Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Ramos, José Darlan, Oliveira, Dili Luiza de, Marques, Virna Braga, Villar, Larissa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100004
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7142
Resumo: Plant growth and production quality can be influenced by environmental characteristics and sunlight exposure of plants and fruits. The objective of this study was to evaluate physico-chemical characteristics in relation to canopy distribution of 'Ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinning in a commercial orchard. Four treatments were tested, set in 2 x 2 factorial scheme with eight randomized block replications. The factors were Ethephon concentrations (0 and 600 mg L-1 and two quadrants of canopy fruit distribution (east and west). The 'Ponkan' mandarin fruits located in the west quadrant presented greater size and solid soluble content and lesser acidity, as compared to those in the east quadrant. Chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits in all the canopy positions analyzed.
id UFLA_70a7ed83ffa6e7f7d2c94b354571f4cd
oai_identifier_str oai:localhost:1/7142
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copaPhysico-chemical characteristics of 'Ponkan' mandarin submitted to chemical thinning in relation to canopy distributionCitrus reticulataEthephonQualidade de frutasFruit qualityPlant growth and production quality can be influenced by environmental characteristics and sunlight exposure of plants and fruits. The objective of this study was to evaluate physico-chemical characteristics in relation to canopy distribution of 'Ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinning in a commercial orchard. Four treatments were tested, set in 2 x 2 factorial scheme with eight randomized block replications. The factors were Ethephon concentrations (0 and 600 mg L-1 and two quadrants of canopy fruit distribution (east and west). The 'Ponkan' mandarin fruits located in the west quadrant presented greater size and solid soluble content and lesser acidity, as compared to those in the east quadrant. Chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits in all the canopy positions analyzed.As características ambientais e a exposição das plantas e frutas à insolação podem influenciar no crescimento das plantas e qualidade da produção. O trabalho foi realizado em um pomar comercial, com o objetivo de avaliar as características físico-químicas em relação à disposição na copa de frutas de tangerineira 'Ponkan', submetidas ao raleio químico. Foram avaliados quatro tratamentos, dispostos em esquema fatorial 2 x 2, no delineamento de blocos casualizados, com oito repetições. Os fatores foram as concentrações de Ethephon, 0 e 600 mg L-1 e dois quadrantes de localização das frutas na copa, leste e oeste. As frutas de tangerineira 'Ponkan', localizadas no quadrante oeste da copa, apresentaram tamanho e teor de sólidos solúveis maiores e menor acidez, quando comparadas com aquelas do quadrante leste. A aplicação de Ethephon para promover o raleio químico melhorou a qualidade das frutas de tangerineira 'Ponkan' em todas as posições analisadas na copa.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-02-012015-04-30T13:35:37Z2015-04-30T13:35:37Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100004CRUZ, M. do C. M. da et al. Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 1, p. 37-42, jan./fev. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7142Ciência e Agrotecnologia v.34 n.1 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACruz, Maria do Céu Monteiro daRamos, José DarlanOliveira, Dili Luiza deMarques, Virna BragaVillar, Larissaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-28T16:32:42Zoai:localhost:1/7142Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-28T16:32:42Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
Physico-chemical characteristics of 'Ponkan' mandarin submitted to chemical thinning in relation to canopy distribution
title Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
spellingShingle Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Citrus reticulata
Ethephon
Qualidade de frutas
Fruit quality
title_short Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
title_full Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
title_fullStr Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
title_full_unstemmed Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
title_sort Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa
author Cruz, Maria do Céu Monteiro da
author_facet Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Ramos, José Darlan
Oliveira, Dili Luiza de
Marques, Virna Braga
Villar, Larissa
author_role author
author2 Ramos, José Darlan
Oliveira, Dili Luiza de
Marques, Virna Braga
Villar, Larissa
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cruz, Maria do Céu Monteiro da
Ramos, José Darlan
Oliveira, Dili Luiza de
Marques, Virna Braga
Villar, Larissa
dc.subject.por.fl_str_mv Citrus reticulata
Ethephon
Qualidade de frutas
Fruit quality
topic Citrus reticulata
Ethephon
Qualidade de frutas
Fruit quality
description Plant growth and production quality can be influenced by environmental characteristics and sunlight exposure of plants and fruits. The objective of this study was to evaluate physico-chemical characteristics in relation to canopy distribution of 'Ponkan' mandarin fruits submitted to chemical thinning in a commercial orchard. Four treatments were tested, set in 2 x 2 factorial scheme with eight randomized block replications. The factors were Ethephon concentrations (0 and 600 mg L-1 and two quadrants of canopy fruit distribution (east and west). The 'Ponkan' mandarin fruits located in the west quadrant presented greater size and solid soluble content and lesser acidity, as compared to those in the east quadrant. Chemical thinning with Ethephon application improved the quality of the 'Ponkan' mandarin fruits in all the canopy positions analyzed.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-02-01
2015-04-30T13:35:37Z
2015-04-30T13:35:37Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100004
CRUZ, M. do C. M. da et al. Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 1, p. 37-42, jan./fev. 2010.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7142
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000100004
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7142
identifier_str_mv CRUZ, M. do C. M. da et al. Características físico-químicas da tangerina 'ponkan' submetida ao raleio químico em relação à disposição na copa. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 1, p. 37-42, jan./fev. 2010.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.34 n.1 2010
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835198049484800