Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37844 |
Resumo: | The objective in this study was to evaluate the physiological and biochemical performance of cucumber seeds during the maturation process. The cucumber seeds of the hybrid "Ômega" were used and the fruits were harvested at 30, 35, 40, 45, 50 and 55 days after anthesis. The seed quality was assessed after processing and drying, by measuring fruit mass, water content, seed dry mass and mass of thousand seeds. The seed physiological quality was evaluated from the tests of germination, first counting, electrical conductivity, speed emergence index, and final stand. X-ray and electrophoresis analyses of the iso-enzymes superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrate liase and LEA proteins were made. An improved physiological quality of hybrid Omega cucumber seeds is obtained at 45 and 50 days after anthesis, when the fruits are greenish-white. This is supported by analysis of superoxide dismutase, catalase, lipoxygenase, isocitrate lyase and LEA proteins, as well as the X-ray test, which confirmed the results of the physiological tests. |
id |
UFLA_5a691b2614dad47b2d3f5cdb3c742251 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/37844 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturaçãoPhysiological and biochemical performance of cucumber seeds at different maturation stagesPepino - Sementes - MaturaçãoCucumber - Seeds - MaturationThe objective in this study was to evaluate the physiological and biochemical performance of cucumber seeds during the maturation process. The cucumber seeds of the hybrid "Ômega" were used and the fruits were harvested at 30, 35, 40, 45, 50 and 55 days after anthesis. The seed quality was assessed after processing and drying, by measuring fruit mass, water content, seed dry mass and mass of thousand seeds. The seed physiological quality was evaluated from the tests of germination, first counting, electrical conductivity, speed emergence index, and final stand. X-ray and electrophoresis analyses of the iso-enzymes superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrate liase and LEA proteins were made. An improved physiological quality of hybrid Omega cucumber seeds is obtained at 45 and 50 days after anthesis, when the fruits are greenish-white. This is supported by analysis of superoxide dismutase, catalase, lipoxygenase, isocitrate lyase and LEA proteins, as well as the X-ray test, which confirmed the results of the physiological tests.O trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar o desempenho fisiológico e bioquímico durante a maturação de sementes de pepino. Foi utilizado o híbrido de pepino "Ômega". Os frutos foram colhidos aos 30, 35, 40, 45, 50 e 55 dias após a antese e as sementes foram avaliadas após o processamento e secagem a sombra. Avaliou-se a massa de frutos, o teor de água e massa seca das sementes, massa de mil sementes e a análise de imagens por meio de raios-X. A qualidade fisiológica foi avaliada pelos testes de germinação, primeira contagem, condutividade elétrica e índice de velocidade de emergência. Foi realizada a eletroforese das enzimas superóxido dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase e proteínas LEA. A análise enzimática e os testes de raios-x e fisiológicos indicam que a melhor qualidade fisiológica em sementes de pepino híbrido Ômega é obtida aos 45 e 50 dias após a antese quando os frutos apresentam coloração verde esbranquiçada.Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes2019-11-28T17:23:36Z2019-11-28T17:23:36Z2011info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfNAKADA, P. G.; OLIVEIRA, J. A.; MELO, L. C. de; GOMES, L. A. A.; VON PINHO, E. V. de R. Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 33, n. 1, p. 113-122, 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37844Revista Brasileira de Sementesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessNakada, Pâmela GomesOliveira, João AlmirMelo, Larissa Correia deGomes, Luiz Antônio AugustoVon Pinho, Édila Vilela de Resendepor2019-11-28T17:23:37Zoai:localhost:1/37844Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-11-28T17:23:37Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação Physiological and biochemical performance of cucumber seeds at different maturation stages |
title |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
spellingShingle |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação Nakada, Pâmela Gomes Pepino - Sementes - Maturação Cucumber - Seeds - Maturation |
title_short |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
title_full |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
title_fullStr |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
title_full_unstemmed |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
title_sort |
Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação |
author |
Nakada, Pâmela Gomes |
author_facet |
Nakada, Pâmela Gomes Oliveira, João Almir Melo, Larissa Correia de Gomes, Luiz Antônio Augusto Von Pinho, Édila Vilela de Resende |
author_role |
author |
author2 |
Oliveira, João Almir Melo, Larissa Correia de Gomes, Luiz Antônio Augusto Von Pinho, Édila Vilela de Resende |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Nakada, Pâmela Gomes Oliveira, João Almir Melo, Larissa Correia de Gomes, Luiz Antônio Augusto Von Pinho, Édila Vilela de Resende |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Pepino - Sementes - Maturação Cucumber - Seeds - Maturation |
topic |
Pepino - Sementes - Maturação Cucumber - Seeds - Maturation |
description |
The objective in this study was to evaluate the physiological and biochemical performance of cucumber seeds during the maturation process. The cucumber seeds of the hybrid "Ômega" were used and the fruits were harvested at 30, 35, 40, 45, 50 and 55 days after anthesis. The seed quality was assessed after processing and drying, by measuring fruit mass, water content, seed dry mass and mass of thousand seeds. The seed physiological quality was evaluated from the tests of germination, first counting, electrical conductivity, speed emergence index, and final stand. X-ray and electrophoresis analyses of the iso-enzymes superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrate liase and LEA proteins were made. An improved physiological quality of hybrid Omega cucumber seeds is obtained at 45 and 50 days after anthesis, when the fruits are greenish-white. This is supported by analysis of superoxide dismutase, catalase, lipoxygenase, isocitrate lyase and LEA proteins, as well as the X-ray test, which confirmed the results of the physiological tests. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2019-11-28T17:23:36Z 2019-11-28T17:23:36Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
NAKADA, P. G.; OLIVEIRA, J. A.; MELO, L. C. de; GOMES, L. A. A.; VON PINHO, E. V. de R. Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 33, n. 1, p. 113-122, 2011. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37844 |
identifier_str_mv |
NAKADA, P. G.; OLIVEIRA, J. A.; MELO, L. C. de; GOMES, L. A. A.; VON PINHO, E. V. de R. Desempenho fisiológico e bioquímico de sementes de pepino nos diferentes estádios de maturação. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 33, n. 1, p. 113-122, 2011. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37844 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Sementes reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439086097268736 |