Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Júlio César Freitas
Data de Publicação: 2008
Outros Autores: Van Raij, Bernardo, Lima, Aguinaldo José de, Afonso Júnior, Paulo César
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68
Resumo: Integrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability.
id UFLA_b994b8e99a7d397bca149b48b31397a7
oai_identifier_str oai:localhost:1/13854
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de caféEvaluation of conformities of producers of the Cerrado of Minas Gerais, Brazil, with the norm of integrated coffee productionCafeiculturaAgricultureCoffee growingCoffea arabicaSustentabilidadeSustainabilityIntegrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability.A Produção Integrada de Café PIC é uma norma por meio da qual objetiva-se inserir a produção cafeeira no moderno conceito de desenvolvimento sustentável, podendo ser utilizada por todos os setores do agronegócio interessados na sua certificação. Realizou-se este trabalho com o objetivo de avaliar o grau de conformidade de produtores diante desse modelo de produção. A pesquisa desenvolveu-se na Associação dos Cafeicultores da Região de Patrocínio ACARPA, envolvendo 5% do universo de produtores de maneira aleatória, para diagnosticar a cafeicultura quanto à adoção de boas práticas agrícolas. Foram averiguados os itens de conduta contidos na proposta da norma da Produção Integrada de Café, que engloba implantação da cultura, manejo do solo, proteção da planta, colheita e pós-colheita, gerenciamento organizacional, proteção ambiental e tratamento social. Pelos resultados, verifica-se que os cafeicultores do cerrado mineiro apresentam conscientização em adotar as boas práticas agrícolas, existindo grande perspectiva para que a Produção Integrada de Café - PIC seja implementada. Esse modelo de produção, a ser implementado de forma voluntária, é oportuno para que produtores e suas organizações possam realizar uma auto-avaliação e aprimorar as tomadas de decisões para garantir a sustentabilidade econômica, social e ambiental da cafeicultura.2008-11-072017-08-01T20:08:29Z2017-08-01T20:08:29Z2008info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfSANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-181984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporenghttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/135http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/136Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSantos, Júlio César FreitasVan Raij, BernardoLima, Aguinaldo José deAfonso Júnior, Paulo CésarSantos, Júlio César FreitasVan Raij, BernardoLima, Aguinaldo José deAfonso Júnior, Paulo César2021-02-01T17:40:17Zoai:localhost:1/13854Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-01T17:40:17Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
Evaluation of conformities of producers of the Cerrado of Minas Gerais, Brazil, with the norm of integrated coffee production
title Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
spellingShingle Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
Santos, Júlio César Freitas
Cafeicultura
Agriculture
Coffee growing
Coffea arabica
Sustentabilidade
Sustainability
title_short Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
title_full Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
title_fullStr Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
title_full_unstemmed Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
title_sort Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
author Santos, Júlio César Freitas
author_facet Santos, Júlio César Freitas
Van Raij, Bernardo
Lima, Aguinaldo José de
Afonso Júnior, Paulo César
author_role author
author2 Van Raij, Bernardo
Lima, Aguinaldo José de
Afonso Júnior, Paulo César
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Júlio César Freitas
Van Raij, Bernardo
Lima, Aguinaldo José de
Afonso Júnior, Paulo César
Santos, Júlio César Freitas
Van Raij, Bernardo
Lima, Aguinaldo José de
Afonso Júnior, Paulo César
dc.subject.por.fl_str_mv Cafeicultura
Agriculture
Coffee growing
Coffea arabica
Sustentabilidade
Sustainability
topic Cafeicultura
Agriculture
Coffee growing
Coffea arabica
Sustentabilidade
Sustainability
description Integrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability.
publishDate 2008
dc.date.none.fl_str_mv 2008-11-07
2008
2017-08-01T20:08:29Z
2017-08-01T20:08:29Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68
identifier_str_mv SANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/135
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/136
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18
Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18
Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18
1984-3909
1809-6875
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439152110370816