Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225 |
Resumo: | Food and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly. |
id |
UFLA_5b107b597e1eddf3ca3aecd3320f2067 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/50225 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanênciaFood and nutrition education actions to promote healthy food practices in elderly people from an assisted living residenceAcciones de educación alimentaria y nutricional para promover prácticas alimentarias saludables en personas mayores de una institución de larga estanciaIdosos - SaúdePrevenção de doençasPromoção da saúdeAlimentação saudávelElderly - HealthDisease PreventionHealth PromotionDiet HealthyAnciano - SaludPrevención de enfermedadesPromoción de la saludDieta saludableFood and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly.A Educação Alimentar e Nutricional (EAN) é uma área do conhecimento considerada essencial para a promoção da saúde e prevenção de doenças. Contudo, existem poucos estudos desenvolvidos com idosos, população suscetível ao surgimento de enfermidades. O objetivo deste estudo foi desenvolver ações de EAN para a promoção da saúde por meio da melhoria das escolhas alimentares de idosas residentes em uma Instituição de Longa Permanência situada em Lavras, Minas Gerais, Brasil. Para tanto, foram conduzidas ações de EAN durante quatro meses, com 19 idosas, usando fundamentações metodológicas pautadas nos estudos de Paulo Freire e Johaan Henrich Pestalozzi, que advém para interpor caráter inovador na condução da EAN em detrimento das práticas tradicionais, como a educação bancária. Foram realizadas cinco ações com o intuito de construir o conhecimento acerca de alimentação e nutrição, estimulando a criticidade, autonomia e o empoderamento das idosas em suas escolhas alimentares. As intervenções realizadas apresentaram êxito quanto à melhoria das escolhas alimentares, demonstrando respostas positivas no uso de metodologias problematizadoras, desenvolvendo a autonomia quanto às escolhas alimentares saudáveis das idosas.Universidade Federal de Santa Catarina2022-06-14T20:02:51Z2022-06-14T20:02:51Z2021-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfOLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225Extensio: Revista Eletrônica de Extensãoreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessOliveira, João Paulo Lima deInácio, Monique Louise CassimiroMarcelino, Débora PereiraFurtado, Isabela Naiara FreireGodinho, Luciana de PaivaPereira, Michel Cardoso De Angelispor2022-06-14T20:03:26Zoai:localhost:1/50225Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2022-06-14T20:03:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência Food and nutrition education actions to promote healthy food practices in elderly people from an assisted living residence Acciones de educación alimentaria y nutricional para promover prácticas alimentarias saludables en personas mayores de una institución de larga estancia |
title |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
spellingShingle |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência Oliveira, João Paulo Lima de Idosos - Saúde Prevenção de doenças Promoção da saúde Alimentação saudável Elderly - Health Disease Prevention Health Promotion Diet Healthy Anciano - Salud Prevención de enfermedades Promoción de la salud Dieta saludable |
title_short |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
title_full |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
title_fullStr |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
title_full_unstemmed |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
title_sort |
Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência |
author |
Oliveira, João Paulo Lima de |
author_facet |
Oliveira, João Paulo Lima de Inácio, Monique Louise Cassimiro Marcelino, Débora Pereira Furtado, Isabela Naiara Freire Godinho, Luciana de Paiva Pereira, Michel Cardoso De Angelis |
author_role |
author |
author2 |
Inácio, Monique Louise Cassimiro Marcelino, Débora Pereira Furtado, Isabela Naiara Freire Godinho, Luciana de Paiva Pereira, Michel Cardoso De Angelis |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, João Paulo Lima de Inácio, Monique Louise Cassimiro Marcelino, Débora Pereira Furtado, Isabela Naiara Freire Godinho, Luciana de Paiva Pereira, Michel Cardoso De Angelis |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Idosos - Saúde Prevenção de doenças Promoção da saúde Alimentação saudável Elderly - Health Disease Prevention Health Promotion Diet Healthy Anciano - Salud Prevención de enfermedades Promoción de la salud Dieta saludable |
topic |
Idosos - Saúde Prevenção de doenças Promoção da saúde Alimentação saudável Elderly - Health Disease Prevention Health Promotion Diet Healthy Anciano - Salud Prevención de enfermedades Promoción de la salud Dieta saludable |
description |
Food and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021-08 2022-06-14T20:02:51Z 2022-06-14T20:02:51Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
OLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225 |
identifier_str_mv |
OLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Catarina |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Santa Catarina |
dc.source.none.fl_str_mv |
Extensio: Revista Eletrônica de Extensão reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835073106411520 |