Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nassur, Rita de Cássia Mirela Resende
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Lima, Rafaella Araújo Zambaldi, Lima, Luiz Carlos Oliveira, Chalfun, Nilton Nagib Jorge
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31970
Resumo: Strawberries attracts consumers due to its bright red color, characteristic odor, soft texture and slightly acid taste, with several phytochemicals groups that can bring health benefits. However, strawberries are very susceptive to decay, with a short shelf life and do not support sanitization. The cooling reduces the metabolism of fruits during postharvest period and the irradiation can be used as a complement to improve fruit preservation. The aim of this study was to evaluate the application different doses of gama irradiation (0,0 KGy; 0,5 KGy; 1,0 KGy e 1,5 KGy) aiming an extended shelf life and quality maintenance of strawberries stored at cold room (0 ± 1ºC and 90 ± 5% RH) during 15 days. Doses of gama irradiation were not sufficient to change quality parameters and nutritional compounds in strawberries during storage, and the microbiological levels were acceptable until the end of storage period regardless the treatment. Fruit treated with 1,5 KGy were characterized for the higher anthocyanins levels and maintained the lower visual decay index during the last days of storage when compared to other treatments.
id UFLA_b363a99b51ddf54a18b32c8cfe667bd6
oai_identifier_str oai:localhost:1/31970
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangosGamma radiation doses on strawberry quality maintenanceMorango - Armazenamento refrigeradoMorango - Qualidade pós-colheitaIrradiação gamaStrawberry - Cold storageStrawberry - Post-harvest qualityGamma irradiationStrawberries attracts consumers due to its bright red color, characteristic odor, soft texture and slightly acid taste, with several phytochemicals groups that can bring health benefits. However, strawberries are very susceptive to decay, with a short shelf life and do not support sanitization. The cooling reduces the metabolism of fruits during postharvest period and the irradiation can be used as a complement to improve fruit preservation. The aim of this study was to evaluate the application different doses of gama irradiation (0,0 KGy; 0,5 KGy; 1,0 KGy e 1,5 KGy) aiming an extended shelf life and quality maintenance of strawberries stored at cold room (0 ± 1ºC and 90 ± 5% RH) during 15 days. Doses of gama irradiation were not sufficient to change quality parameters and nutritional compounds in strawberries during storage, and the microbiological levels were acceptable until the end of storage period regardless the treatment. Fruit treated with 1,5 KGy were characterized for the higher anthocyanins levels and maintained the lower visual decay index during the last days of storage when compared to other treatments.O morango atrai consumidores por sua coloração vermelha brilhante, odor característico, textura macia e sabor levemente acidificado, possuindo diversos fitoquímicos benéficos à saúde. Caracterizam-se, porém, por alta suceptibilidade às podridões, curta vida útil e não resistência à sanitização. A refrigeração na pós-colheita reduz o metabolismo dos frutos e a aplicação da irradiação pode ser um complemento para maior conservação. O objetivo do trabalho foi avaliar a aplicação de diferentes doses de irradiação gama (0,0 KGy; 0,5 KGy; 1,0 KGy e 1,5 KGy) visando o prolongamento da vida útil e manutenção da qualidade de morangos armazenados em sistema refrigerado (0 ± 1ºC e 90 ± 5% UR) por 15 dias. Conclui-se que as doses de irradiação gama utilizadas não foram capazes de influenciar substancialmente índices de qualidade e teores de compostos nutricionais de interesse em morangos durante o armazenamento e os frutos mantiveram sua qualidade microbiológica até o fim do período avaliado, independentemente do tratamento utilizado. Frutos irradiados com 1,5 KGy caracterizaram-se pelos maiores teores de antocianinas e apresentaram menor índice visual de podridão em relação aos demais tratamentos no últimos tempos de armazenamento.Universidade Federal do Piauí2018-11-23T18:24:33Z2018-11-23T18:24:33Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfNASSUR, R. de C. M. R. et al. Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos. Comunicata Scientiae, Bom Jesus, v. 7, n. 1, p. 38-48, 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31970Comunicata Scientiaereponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessNassur, Rita de Cássia Mirela ResendeLima, Rafaella Araújo ZambaldiLima, Luiz Carlos OliveiraChalfun, Nilton Nagib Jorgepor2018-11-23T18:24:34Zoai:localhost:1/31970Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-11-23T18:24:34Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
Gamma radiation doses on strawberry quality maintenance
title Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
spellingShingle Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
Nassur, Rita de Cássia Mirela Resende
Morango - Armazenamento refrigerado
Morango - Qualidade pós-colheita
Irradiação gama
Strawberry - Cold storage
Strawberry - Post-harvest quality
Gamma irradiation
title_short Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
title_full Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
title_fullStr Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
title_full_unstemmed Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
title_sort Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos
author Nassur, Rita de Cássia Mirela Resende
author_facet Nassur, Rita de Cássia Mirela Resende
Lima, Rafaella Araújo Zambaldi
Lima, Luiz Carlos Oliveira
Chalfun, Nilton Nagib Jorge
author_role author
author2 Lima, Rafaella Araújo Zambaldi
Lima, Luiz Carlos Oliveira
Chalfun, Nilton Nagib Jorge
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Nassur, Rita de Cássia Mirela Resende
Lima, Rafaella Araújo Zambaldi
Lima, Luiz Carlos Oliveira
Chalfun, Nilton Nagib Jorge
dc.subject.por.fl_str_mv Morango - Armazenamento refrigerado
Morango - Qualidade pós-colheita
Irradiação gama
Strawberry - Cold storage
Strawberry - Post-harvest quality
Gamma irradiation
topic Morango - Armazenamento refrigerado
Morango - Qualidade pós-colheita
Irradiação gama
Strawberry - Cold storage
Strawberry - Post-harvest quality
Gamma irradiation
description Strawberries attracts consumers due to its bright red color, characteristic odor, soft texture and slightly acid taste, with several phytochemicals groups that can bring health benefits. However, strawberries are very susceptive to decay, with a short shelf life and do not support sanitization. The cooling reduces the metabolism of fruits during postharvest period and the irradiation can be used as a complement to improve fruit preservation. The aim of this study was to evaluate the application different doses of gama irradiation (0,0 KGy; 0,5 KGy; 1,0 KGy e 1,5 KGy) aiming an extended shelf life and quality maintenance of strawberries stored at cold room (0 ± 1ºC and 90 ± 5% RH) during 15 days. Doses of gama irradiation were not sufficient to change quality parameters and nutritional compounds in strawberries during storage, and the microbiological levels were acceptable until the end of storage period regardless the treatment. Fruit treated with 1,5 KGy were characterized for the higher anthocyanins levels and maintained the lower visual decay index during the last days of storage when compared to other treatments.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016
2018-11-23T18:24:33Z
2018-11-23T18:24:33Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv NASSUR, R. de C. M. R. et al. Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos. Comunicata Scientiae, Bom Jesus, v. 7, n. 1, p. 38-48, 2016.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31970
identifier_str_mv NASSUR, R. de C. M. R. et al. Doses de radiação gama na conservação da qualidade de morangos. Comunicata Scientiae, Bom Jesus, v. 7, n. 1, p. 38-48, 2016.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31970
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Piauí
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal do Piauí
dc.source.none.fl_str_mv Comunicata Scientiae
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550061993099264