Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2008 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68 |
Resumo: | Integrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability. |
id |
UFLA_b994b8e99a7d397bca149b48b31397a7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/13854 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de caféEvaluation of conformities of producers of the Cerrado of Minas Gerais, Brazil, with the norm of integrated coffee productionCafeiculturaAgricultureCoffee growingCoffea arabicaSustentabilidadeSustainabilityIntegrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability.A Produção Integrada de Café PIC é uma norma por meio da qual objetiva-se inserir a produção cafeeira no moderno conceito de desenvolvimento sustentável, podendo ser utilizada por todos os setores do agronegócio interessados na sua certificação. Realizou-se este trabalho com o objetivo de avaliar o grau de conformidade de produtores diante desse modelo de produção. A pesquisa desenvolveu-se na Associação dos Cafeicultores da Região de Patrocínio ACARPA, envolvendo 5% do universo de produtores de maneira aleatória, para diagnosticar a cafeicultura quanto à adoção de boas práticas agrícolas. Foram averiguados os itens de conduta contidos na proposta da norma da Produção Integrada de Café, que engloba implantação da cultura, manejo do solo, proteção da planta, colheita e pós-colheita, gerenciamento organizacional, proteção ambiental e tratamento social. Pelos resultados, verifica-se que os cafeicultores do cerrado mineiro apresentam conscientização em adotar as boas práticas agrícolas, existindo grande perspectiva para que a Produção Integrada de Café - PIC seja implementada. Esse modelo de produção, a ser implementado de forma voluntária, é oportuno para que produtores e suas organizações possam realizar uma auto-avaliação e aprimorar as tomadas de decisões para garantir a sustentabilidade econômica, social e ambiental da cafeicultura.2008-11-072017-08-01T20:08:29Z2017-08-01T20:08:29Z2008info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfSANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-181984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporenghttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/135http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/136Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSantos, Júlio César FreitasVan Raij, BernardoLima, Aguinaldo José deAfonso Júnior, Paulo CésarSantos, Júlio César FreitasVan Raij, BernardoLima, Aguinaldo José deAfonso Júnior, Paulo César2021-02-01T17:40:17Zoai:localhost:1/13854Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-01T17:40:17Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café Evaluation of conformities of producers of the Cerrado of Minas Gerais, Brazil, with the norm of integrated coffee production |
title |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
spellingShingle |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café Santos, Júlio César Freitas Cafeicultura Agriculture Coffee growing Coffea arabica Sustentabilidade Sustainability |
title_short |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
title_full |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
title_fullStr |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
title_full_unstemmed |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
title_sort |
Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café |
author |
Santos, Júlio César Freitas |
author_facet |
Santos, Júlio César Freitas Van Raij, Bernardo Lima, Aguinaldo José de Afonso Júnior, Paulo César |
author_role |
author |
author2 |
Van Raij, Bernardo Lima, Aguinaldo José de Afonso Júnior, Paulo César |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Santos, Júlio César Freitas Van Raij, Bernardo Lima, Aguinaldo José de Afonso Júnior, Paulo César Santos, Júlio César Freitas Van Raij, Bernardo Lima, Aguinaldo José de Afonso Júnior, Paulo César |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cafeicultura Agriculture Coffee growing Coffea arabica Sustentabilidade Sustainability |
topic |
Cafeicultura Agriculture Coffee growing Coffea arabica Sustentabilidade Sustainability |
description |
Integrated Coffee Production ICP is a norm developed with the purpose to insert coffee production in the modern concept of sustainable development, can be used by coffee producers interested in the certification of coffee production. This work was realized with the objective to evaluate the actual situation of coffee farms, represented by a random sample of 5% of producers with respect to the adoption of good agricultural practices that include installation of coffee plantations, soil management, plant protection, harvest and post-harvest, organization management, environmental protection, and social care. The results indicate that the coffee producers of the region are conscious about the importance of using best agricultural practices, thus conditions seem favorable for the implementation of Integrated Coffee Production. This model of coffee production, implemented by the voluntary participation of producers, is timely for the organizations and its associated members to make self-assessment regarding the norm and act in the direction of economic, social and environmental sustainability. |
publishDate |
2008 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2008-11-07 2008 2017-08-01T20:08:29Z 2017-08-01T20:08:29Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
SANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68 |
identifier_str_mv |
SANTOS, J. C. et al. Avaliação de conformidades de cafeicultores do cerrado mineiro sobre exigências da produção integrada de café. Coffee Science, Lavras, v. 3, n. 1, p. 7-18, jan./jun. 2008. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13854 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por eng |
language |
por eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/135 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/68/136 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18 Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18 Coffee Science; v. 3, n. 1 (2008); 7-18 1984-3909 1809-6875 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439152110370816 |