee plantings found in literature, frequencies were calculated when soil and leaf contents were low, high and adequate. The data were analyzed through descriptive statistics. More data is required on tissue analysis and soil fertility in order to effectively reveal nutritional disorders in organic coffee plantings.
id UFLA_3f4fcbff55c92ac0f8b013a8b19ac49e
oai_identifier_str oai:localhost:1/5793
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas GeraisNutritional diagnosis of organic coffee agroecosystems in the Minas Gerais stateCafé orgânicoAnálise de soloAnálise foliarCoffea arabicaDiagnose nutricionalOrganic coffeeSoil analysisFoliar analysisNutritional diagnosisThe production of organic coffee have been shown as a necessary and irreversible tendency of brazilian agrobusiness. This activity has an important role as an income alternative for some coffee producers, due to the increasing global demand for safety food. However the majority of techniques proposed in the organic agriculture have beeing use empiricaly to the coffee plantings, especialy in Minas Gerais state, the producer state coffee in Brazil. Considering the low natural soil fertility of this coffee region and the great nutrient exportation from the coffee crops, the objective of this research is to evaluate possible negative fators for the organic coffee production related with soil fertility and the nutritional status of plants. Soil and leaf samples were collected in 21coffee plantings of Minas Gerais. The soil samples were analyzed for pH, P, K, P, K, Ca, Mg, S, Al and organic matter contents. Foliar samples were analyzed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn contents. Considering the patterns established for conventional coffee plantings found in literature, frequencies were calculated when soil and leaf contents were low, high and adequate. The data were analyzed through descriptive statistics. More data is required on tissue analysis and soil fertility in order to effectively reveal nutritional disorders in organic coffee plantings.A produção de café orgânico vem se constituindo uma tendência necessária e irreversível do agronegócio brasileiro. Essa atividade tem-se destacado como uma alternativa de renda para alguns cafeicultores, devido à crescente demanda mundial por alimentos mais saudáveis. Entretanto, grande parte das técnicas propostas pela agricultura orgânica está sendo aplicada empiricamente no cultivo de café, principalmente no Estado de Minas Gerais, maior região produtora de café do Brasil. Levando-se em consideração a baixa fertilidade natural dos solos dessa região cafeeira, bem como a elevada extração de nutrientes pelo cafeeiro, objetivou-se neste trabalho identificar possíveis fatores limitantes para a produção orgânica do cafeeiro, relacionados à fertilidade do solo e ao estado nutricional das plantas. Foram realizadas avaliações da fertilidade do solo e análise das folhas em vinte e uma lavouras orgânicas representativas do Estado de Minas Gerais. As amostras de solo foram analisadas para determinação do pH, acidez potencial e dos teores de P, K, Ca, Mg, S, Al e matéria orgânica. As amostras foliares foram analisadas para determinação dos teores de N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn e Zn. Com base nos padrões de interpretação para cafeeiros convencionais propostos pela literatura, estabeleceram-se as freqüências com que os caracteres analisados foram inferiores aos critérios de interpretação da fertilidade do solo e estado nutricional das plantas. A análise dos dados foi realizada por estatística descritiva. Novos trabalhos nessa nova área são necessários, visando a uma melhor interpretação da análise foliar e da fertilidade do solo, quando se trabalha com café orgânico.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-12-012015-04-30T13:32:53Z2015-04-30T13:32:53Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600003THEODORO, V. C. de A. et al. Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1222-1230, nov./dez. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5793Ciência e Agrotecnologia v.27 n.6 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLATheodoro, Vanessa Cristina de AlmeidaCarvalho, Janice Guedes deCorrêa, João BatistaGuimarães, Rubens Joséporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-18T16:57:23Zoai:localhost:1/5793Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-18T16:57:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
Nutritional diagnosis of organic coffee agroecosystems in the Minas Gerais state
title Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
spellingShingle Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida
Café orgânico
Análise de solo
Análise foliar
Coffea arabica
Diagnose nutricional
Organic coffee
Soil analysis
Foliar analysis
Nutritional diagnosis
title_short Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
title_full Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
title_fullStr Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
title_full_unstemmed Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
title_sort Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais
author Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida
author_facet Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida
Carvalho, Janice Guedes de
Corrêa, João Batista
Guimarães, Rubens José
author_role author
author2 Carvalho, Janice Guedes de
Corrêa, João Batista
Guimarães, Rubens José
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Theodoro, Vanessa Cristina de Almeida
Carvalho, Janice Guedes de
Corrêa, João Batista
Guimarães, Rubens José
dc.subject.por.fl_str_mv Café orgânico
Análise de solo
Análise foliar
Coffea arabica
Diagnose nutricional
Organic coffee
Soil analysis
Foliar analysis
Nutritional diagnosis
topic Café orgânico
Análise de solo
Análise foliar
Coffea arabica
Diagnose nutricional
Organic coffee
Soil analysis
Foliar analysis
Nutritional diagnosis
description The production of organic coffee have been shown as a necessary and irreversible tendency of brazilian agrobusiness. This activity has an important role as an income alternative for some coffee producers, due to the increasing global demand for safety food. However the majority of techniques proposed in the organic agriculture have beeing use empiricaly to the coffee plantings, especialy in Minas Gerais state, the producer state coffee in Brazil. Considering the low natural soil fertility of this coffee region and the great nutrient exportation from the coffee crops, the objective of this research is to evaluate possible negative fators for the organic coffee production related with soil fertility and the nutritional status of plants. Soil and leaf samples were collected in 21coffee plantings of Minas Gerais. The soil samples were analyzed for pH, P, K, P, K, Ca, Mg, S, Al and organic matter contents. Foliar samples were analyzed for N, P, K, Ca, Mg, S, B, Cu, Fe, Mn and Zn contents. Considering the patterns established for conventional coffee plantings found in literature, frequencies were calculated when soil and leaf contents were low, high and adequate. The data were analyzed through descriptive statistics. More data is required on tissue analysis and soil fertility in order to effectively reveal nutritional disorders in organic coffee plantings.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-12-01
2015-04-30T13:32:53Z
2015-04-30T13:32:53Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600003
THEODORO, V. C. de A. et al. Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1222-1230, nov./dez. 2003.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5793
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600003
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5793
identifier_str_mv THEODORO, V. C. de A. et al. Avaliação do estado nutricional de agroecossistemas de café orgânico no estado de Minas Gerais. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1222-1230, nov./dez. 2003.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.27 n.6 2003
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439363888119808