Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529 |
Resumo: | Temperature and relative humidity set the basic conditions for the preservation of recalcitrant and orthodox seeds. The seed conservation of braúna under relative humidities of 55, 75 and 93% at 20°C was performed with the aim of evaluating germination and vigor responses, relating them to the membrane permeability, enzyme activity, content and lipid peroxidation. Increasing environment water content decreases seed quality and also decreases the activity of the enzymes superoxide dismutase and catalase, and increases activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase. The membrane permeability increases with increasing deterioration of the seeds. There is no relationship between the changes in lipids content and peroxidation and seed deterioration. |
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Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.Physiological and enzyme activity changes in stored seeds of Melanoxylon brauna Schott.ProteinsSeeds - ConservationSeeds - StorageBraúnaSementes - Armazenamento Temperature and relative humidity set the basic conditions for the preservation of recalcitrant and orthodox seeds. The seed conservation of braúna under relative humidities of 55, 75 and 93% at 20°C was performed with the aim of evaluating germination and vigor responses, relating them to the membrane permeability, enzyme activity, content and lipid peroxidation. Increasing environment water content decreases seed quality and also decreases the activity of the enzymes superoxide dismutase and catalase, and increases activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase. The membrane permeability increases with increasing deterioration of the seeds. There is no relationship between the changes in lipids content and peroxidation and seed deterioration.A temperatura e a umidade relativa estabelecem as condições fundamentais na conservação de sementes, quer sejam recalcitrantes, quer sejam ortodoxas. A conservação de sementes de braúna sob umidades relativas de 55, 75 e 93% e temperatura de 20ºC foi realizada com os objetivos de avaliar as respostas da germinação e do vigor, relacionandoas à permeabilidade da membrana, atividade de enzimas, teor e peroxidação de lipídios. A qualidade das sementes decresce com o aumento do teor de água do ambiente, com decréscimo também das atividades das enzimas superóxido dismutase e catalase e aumento da atividade da enzima glicose-6-fosfato desidrogenase. A permeabilidade das membranas é ampliada com o aumento da deterioração das sementes. Não há relação entre as alterações no teor e peroxidação de lipídios e a deterioração das sementes.CERNE2016-04-072017-08-01T20:15:11Z2017-08-01T20:15:11Z2017-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttp://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041BORGES, E. E. de L. e et al. Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott. Cerne, Lavras, v. 21, n. 1, p. 75-81, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-81CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-812317-63420104-7760reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAenghttp://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041/812Copyright (c) 2016 CERNEhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/Attribution 4.0 Internationalinfo:eu-repo/semantics/openAccessBorges, Eduardo Euclydes de Lima eFlores, Andressa VasconcelosAtaíde, Glauciana da MataMatos, Antonio Cesar Batista2021-03-31T16:53:01Zoai:localhost:1/14529Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-03-31T16:53:01Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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