Desempenho durante o armazenamento de sementes de pepino submetidas a diferentes métodos de secagem

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nakada, Pâmela Gomes
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Oliveira, João Almir, Melo, Larissa Correia de, Silva, Adriano Alves da, Silva, Priscila Alves da, Perina, Fabiano José
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37843
Resumo: The drying of seeds of cucumber is a compulsory stage in his improvement, as well as the storage to conquer competitive markets and better opportunities of prices. So the objective with this work valued the physiologic and biochemical performance during the drying and storage of seeds of cucumber. Cultivating used was the hybrid of cucumber Ômega marketed by the Agristar Ltda. The seeds were washed and dried at room temperature 25 ºC, 35 ºC and 45 ºC, following the storage in conditions ambient. The physiologic quality was valued through the germination test, first counting, conductivity electric and seedlings emergence. Also there was done sanitary analysis, evaluation of the activity of enzymes from the superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase and LEA protein, and finally the analysis of images through ray X. The drying of seeds of cucumber, in ambient temperature, and to 35 ºC turns in seeds of better quality. LEA takes place reduction of the quality of the seeds and of the activity of the protein from six months of storage independent of the method of drying.
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spelling Desempenho durante o armazenamento de sementes de pepino submetidas a diferentes métodos de secagemPerformance during storage of cucumber seeds under different methods of dryingPepino - Sementes - ArmazenamentoPepino - Sementes - SecagemPepino - Sementes - QualidadeCucumber - Seeds - StorageCucumber - Seeds - DryingCucumber - Seeds - QualityThe drying of seeds of cucumber is a compulsory stage in his improvement, as well as the storage to conquer competitive markets and better opportunities of prices. So the objective with this work valued the physiologic and biochemical performance during the drying and storage of seeds of cucumber. Cultivating used was the hybrid of cucumber Ômega marketed by the Agristar Ltda. The seeds were washed and dried at room temperature 25 ºC, 35 ºC and 45 ºC, following the storage in conditions ambient. The physiologic quality was valued through the germination test, first counting, conductivity electric and seedlings emergence. Also there was done sanitary analysis, evaluation of the activity of enzymes from the superoxide dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase and LEA protein, and finally the analysis of images through ray X. The drying of seeds of cucumber, in ambient temperature, and to 35 ºC turns in seeds of better quality. LEA takes place reduction of the quality of the seeds and of the activity of the protein from six months of storage independent of the method of drying.A secagem de sementes de pepino é etapa obrigatória no seu beneficiamento, bem como o armazenamento para conquistar mercados competitivos e melhores oportunidades de preços. Portanto, o objetivo com este trabalho foi o de avaliar o desempenho fisiológico e bioquímico durante a secagem e armazenamento de sementes de pepino. A cultivar utilizada foi o híbrido de pepino Ômega comercializado pela Agristar Ltda. As sementes foram lavadas e secadas em temperatura ambiente de 25 ºC, 35 ºC e 45 ºC até atingir grau de umidade de 7%. As sementes foram embaladas em sacos de papel multifoliado e armazenadas em condições de ambiente não controlado. As avaliações da qualidade foram realizadas aos 0, 3, 6, 9 e 12 meses pelos testes de germinação, primeira contagem, condutividade elétrica e emergência de plântulas em bandeja. Avaliaram também as atividades enzimáticas de superóxido dismutase, catalase, esterase, lipoxigenase, isocitrato liase e proteína LEA, e por fim o teste de sanidade. A secagem de sementes de pepino, em temperatura ambiente, e a 35 ºC resulta em sementes de melhor qualidade. Ocorre redução da qualidade fisiológica das sementes e da atividade da proteína LEA a partir de seis meses de armazenamento, independente da temperatura de secagem.Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes2019-11-28T17:23:14Z2019-11-28T17:23:14Z2010info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfNAKADA, P. G. et al. Desempenho durante o armazenamento de sementes de pepino submetidas a diferentes métodos de secagem. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 32, n. 3, p. 42-51, 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37843Revista Brasileira de Sementesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessNakada, Pâmela GomesOliveira, João AlmirMelo, Larissa Correia deSilva, Adriano Alves daSilva, Priscila Alves daPerina, Fabiano Josépor2023-05-26T18:50:40Zoai:localhost:1/37843Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-26T18:50:40Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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