Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, João Paulo Lima de
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Inácio, Monique Louise Cassimiro, Marcelino, Débora Pereira, Furtado, Isabela Naiara Freire, Godinho, Luciana de Paiva, Pereira, Michel Cardoso De Angelis
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225
Resumo: Food and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly.
id UFLA_5b107b597e1eddf3ca3aecd3320f2067
oai_identifier_str oai:localhost:1/50225
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanênciaFood and nutrition education actions to promote healthy food practices in elderly people from an assisted living residenceAcciones de educación alimentaria y nutricional para promover prácticas alimentarias saludables en personas mayores de una institución de larga estanciaIdosos - SaúdePrevenção de doençasPromoção da saúdeAlimentação saudávelElderly - HealthDisease PreventionHealth PromotionDiet HealthyAnciano - SaludPrevención de enfermedadesPromoción de la saludDieta saludableFood and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly.A Educação Alimentar e Nutricional (EAN) é uma área do conhecimento considerada essencial para a promoção da saúde e prevenção de doenças. Contudo, existem poucos estudos desenvolvidos com idosos, população suscetível ao surgimento de enfermidades. O objetivo deste estudo foi desenvolver ações de EAN para a promoção da saúde por meio da melhoria das escolhas alimentares de idosas residentes em uma Instituição de Longa Permanência situada em Lavras, Minas Gerais, Brasil. Para tanto, foram conduzidas ações de EAN durante quatro meses, com 19 idosas, usando fundamentações metodológicas pautadas nos estudos de Paulo Freire e Johaan Henrich Pestalozzi, que advém para interpor caráter inovador na condução da EAN em detrimento das práticas tradicionais, como a educação bancária. Foram realizadas cinco ações com o intuito de construir o conhecimento acerca de alimentação e nutrição, estimulando a criticidade, autonomia e o empoderamento das idosas em suas escolhas alimentares. As intervenções realizadas apresentaram êxito quanto à melhoria das escolhas alimentares, demonstrando respostas positivas no uso de metodologias problematizadoras, desenvolvendo a autonomia quanto às escolhas alimentares saudáveis das idosas.Universidade Federal de Santa Catarina2022-06-14T20:02:51Z2022-06-14T20:02:51Z2021-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfOLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225Extensio: Revista Eletrônica de Extensãoreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessOliveira, João Paulo Lima deInácio, Monique Louise CassimiroMarcelino, Débora PereiraFurtado, Isabela Naiara FreireGodinho, Luciana de PaivaPereira, Michel Cardoso De Angelispor2022-06-14T20:03:26Zoai:localhost:1/50225Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2022-06-14T20:03:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
Food and nutrition education actions to promote healthy food practices in elderly people from an assisted living residence
Acciones de educación alimentaria y nutricional para promover prácticas alimentarias saludables en personas mayores de una institución de larga estancia
title Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
spellingShingle Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
Oliveira, João Paulo Lima de
Idosos - Saúde
Prevenção de doenças
Promoção da saúde
Alimentação saudável
Elderly - Health
Disease Prevention
Health Promotion
Diet Healthy
Anciano - Salud
Prevención de enfermedades
Promoción de la salud
Dieta saludable
title_short Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
title_full Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
title_fullStr Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
title_full_unstemmed Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
title_sort Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência
author Oliveira, João Paulo Lima de
author_facet Oliveira, João Paulo Lima de
Inácio, Monique Louise Cassimiro
Marcelino, Débora Pereira
Furtado, Isabela Naiara Freire
Godinho, Luciana de Paiva
Pereira, Michel Cardoso De Angelis
author_role author
author2 Inácio, Monique Louise Cassimiro
Marcelino, Débora Pereira
Furtado, Isabela Naiara Freire
Godinho, Luciana de Paiva
Pereira, Michel Cardoso De Angelis
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, João Paulo Lima de
Inácio, Monique Louise Cassimiro
Marcelino, Débora Pereira
Furtado, Isabela Naiara Freire
Godinho, Luciana de Paiva
Pereira, Michel Cardoso De Angelis
dc.subject.por.fl_str_mv Idosos - Saúde
Prevenção de doenças
Promoção da saúde
Alimentação saudável
Elderly - Health
Disease Prevention
Health Promotion
Diet Healthy
Anciano - Salud
Prevención de enfermedades
Promoción de la salud
Dieta saludable
topic Idosos - Saúde
Prevenção de doenças
Promoção da saúde
Alimentação saudável
Elderly - Health
Disease Prevention
Health Promotion
Diet Healthy
Anciano - Salud
Prevención de enfermedades
Promoción de la salud
Dieta saludable
description Food and Nutrition Education (FNE) is an area of knowledge considered essential for health promotion and disease prevention. However, there are few studies developed with the elderly, a population susceptible to the appearance of diseases. The aim of this study was to develop FNE actions for health promotion by improving the food choices of elderly residents of an Assisted Living Residence located in Lavras, Minas Gerais, Brazil. Thus, FNE actions were conducted for four months, with 19 elderly women, using methodological foundations based on the studies of Paulo Freire and Johaan Henrich Pestalozzi, which comes to interpose an innovative character in the conduct of FNE to the detriment of traditional practices, such as banking education. Five actions were carried out in order to build knowledge about food and nutrition, stimulating the criticality, autonomy and empowerment of elderly women in their food choices. The interventions performed were successful in improving food choices, showing positive responses in the use of problematizing methodologies, developing autonomy regarding the healthy food choices of the elderly.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-08
2022-06-14T20:02:51Z
2022-06-14T20:02:51Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv OLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225
identifier_str_mv OLIVEIRA, J. P. L. de et al. Ações de educação alimentar e nutricional na promoção de práticas alimentares saudáveis em idosas de uma instituição de longa permanência. Extensio: Revista Eletrônica de Extensão, Florianópolis, v. 18, n. 39, p. 68-89, 2021. DOI: https://doi.org/10.5007/1807-0221.2021.e77024.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50225
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Catarina
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Santa Catarina
dc.source.none.fl_str_mv Extensio: Revista Eletrônica de Extensão
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835073106411520