Doses de boro no desenvolvimento de copo-de-leite em solução nutritiva
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
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Resumo: | Boron has essential functions in plant biological processes such as cell wall synthesis and structuralization, lignification, carbohydrates metabolism and transport. This element also acts in cell division and differentiation in meristematic tissues. However, the nutritional needs for calla lily cultivation, and especially boron needs, are still poorly known. Thus, the objective of this work was to evaluate the effects of different boron doses on growth and development, content and accumulation of boron in calla lily plants grown in a nutrient solution. Micropropagated seedlings were submitted to treatments with the doses 0.05; 0.25; 0.50; 0.75; 1.00 and 2.00 mg L-1 boron in Hoagland & Arnon nutrient solution diluted to 30% of its ionic force. The experimental design used was completely randomized blocks with ten replicates. Plants showed no visual deficiency or toxicity symptoms, however, the root system of plants cultivated in 0.05 mg L-1 boron showed reduced growth. The best development of calla lily plants was observed in 1.20 mg L-1 boron in nutrient solution. |
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Doses de boro no desenvolvimento de copo-de-leite em solução nutritivaBoron doses in the development of calla lily in nutrient solutionZantedeschia aethiopica (L.) SprengMicronutrientesFlor de corteMicronutrientsCut flowerBoron has essential functions in plant biological processes such as cell wall synthesis and structuralization, lignification, carbohydrates metabolism and transport. This element also acts in cell division and differentiation in meristematic tissues. However, the nutritional needs for calla lily cultivation, and especially boron needs, are still poorly known. Thus, the objective of this work was to evaluate the effects of different boron doses on growth and development, content and accumulation of boron in calla lily plants grown in a nutrient solution. Micropropagated seedlings were submitted to treatments with the doses 0.05; 0.25; 0.50; 0.75; 1.00 and 2.00 mg L-1 boron in Hoagland & Arnon nutrient solution diluted to 30% of its ionic force. The experimental design used was completely randomized blocks with ten replicates. Plants showed no visual deficiency or toxicity symptoms, however, the root system of plants cultivated in 0.05 mg L-1 boron showed reduced growth. The best development of calla lily plants was observed in 1.20 mg L-1 boron in nutrient solution.O boro desempenha funções importantes em processos biológicos das plantas, como a síntese e estruturação da parede celular, lignificação, metabolismo e transporte de carboidratos, além de participar da divisão e diferenciação celular em tecidos meristemáticos. No entanto, as necessidades nutricionais para o cultivo de copo-de-leite, especialmente de boro, ainda são pouco conhecidas. Assim, objetivou-se avaliar os efeitos de diferentes doses de boro no crescimento e desenvolvimento, teor e acúmulo desse nutriente em plantas de copo-de-leite cultivadas em solução nutritiva. Mudas micropropagadas foram submetidas aos tratamentos com as doses de 0,05; 0,25; 0,50; 0,75; 1,00 e 2,00 mg L-1 de boro em solução nutritiva de Hoagland & Arnon diluída a 30% de sua força iônica. O delineamento experimental foi o inteiramente casualizado, com dez repetições. As plantas não manifestaram sintomas visuais de deficiência ou de toxidez de boro, no entanto, o sistema radicular das plantas cultivadas na dose de 0,05 mg L-1 de boro apresentou-se com o crescimento reduzido. A melhor dose para o desenvolvimento adequado de plantas de copo-de-leite em solução nutritiva é de 1,20 mg L-1 de boro.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-12-012015-04-30T13:35:59Z2015-04-30T13:35:59Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000600006SOUZA, R. R. de et al. Doses de boro no desenvolvimento de copo-de-leite em solução nutritiva. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 6, p. 1396-1403, nov./dez. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7308Ciência e Agrotecnologia v.34 n.6 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASouza, Roseane Rodrigues dePaiva, Patrícia Duarte de OliveiraCarvalho, Janice Guedes deAlmeida, Elka Fabiana AparecidaBarbosa, Juliana Caldeira Victerporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-05-11T13:51:21Zoai:localhost:1/7308Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-05-11T13:51:21Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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