Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Brisol, Marlon Vinícius
Data de Publicação: 2005
Outros Autores: Castro, Antônio Maria Gomes de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9066
Resumo: The studies on agribusiness are based in a systemic dimension, seeking to understanding the relationship among agents and the search for greater efficiency among or intra-chains. For such purpose, understanding the several flows concealed in the agri-food networks (and in their chains) has become necessary: flows of materials and products, capital flows, flows of information. The flow of the information, as object of this study, is generated in primary sources (consumers), positioned at the end of the production chain, and it “flows” through channels, reaching all the points that determine strategic interests in the chain. In its course, it undergoes changes (noises) starting at the moment it is decoded by secondary sources. Using such elements, this present work reached for information tuning regarding the consumers’ preferences on the product, the consumption habits and the places of purchase of bovine meat in the Federal District (Brasilia) for retail agents and processors. In a qualitative approach, semi-structured interviews with representatives of the sections of the production chain were made, about previously collected and analyzed information on the consumers, and on their preferences through a survey. The results showed a high tuning level between industry and supermarkets, and a reduced tuning level among retailers.
id UFLA_cbfd798674cbfa3d4c26b864d94d0ea5
oai_identifier_str oai:localhost:1/9066
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito FederalSyntony of the information about the preferences of the consumers of bovine meat among the agents of the production chain in Federal DistrictConsumidorCarne bovinaInformaçãoConsumerBeefInformationThe studies on agribusiness are based in a systemic dimension, seeking to understanding the relationship among agents and the search for greater efficiency among or intra-chains. For such purpose, understanding the several flows concealed in the agri-food networks (and in their chains) has become necessary: flows of materials and products, capital flows, flows of information. The flow of the information, as object of this study, is generated in primary sources (consumers), positioned at the end of the production chain, and it “flows” through channels, reaching all the points that determine strategic interests in the chain. In its course, it undergoes changes (noises) starting at the moment it is decoded by secondary sources. Using such elements, this present work reached for information tuning regarding the consumers’ preferences on the product, the consumption habits and the places of purchase of bovine meat in the Federal District (Brasilia) for retail agents and processors. In a qualitative approach, semi-structured interviews with representatives of the sections of the production chain were made, about previously collected and analyzed information on the consumers, and on their preferences through a survey. The results showed a high tuning level between industry and supermarkets, and a reduced tuning level among retailers.Os estudos sobre o agronegócio fundamentam-se numa dimensão sistêmica, buscando entender o relacionamento entre agentes e a busca de maior eficiência entre ou intracadeias. Para tanto, torna-se necessária a compreensão dos diversos fluxos que, no Sistema Agroindustrial (e em suas cadeias), se encerra: fluxos de materiais e produtos, fluxos de capital e fluxos de informação. O fluxo da informação, como objeto deste estudo, é gerado em fontes primárias (consumidores), posicionadas à jusante da cadeia de produção, e “flui” por meio de canais, atingindo todos os pontos que determinam interesses estratégicos dentro da cadeia. Em seu percurso, sofre transformações (ruídos) a partir do momento em que é decodificada por fontes secundárias. Utilizando estes elementos, com o presente trabalho, buscou-se identificar a presença de ruído na informação e o grau de sintonia entre os setores e segmentos da cadeia de produção da carne bovina no Distrito Federal. Numa abordagem qualitativa, foram feitas entrevistas semi-estruturadas com representantes dos setores à montante da cadeia de produção, a respeito de informações previamente colhidas e analisadas dos consumidores, sobre suas preferências – por meio de um survey. Pelos resultados, verificou-se uma alta sintonia por parte da indústria e supermercados, e uma reduzida sintonia dos varejistas “precistas”.Organizações Rurais & Agroindustriais2005-09-012015-05-04T13:47:49Z2015-05-04T13:47:49Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194BRISOL, M. V.; CASTRO, A. M. G. de. Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 370-381, 2005.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9066Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 7, n. 3 (2005)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194/191Brisol, Marlon ViníciusCastro, Antônio Maria Gomes deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-29T18:18:34Zoai:localhost:1/9066Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-29T18:18:34Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
Syntony of the information about the preferences of the consumers of bovine meat among the agents of the production chain in Federal District
title Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
spellingShingle Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
Brisol, Marlon Vinícius
Consumidor
Carne bovina
Informação
Consumer
Beef
Information
title_short Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
title_full Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
title_fullStr Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
title_full_unstemmed Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
title_sort Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal
author Brisol, Marlon Vinícius
author_facet Brisol, Marlon Vinícius
Castro, Antônio Maria Gomes de
author_role author
author2 Castro, Antônio Maria Gomes de
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Brisol, Marlon Vinícius
Castro, Antônio Maria Gomes de
dc.subject.por.fl_str_mv Consumidor
Carne bovina
Informação
Consumer
Beef
Information
topic Consumidor
Carne bovina
Informação
Consumer
Beef
Information
description The studies on agribusiness are based in a systemic dimension, seeking to understanding the relationship among agents and the search for greater efficiency among or intra-chains. For such purpose, understanding the several flows concealed in the agri-food networks (and in their chains) has become necessary: flows of materials and products, capital flows, flows of information. The flow of the information, as object of this study, is generated in primary sources (consumers), positioned at the end of the production chain, and it “flows” through channels, reaching all the points that determine strategic interests in the chain. In its course, it undergoes changes (noises) starting at the moment it is decoded by secondary sources. Using such elements, this present work reached for information tuning regarding the consumers’ preferences on the product, the consumption habits and the places of purchase of bovine meat in the Federal District (Brasilia) for retail agents and processors. In a qualitative approach, semi-structured interviews with representatives of the sections of the production chain were made, about previously collected and analyzed information on the consumers, and on their preferences through a survey. The results showed a high tuning level between industry and supermarkets, and a reduced tuning level among retailers.
publishDate 2005
dc.date.none.fl_str_mv 2005-09-01
2015-05-04T13:47:49Z
2015-05-04T13:47:49Z
2015-05-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194
BRISOL, M. V.; CASTRO, A. M. G. de. Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 370-381, 2005.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9066
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/9066
identifier_str_mv BRISOL, M. V.; CASTRO, A. M. G. de. Sintonia da informação sobre as preferências dos consumidores de carne bovina entre os agentes da cadeia de produção no Distrito Federal. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 7, n. 3, p. 370-381, 2005.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/194/191
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 7, n. 3 (2005)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439340271042560