Óleo essencial de Dysphania ambrosioides extraído da inflorescência no controle de Botrytis cinerea em pós-colheita de Rosa hybrida
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Data de Publicação: | 2015 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10296 |
Resumo: | Essential oils are natural complex substances biosynthesized by plants, with many presenting antimicrobial properties. Dysphania ambrosioides is a medicinal plant traditionally used as anthelmintic medication. In this study, the anti-fungal activity of the D. ambrosioides essential oil was tested against Botrytis cinerea, which is responsible for large economic losses in the postharvest of roses. D. ambrosioides inflorescences produced 1.3 mg.g-1 of essential oil, correspondent to 0.13%. Gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) revealed 11 compounds in the essential oil, such as ascaridole and ocymene, correspondent to 80% of the total. The essential oil reduced mycelial growth of B. cinerea in 60% and spore germination in 51% at a concentration of 1000 ppm. However, we observed no apparent morphological alterations in scanning electron microscope. The essential oil was not capable of reducing mycelial growth on rose petals, however causing change in the color of the petals 24 hours after the treatment. Despite the essential oil presenting little potential in controlling B. cinerea on roses, due to the change in color it causes, its activity in mycelial growth and spore germination can by explored in other pathosystems. |
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Óleo essencial de Dysphania ambrosioides extraído da inflorescência no controle de Botrytis cinerea em pós-colheita de Rosa hybridaRosa hybridaMofo cinzentoGray moldChenopodium ambrosioidesCiências AgráriasEssential oils are natural complex substances biosynthesized by plants, with many presenting antimicrobial properties. Dysphania ambrosioides is a medicinal plant traditionally used as anthelmintic medication. In this study, the anti-fungal activity of the D. ambrosioides essential oil was tested against Botrytis cinerea, which is responsible for large economic losses in the postharvest of roses. D. ambrosioides inflorescences produced 1.3 mg.g-1 of essential oil, correspondent to 0.13%. Gas chromatography coupled to mass spectrometry (GC-MS) revealed 11 compounds in the essential oil, such as ascaridole and ocymene, correspondent to 80% of the total. The essential oil reduced mycelial growth of B. cinerea in 60% and spore germination in 51% at a concentration of 1000 ppm. However, we observed no apparent morphological alterations in scanning electron microscope. The essential oil was not capable of reducing mycelial growth on rose petals, however causing change in the color of the petals 24 hours after the treatment. Despite the essential oil presenting little potential in controlling B. cinerea on roses, due to the change in color it causes, its activity in mycelial growth and spore germination can by explored in other pathosystems.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Os óleos essenciais são substâncias complexas naturais biossintetizados por plantas, e muitos deles possuem propriedades antimicrobianas. Dysphania ambrosioides é uma planta medicinal tradicionalmente usada como um medicamento anti-helmíntico. Neste estudo, a atividade antifúngica do óleo essencial D. ambrosioides foi testada contra Botrytis cinerea, que é responsável por grandes perdas econômicas no pós-colheita das rosas. Inflorescências de D. ambrosioides produziram 1.3 mg.g-1 de óleo essencial, correspondente a um teor de 0,13%. A cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massa (GCMS) revelou 11 compostos no óleo essencial, como ascaridol e O-cimeno, correspondente a 80% do total. O óleo essencial reduziu o crescimento micelial de B. cinerea em 60% e germinação de esporos em 51% a uma concentração de 1000 ppm. No entanto, não foram observadas alterações morfológicas aparentes em análises de microscopia eletrônica de varredura. O óleo essencial não foi capaz de reduzir o crescimento micelial em pétalas de rosa, mas causou uma mudança de cor nas pétalas 24 h após o tratamento. Embora o óleo essencial tenha pouco potencial para controlar B. cinerea em rosas, devido à mudança de cor que provoca, a sua atividade no crescimento micelial e germinação de esporos pode ser explorada em outros patossistemas.Programa de Pós-Graduação em Plantas Medicinais, Aromáticas e CondimentaresUFLAbrasilDepartamento de AgriculturaSouza, Paulo Estevão deArmesto, CecíliaMonteiro, Fernando PereiraSalimena, Juliana Pace2015-08-31T12:24:55Z2015-08-31T12:24:55Z2015-08-312015-06-25info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfSALIMENA, J. P. Óleo essencial de Dysphania ambrosioides extraído da inflorescência no controle de Botrytis cinerea em pós-colheita de Rosa hybrida. 2015. 52 p. Dissertação (Mestrado em Plantas Medicinais Aromáticas e Condimentares) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/10296porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2015-08-31T12:26:07Zoai:localhost:1/10296Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2015-08-31T12:26:07Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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