Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pimenta, Márcio Lopes
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Piato, Éderson Luiz, Vilas Boas, Luiz Henrique de Barros, Moriguchi, Stella Naomi
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37937
Resumo: This paper aims to evidence the cognitive structure of values of customers of regional brand from the South of Minas Gerais and Triângulo Mineiro regions. It aimed to identify perceptions about attributes, consequences, values and connections among these elements through a hierarchical map of values (HVM). The laddering technique helped in the collection, analysis and interpretation of field data. Thirty four in depth interviews were conducted in 7 retail stores, from the cities of Uberlândia and Lavras, in 2008. Results show that the brand’s regional aspect consists in a buying determinant. The HVM shows that personal values, such as: well-being and self-accomplishment might be reached through attributes perceived in the brands. Such perception is shown, mainly, in the chains which originate in the attributes: ‘from the region’, ‘sensorial characteristics’, ‘pure food’ and ‘cheaper product’. These chains may bring important orientations to marketing practice in such industry.
id UFLA_a70c7f1a4495f5c8a37f5b5ecf777a46
oai_identifier_str oai:localhost:1/37937
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de caféFlavor and wellbeing: relationship between product's attributes and consumers’ personal values of regional coffee brandsComportamento do consumidorCafé - ConsumoMarcas alimentíciasLadderingConsumer behaviorCoffee - ConsumptionFood brandsThis paper aims to evidence the cognitive structure of values of customers of regional brand from the South of Minas Gerais and Triângulo Mineiro regions. It aimed to identify perceptions about attributes, consequences, values and connections among these elements through a hierarchical map of values (HVM). The laddering technique helped in the collection, analysis and interpretation of field data. Thirty four in depth interviews were conducted in 7 retail stores, from the cities of Uberlândia and Lavras, in 2008. Results show that the brand’s regional aspect consists in a buying determinant. The HVM shows that personal values, such as: well-being and self-accomplishment might be reached through attributes perceived in the brands. Such perception is shown, mainly, in the chains which originate in the attributes: ‘from the region’, ‘sensorial characteristics’, ‘pure food’ and ‘cheaper product’. These chains may bring important orientations to marketing practice in such industry.O objetivo deste artigo é evidenciar a estrutura cognitiva de valores de consumidores em relação a marcas regionais de café nas regiões do Triângulo Mineiro e Sul de Minas Gerais. Buscou-se identificar atributos, consequências, valores e conexões entre estes elementos, por meio de um mapa hierárquico de valor (MHV). A técnica laddering orientou a coleta, análise e interpretação dos dados da pesquisa. Foram realizadas 34 entrevistas em profundidade, em 7 pontos de varejo, nas cidades de Lavras e Uberlândia no ano de 2008. Os resultados mostram que o aspecto regional da marca é um determinante de compra. O MHV mostra que valores pessoais, como bem-estar próprio e auto-realização, podem ser alcançados por meio de atributos percebidos nestas marcas. Tal percepção se dá, principalmente, nas cadeias iniciadas pelos atributos “é da região”, “características sensoriais”, “pureza do alimento” e “preço mais baixo”. Essas cadeias fornecem orientações significativas para o desenvolvimento de ações mercadológicas neste setor.Fundação Instituto Capixaba de Pesquisas em Contabilidade, Economia e Finanças (FUCAPE)2019-11-29T18:07:26Z2019-11-29T18:07:26Z2012info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfapplication/pdfPIMENTA, M. L. et al. Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café. Brazilian Business Review, Vitória, v. 9, n. 3, p. 122-144, jul./set. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37937Brazilian Business Reviewreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessPimenta, Márcio LopesPiato, Éderson LuizVilas Boas, Luiz Henrique de BarrosMoriguchi, Stella Naomipor2019-11-29T18:11:35Zoai:localhost:1/37937Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-11-29T18:11:35Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
Flavor and wellbeing: relationship between product's attributes and consumers’ personal values of regional coffee brands
title Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
spellingShingle Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
Pimenta, Márcio Lopes
Comportamento do consumidor
Café - Consumo
Marcas alimentícias
Laddering
Consumer behavior
Coffee - Consumption
Food brands
title_short Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
title_full Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
title_fullStr Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
title_full_unstemmed Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
title_sort Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café
author Pimenta, Márcio Lopes
author_facet Pimenta, Márcio Lopes
Piato, Éderson Luiz
Vilas Boas, Luiz Henrique de Barros
Moriguchi, Stella Naomi
author_role author
author2 Piato, Éderson Luiz
Vilas Boas, Luiz Henrique de Barros
Moriguchi, Stella Naomi
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Pimenta, Márcio Lopes
Piato, Éderson Luiz
Vilas Boas, Luiz Henrique de Barros
Moriguchi, Stella Naomi
dc.subject.por.fl_str_mv Comportamento do consumidor
Café - Consumo
Marcas alimentícias
Laddering
Consumer behavior
Coffee - Consumption
Food brands
topic Comportamento do consumidor
Café - Consumo
Marcas alimentícias
Laddering
Consumer behavior
Coffee - Consumption
Food brands
description This paper aims to evidence the cognitive structure of values of customers of regional brand from the South of Minas Gerais and Triângulo Mineiro regions. It aimed to identify perceptions about attributes, consequences, values and connections among these elements through a hierarchical map of values (HVM). The laddering technique helped in the collection, analysis and interpretation of field data. Thirty four in depth interviews were conducted in 7 retail stores, from the cities of Uberlândia and Lavras, in 2008. Results show that the brand’s regional aspect consists in a buying determinant. The HVM shows that personal values, such as: well-being and self-accomplishment might be reached through attributes perceived in the brands. Such perception is shown, mainly, in the chains which originate in the attributes: ‘from the region’, ‘sensorial characteristics’, ‘pure food’ and ‘cheaper product’. These chains may bring important orientations to marketing practice in such industry.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012
2019-11-29T18:07:26Z
2019-11-29T18:07:26Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv PIMENTA, M. L. et al. Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café. Brazilian Business Review, Vitória, v. 9, n. 3, p. 122-144, jul./set. 2012.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37937
identifier_str_mv PIMENTA, M. L. et al. Sabor e bem-estar: uma relação entre atributos de produto e valores pessoais de consumidores de marcas regionais de café. Brazilian Business Review, Vitória, v. 9, n. 3, p. 122-144, jul./set. 2012.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37937
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Fundação Instituto Capixaba de Pesquisas em Contabilidade, Economia e Finanças (FUCAPE)
publisher.none.fl_str_mv Fundação Instituto Capixaba de Pesquisas em Contabilidade, Economia e Finanças (FUCAPE)
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Business Review
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835052773474304