Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/4899 |
Resumo: | In this work, psycho-chemical changes caused by the storage of homemade ‘Pérola’ pineapple juice, over 48 hours after its preparation were evaluated. Four storage conditions were evaluated in a refrigerated environment (4 ±1° C) and in room temperature (22 ±1° C) both in the presence and abscence of light. The experiment was conducted with a totally random design, with treatments arranged in a factorial 2 x 2 x 6, with 2 light conditions (presence and absence), 2 temperature conditions (cooling and room temperature) and 6 sampling times (0, 6, 12, 24, 36 and 48 hours) with three replicates. pH, titratable acidity, soluble solids, total vitamin C and color using the variables: luminosity (L*), hue angle (ho) and chromaticity (C*) were analyzed. The period of storage presented a negative influence on the pineapple juice, causing a reduction of ascorbic and citric acid contents and color changes, mainly darkening. However, when stored in refrigerated environment in the abscence of light, the juice conserved its initial features for a longer time, which were better preserved by low temperatures. |
id |
UFLA_66c080640ab762cdd760619e279147ca |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/4899 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’Study of the psycho-chemical stability of ‘Pérola’ pineapple juiceAscorbic acidStorageIn naturaÁcido ascórbicoIn this work, psycho-chemical changes caused by the storage of homemade ‘Pérola’ pineapple juice, over 48 hours after its preparation were evaluated. Four storage conditions were evaluated in a refrigerated environment (4 ±1° C) and in room temperature (22 ±1° C) both in the presence and abscence of light. The experiment was conducted with a totally random design, with treatments arranged in a factorial 2 x 2 x 6, with 2 light conditions (presence and absence), 2 temperature conditions (cooling and room temperature) and 6 sampling times (0, 6, 12, 24, 36 and 48 hours) with three replicates. pH, titratable acidity, soluble solids, total vitamin C and color using the variables: luminosity (L*), hue angle (ho) and chromaticity (C*) were analyzed. The period of storage presented a negative influence on the pineapple juice, causing a reduction of ascorbic and citric acid contents and color changes, mainly darkening. However, when stored in refrigerated environment in the abscence of light, the juice conserved its initial features for a longer time, which were better preserved by low temperatures.Neste trabalho foram avaliadas as mudanças físico-químicas provocadas pelo tipo de armazenamento do suco de abacaxi ‘Pérola’, durante de 48 horas após sua elaboração. Foram avaliadas 4 condições de armazenamento, em ambiente refrigerado (4 ±1° C) e em temperatura ambiente (22 ±1° C), ambas com e sem luminosidade. O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, com os tratamentos dispostos em esquema fatorial 2 x 2 x 6, sendo 2 ambientes de luminosidade (presença e ausência), 2 condições de temperatura (refrigeração e ambiente) e 6 tempos de amostragem (0, 6, 12, 24, 36 e 48 horas) com 3 repetições. Foram analisados, pH, acidez titulável, sólidos solúveis, vitamina C total e cor utilizando-se as variáveis claridade (L*), ângulo de cor (ho) e cromaticidade (C*). O tempo de armazenamento apresentou influência negativa na qualidade do suco provocando a diminuição dos teores de ácido ascórbico e ácido cítrico, alterações na cor, principalmente o escurecimento. Entretanto, quando armazenado em ambiente refrigerado e sem luz, o suco conservou suas características iniciais por mais tempo, sendo estas melhor preservadas pelas baixas temperaturas.Universidade Federal de Lavras2015-01-15T15:47:22Z2015-01-15T15:47:22Z2011-02-04info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfBORGES, P.R.S. et al. Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi 'Pérola'. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 4, p. 742-750, jul./ago. 2011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/4899Ciência e Agrotecnologiareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLABorges, Paulo Rogério SirianoCarvalho, Elisângela Elena NunesVilas Boas, Eduardo Valério de BarrosLima, Juliana Pinto deRodrigues, Lucas Ferreirainfo:eu-repo/semantics/openAccesspor2015-01-15T15:48:08Zoai:localhost:1/4899Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2015-01-15T15:48:08Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ Study of the psycho-chemical stability of ‘Pérola’ pineapple juice |
title |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
spellingShingle |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ Borges, Paulo Rogério Siriano Ascorbic acid Storage In natura Ácido ascórbico |
title_short |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
title_full |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
title_fullStr |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
title_full_unstemmed |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
title_sort |
Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi ‘Pérola’ |
author |
Borges, Paulo Rogério Siriano |
author_facet |
Borges, Paulo Rogério Siriano Carvalho, Elisângela Elena Nunes Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Lima, Juliana Pinto de Rodrigues, Lucas Ferreira |
author_role |
author |
author2 |
Carvalho, Elisângela Elena Nunes Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Lima, Juliana Pinto de Rodrigues, Lucas Ferreira |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Borges, Paulo Rogério Siriano Carvalho, Elisângela Elena Nunes Vilas Boas, Eduardo Valério de Barros Lima, Juliana Pinto de Rodrigues, Lucas Ferreira |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ascorbic acid Storage In natura Ácido ascórbico |
topic |
Ascorbic acid Storage In natura Ácido ascórbico |
description |
In this work, psycho-chemical changes caused by the storage of homemade ‘Pérola’ pineapple juice, over 48 hours after its preparation were evaluated. Four storage conditions were evaluated in a refrigerated environment (4 ±1° C) and in room temperature (22 ±1° C) both in the presence and abscence of light. The experiment was conducted with a totally random design, with treatments arranged in a factorial 2 x 2 x 6, with 2 light conditions (presence and absence), 2 temperature conditions (cooling and room temperature) and 6 sampling times (0, 6, 12, 24, 36 and 48 hours) with three replicates. pH, titratable acidity, soluble solids, total vitamin C and color using the variables: luminosity (L*), hue angle (ho) and chromaticity (C*) were analyzed. The period of storage presented a negative influence on the pineapple juice, causing a reduction of ascorbic and citric acid contents and color changes, mainly darkening. However, when stored in refrigerated environment in the abscence of light, the juice conserved its initial features for a longer time, which were better preserved by low temperatures. |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011-02-04 2015-01-15T15:47:22Z 2015-01-15T15:47:22Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
BORGES, P.R.S. et al. Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi 'Pérola'. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 4, p. 742-750, jul./ago. 2011. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/4899 |
identifier_str_mv |
BORGES, P.R.S. et al. Estudo da estabilidade físico-química de suco de abacaxi 'Pérola'. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 35, n. 4, p. 742-750, jul./ago. 2011. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/4899 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835200304971776 |