Avaliação sensorial de cultivares de café arábica em diferentes processamentos na mesorregião do campo das vertentes de Minas Gerais
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32736 |
Resumo: | The objective of this study was to evaluate the sensory characteristics of coffees from Coffea arabica L. cultivar groups implanted in municipalities located in the mesoregion of Campo das Vertentes, in the state of Minas Gerais, Brazil. After drying, the natural and pulped coffees consisted of 100% mature fruits. We experimented 14 coffee farms located in the municipalities of Carmo da Mata, Oliveira, Santo Antônio do Amparo, and Bom Sucesso, during the harvest of 2016/17. We sampled the fruit from nine groups of commercial coffee cultivars, which were submitted to two types of post-harvest processing, both dry and wet processing, totalizing 250 samples. The sensorial analysis was performed according to the protocol of the Specialty Coffee Association - SCA, consisting of two tasters accredited by the Coffee Quality Institute - CQI. The natural post-harvest processing indicated higher grades for most of the cultivar groups when compared to the pulped processing. Cultivars Topázio, Yellow Bourbon, Yellow Catucaí, Icatu Amarelo, and Icatu Vermelho were prominent for presenting the highest averages for all sensorial attributes. |
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Avaliação sensorial de cultivares de café arábica em diferentes processamentos na mesorregião do campo das vertentes de Minas GeraisSensory evaluation of arabic coffee cultivars in different processessings in the mesoregion of Campo das Vertentes in Minas Gerais, BrazilCafé - Análise sensorialCoffea arabica L.Processamento pós-colheitaCoffee - Sensory analysisPost-harvest processingFitotecniaThe objective of this study was to evaluate the sensory characteristics of coffees from Coffea arabica L. cultivar groups implanted in municipalities located in the mesoregion of Campo das Vertentes, in the state of Minas Gerais, Brazil. After drying, the natural and pulped coffees consisted of 100% mature fruits. We experimented 14 coffee farms located in the municipalities of Carmo da Mata, Oliveira, Santo Antônio do Amparo, and Bom Sucesso, during the harvest of 2016/17. We sampled the fruit from nine groups of commercial coffee cultivars, which were submitted to two types of post-harvest processing, both dry and wet processing, totalizing 250 samples. The sensorial analysis was performed according to the protocol of the Specialty Coffee Association - SCA, consisting of two tasters accredited by the Coffee Quality Institute - CQI. The natural post-harvest processing indicated higher grades for most of the cultivar groups when compared to the pulped processing. Cultivars Topázio, Yellow Bourbon, Yellow Catucaí, Icatu Amarelo, and Icatu Vermelho were prominent for presenting the highest averages for all sensorial attributes.Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)O estudo foi realizado com o objetivo de avaliar as características sensoriais de cafés de grupos de cultivares de Coffea arabica. L., implantadas em municípios localizados na mesorregião do Campo das Vertentes, no estado de Minas Gerais. Os cafés naturais e cerejas descascados, após secagem, constituíram-se de frutos 100% maduros. O experimento foi conduzido em 14 propriedades cafeeiras, localizadas nos municípios de Carmo da Mata, Oliveira, Santo Antônio do Amparo e Bom Sucesso, na safra agrícola 2016/17. Para a condução do trabalho, foram realizadas coletas de frutos de cafeeiros de nove grupos de cultivares comerciais, submetidos a dois tipos de processamentos pós-colheita, via úmida e via seca, combinações que resultaram em 250 amostras. A análise sensorial foi realizada, de acordo com o protocolo da Specialty Coffee Association- SCA, com dois provadores credenciados pelo Coffee Quality Institute - CQI. O processamento pós-colheita natural evidenciou notas mais elevadas, para a maioria dos grupos de cultivares, quando comparado com o processamento cereja descascado. As cultivares Topázio, Bourbon Amarelo, Catucaí Amarelo, Icatu Amarelo e Icatu Vermelho destacaram-se com as maiores médias para todos os atributos sensoriais.Universidade Federal de LavrasPrograma de Pós-Graduação em Agronomia/FitotecniaUFLAbrasilDepartamento de AgriculturaMendes, Antônio Nazareno GuimarãesGuimarães, Rubens JoséSilva, Virgílio Anastácio daPaiva, Leandro Carlos dePinheiro, Ana Carla MarquesRibeiro, Bruno Batista2019-02-05T16:19:51Z2019-02-05T16:19:51Z2019-02-052018-12-07info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfRIBEIRO, B. B. Avaliação sensorial de cultivares de café arábica em diferentes processamentos na mesorregião do campo das vertentes de Minas Gerais. 2019. 48 p. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2018.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/32736porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2019-02-05T16:19:51Zoai:localhost:1/32736Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-02-05T16:19:51Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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The objective of this study was to evaluate the sensory characteristics of coffees from Coffea arabica L. cultivar groups implanted in municipalities located in the mesoregion of Campo das Vertentes, in the state of Minas Gerais, Brazil. After drying, the natural and pulped coffees consisted of 100% mature fruits. We experimented 14 coffee farms located in the municipalities of Carmo da Mata, Oliveira, Santo Antônio do Amparo, and Bom Sucesso, during the harvest of 2016/17. We sampled the fruit from nine groups of commercial coffee cultivars, which were submitted to two types of post-harvest processing, both dry and wet processing, totalizing 250 samples. The sensorial analysis was performed according to the protocol of the Specialty Coffee Association - SCA, consisting of two tasters accredited by the Coffee Quality Institute - CQI. The natural post-harvest processing indicated higher grades for most of the cultivar groups when compared to the pulped processing. Cultivars Topázio, Yellow Bourbon, Yellow Catucaí, Icatu Amarelo, and Icatu Vermelho were prominent for presenting the highest averages for all sensorial attributes. |
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