Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.

Bibliographic Details
Main Author: Borges, Eduardo Euclydes de Lima e
Publication Date: 2016
Other Authors: Flores, Andressa Vasconcelos, Ataíde, Glauciana da Mata, Matos, Antonio Cesar Batista
Format: Article
Language: eng
Source: Repositório Institucional da UFLA
Download full: http://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529
Summary:  Temperature and relative humidity set the basic conditions for the preservation of recalcitrant and orthodox seeds. The seed conservation of braúna under relative humidities of 55, 75 and 93% at 20°C was performed with the aim of evaluating germination and vigor responses, relating them to the membrane permeability, enzyme activity, content and lipid peroxidation. Increasing environment water content decreases seed quality and also decreases the activity of the enzymes superoxide dismutase and catalase, and increases activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase. The membrane permeability increases with increasing deterioration of the seeds. There is no relationship between the changes in lipids content and peroxidation and seed deterioration.
id UFLA_9ee29f329d6937be1f229e8f2c5bcbe2
oai_identifier_str oai:localhost:1/14529
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.Physiological and enzyme activity changes in stored seeds of Melanoxylon brauna Schott.ProteinsSeeds - ConservationSeeds - StorageBraúnaSementes - Armazenamento Temperature and relative humidity set the basic conditions for the preservation of recalcitrant and orthodox seeds. The seed conservation of braúna under relative humidities of 55, 75 and 93% at 20°C was performed with the aim of evaluating germination and vigor responses, relating them to the membrane permeability, enzyme activity, content and lipid peroxidation. Increasing environment water content decreases seed quality and also decreases the activity of the enzymes superoxide dismutase and catalase, and increases activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase. The membrane permeability increases with increasing deterioration of the seeds. There is no relationship between the changes in lipids content and peroxidation and seed deterioration.A temperatura e a umidade relativa estabelecem as condições fundamentais na conservação de sementes, quer sejam recalcitrantes, quer sejam ortodoxas. A conservação de sementes de braúna sob umidades relativas de 55, 75 e 93% e temperatura de 20ºC foi realizada com os objetivos de avaliar as respostas da germinação e do vigor, relacionandoas à permeabilidade da membrana, atividade de enzimas, teor e peroxidação de lipídios. A qualidade das sementes decresce com o aumento do teor de água do ambiente, com decréscimo também das atividades das enzimas superóxido dismutase e catalase e aumento da atividade da enzima glicose-6-fosfato desidrogenase. A permeabilidade das membranas é ampliada com o aumento da deterioração das sementes. Não há relação entre as alterações no teor e peroxidação de lipídios e a deterioração das sementes.CERNE2016-04-072017-08-01T20:15:11Z2017-08-01T20:15:11Z2017-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttp://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041BORGES, E. E. de L. e et al. Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott. Cerne, Lavras, v. 21, n. 1, p. 75-81, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-81CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-812317-63420104-7760reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAenghttp://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041/812Copyright (c) 2016 CERNEhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/Attribution 4.0 Internationalinfo:eu-repo/semantics/openAccessBorges, Eduardo Euclydes de Lima eFlores, Andressa VasconcelosAtaíde, Glauciana da MataMatos, Antonio Cesar Batista2021-03-31T16:53:01Zoai:localhost:1/14529Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-03-31T16:53:01Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
Physiological and enzyme activity changes in stored seeds of Melanoxylon brauna Schott.
title Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
spellingShingle Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
Borges, Eduardo Euclydes de Lima e
Proteins
Seeds - Conservation
Seeds - Storage
Braúna
Sementes - Armazenamento
title_short Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
title_full Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
title_fullStr Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
title_full_unstemmed Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
title_sort Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott.
author Borges, Eduardo Euclydes de Lima e
author_facet Borges, Eduardo Euclydes de Lima e
Flores, Andressa Vasconcelos
Ataíde, Glauciana da Mata
Matos, Antonio Cesar Batista
author_role author
author2 Flores, Andressa Vasconcelos
Ataíde, Glauciana da Mata
Matos, Antonio Cesar Batista
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Borges, Eduardo Euclydes de Lima e
Flores, Andressa Vasconcelos
Ataíde, Glauciana da Mata
Matos, Antonio Cesar Batista
dc.subject.por.fl_str_mv Proteins
Seeds - Conservation
Seeds - Storage
Braúna
Sementes - Armazenamento
topic Proteins
Seeds - Conservation
Seeds - Storage
Braúna
Sementes - Armazenamento
description  Temperature and relative humidity set the basic conditions for the preservation of recalcitrant and orthodox seeds. The seed conservation of braúna under relative humidities of 55, 75 and 93% at 20°C was performed with the aim of evaluating germination and vigor responses, relating them to the membrane permeability, enzyme activity, content and lipid peroxidation. Increasing environment water content decreases seed quality and also decreases the activity of the enzymes superoxide dismutase and catalase, and increases activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase. The membrane permeability increases with increasing deterioration of the seeds. There is no relationship between the changes in lipids content and peroxidation and seed deterioration.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-04-07
2017-08-01T20:15:11Z
2017-08-01T20:15:11Z
2017-08-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041
BORGES, E. E. de L. e et al. Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott. Cerne, Lavras, v. 21, n. 1, p. 75-81, 2015.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529
url http://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/14529
identifier_str_mv BORGES, E. E. de L. e et al. Alterações fisiológicas e atividade enzimática em sementes armazenadas de Melanoxylon brauna Schott. Cerne, Lavras, v. 21, n. 1, p. 75-81, 2015.
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.cerne.ufla.br/site/index.php/CERNE/article/view/1041/812
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2016 CERNE
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Attribution 4.0 International
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2016 CERNE
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
Attribution 4.0 International
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv CERNE
publisher.none.fl_str_mv CERNE
dc.source.none.fl_str_mv CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-81
CERNE; Vol 21 No 1 (2015); 75-81
2317-6342
0104-7760
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784549994107240448