Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Marra, Raphaella Leão
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Bernardes, Milena Serenini, Souza, Camila Maciente, Toloni, Maysa Helena de Aguiar
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50558
Resumo: Introduction: In December 2019, a new infectious virus called Sars-Cov-2 and related to Severe Acute Respiratory Syndrome was identified in China. The World Health Organization (WHO) designated as Covid-19 the infection caused by this virus. Faced with the rapid spread, on March 11, 2020, the WHO declared a pandemic state and demanded that measures of social isolation were taken to prevent its spread. In this scenario, several changes occurred in people's daily lives, including in relation to food. Objective: This study aimed to characterize online education actions related to health, food and nutrition during the social isolation due to the Covid-19 pandemic, to describe them according to the target audience, objectives and media. Methods: Exploratory study, which includes researches on health, food and nutrition actions carried out during the new coronavirus pandemic on official digital platforms. Results: Fifty-three identified actions met the study's inclusion criteria and were divided into four major themes: Hygiene and food handling; Specific pathologies of interest in the area of Food and Nutrition; food (in)security, breastfeeding and pregnancy; and Food and nutrition education and guidance for nutrition professionals in the area of nutrition. Conclusion: It is necessary to develop communication and health education instruments, aiming to support professionals and other individuals during health practices. In this context, the materials exposed in this study are important to soften the consequences of the pandemic.
id UFLA_a9d4a64c2b50e228731176fe239ef506
oai_identifier_str oai:localhost:1/50558
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19PandemiaCovid-19Isolamento socialMeios de comunicação sociaisEducação em saúdePandemicSocial isolationSocial mediaHealth educationIntroduction: In December 2019, a new infectious virus called Sars-Cov-2 and related to Severe Acute Respiratory Syndrome was identified in China. The World Health Organization (WHO) designated as Covid-19 the infection caused by this virus. Faced with the rapid spread, on March 11, 2020, the WHO declared a pandemic state and demanded that measures of social isolation were taken to prevent its spread. In this scenario, several changes occurred in people's daily lives, including in relation to food. Objective: This study aimed to characterize online education actions related to health, food and nutrition during the social isolation due to the Covid-19 pandemic, to describe them according to the target audience, objectives and media. Methods: Exploratory study, which includes researches on health, food and nutrition actions carried out during the new coronavirus pandemic on official digital platforms. Results: Fifty-three identified actions met the study's inclusion criteria and were divided into four major themes: Hygiene and food handling; Specific pathologies of interest in the area of Food and Nutrition; food (in)security, breastfeeding and pregnancy; and Food and nutrition education and guidance for nutrition professionals in the area of nutrition. Conclusion: It is necessary to develop communication and health education instruments, aiming to support professionals and other individuals during health practices. In this context, the materials exposed in this study are important to soften the consequences of the pandemic.Introdução: Em dezembro de 2019, um novo vírus infeccioso denominado Sars-Cov-2 e relacionado à Síndrome Respiratória Aguda Grave foi identificado na China. A Organização Mundial da Saúde (OMS) designou como Covid-19 a infecção causada por esse vírus. Diante da rápida propagação, no dia 11 de março de 2020, a OMS declarou estado de pandemia e exigiu que medidas de isolamento social fossem tomadas com o intuito de evitar sua disseminação. Nesse cenário, várias mudanças ocorreram no cotidiano das pessoas, inclusive em relação à alimentação. Objetivo: O objetivo deste estudo foi caracterizar as ações de educação online relacionadas a saúde, alimentação e nutrição durante o isolamento social devido à pandemia da Covid-19, com o intuito de descrevê-las conforme público-alvo, objetivos e meios de comunicação. Métodos: Estudo exploratório, que dispõe de pesquisas sobre ações em saúde, alimentação e nutrição realizados durante a pandemia do novo coronavírus em plataformas digitais oficiais. Resultados: Cinquenta e três ações identificadas atenderam aos critérios de inclusão do estudo e foram divididas em quatro grandes temas: Higiene e manipulação de alimentos; Patologias específicas de interesse da área de Alimentação e Nutrição; (In)segurança alimentar, aleitamento materno e gestação; e Educação alimentar e nutricional e orientação para profissionais da área de nutrição. Conclusão: É necessário elaborar instrumentos de comunicação e educação em saúde, com o objetivo de apoiar profissionais e demais indivíduos durante as práticas de saúde. Nesse contexto, os materiais expostos no presente estudo são importantes para amenizar as consequências da pandemia.Universidade do Estado do Rio de Janeiro2022-07-12T20:05:04Z2022-07-12T20:05:04Z2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMARRA, R. L. et al. Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19. Demetra, [S. l.], v. 16, e54340, 2021. DOI: 10.12957/demetra.2021.54340.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50558Demetrareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMarra, Raphaella LeãoBernardes, Milena SereniniSouza, Camila MacienteToloni, Maysa Helena de Aguiarpor2022-07-12T20:05:04Zoai:localhost:1/50558Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2022-07-12T20:05:04Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
title Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
spellingShingle Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
Marra, Raphaella Leão
Pandemia
Covid-19
Isolamento social
Meios de comunicação sociais
Educação em saúde
Pandemic
Social isolation
Social media
Health education
title_short Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
title_full Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
title_fullStr Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
title_full_unstemmed Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
title_sort Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19
author Marra, Raphaella Leão
author_facet Marra, Raphaella Leão
Bernardes, Milena Serenini
Souza, Camila Maciente
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
author_role author
author2 Bernardes, Milena Serenini
Souza, Camila Maciente
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Marra, Raphaella Leão
Bernardes, Milena Serenini
Souza, Camila Maciente
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
dc.subject.por.fl_str_mv Pandemia
Covid-19
Isolamento social
Meios de comunicação sociais
Educação em saúde
Pandemic
Social isolation
Social media
Health education
topic Pandemia
Covid-19
Isolamento social
Meios de comunicação sociais
Educação em saúde
Pandemic
Social isolation
Social media
Health education
description Introduction: In December 2019, a new infectious virus called Sars-Cov-2 and related to Severe Acute Respiratory Syndrome was identified in China. The World Health Organization (WHO) designated as Covid-19 the infection caused by this virus. Faced with the rapid spread, on March 11, 2020, the WHO declared a pandemic state and demanded that measures of social isolation were taken to prevent its spread. In this scenario, several changes occurred in people's daily lives, including in relation to food. Objective: This study aimed to characterize online education actions related to health, food and nutrition during the social isolation due to the Covid-19 pandemic, to describe them according to the target audience, objectives and media. Methods: Exploratory study, which includes researches on health, food and nutrition actions carried out during the new coronavirus pandemic on official digital platforms. Results: Fifty-three identified actions met the study's inclusion criteria and were divided into four major themes: Hygiene and food handling; Specific pathologies of interest in the area of Food and Nutrition; food (in)security, breastfeeding and pregnancy; and Food and nutrition education and guidance for nutrition professionals in the area of nutrition. Conclusion: It is necessary to develop communication and health education instruments, aiming to support professionals and other individuals during health practices. In this context, the materials exposed in this study are important to soften the consequences of the pandemic.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021
2022-07-12T20:05:04Z
2022-07-12T20:05:04Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv MARRA, R. L. et al. Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19. Demetra, [S. l.], v. 16, e54340, 2021. DOI: 10.12957/demetra.2021.54340.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50558
identifier_str_mv MARRA, R. L. et al. Mapeamento das ações de educação em saúde, alimentação e nutrição no período de distanciamento social pela pandemia de Covid-19. Demetra, [S. l.], v. 16, e54340, 2021. DOI: 10.12957/demetra.2021.54340.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/50558
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade do Estado do Rio de Janeiro
publisher.none.fl_str_mv Universidade do Estado do Rio de Janeiro
dc.source.none.fl_str_mv Demetra
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439020239355904